Poziv na okrugli stol "Sve nijanse rodnog identiteta"

Tražili ste, organizirali smo! Nedavnim otvaranjem teme transrodnosti na našem webu pokrenuli smo niz reakcija različitog predznaka. Ponajviše nas je začudio broj znanstveno neutemeljenih tvrdnji i povezivanja teme transrodnosti s političkim ideologijom.

Potaknuti velikim interesom za temu, zajedno s Sekcijom za kliničku psihologiju i Sekcijom za psihologiju seksualnosti i psihologije roda Hrvatskog psihološkog društva organizirali smo okrugli stol na temu. Cilj je bio okupiti relevantne stručnjake kako bismo pričali o definicijama i izazovima transrodnosti i (mentalnom) stanju u Hrvatskoj.

Više o temi

Rodni identitet imamo svi. Normativno, rod je prečesto podijeljen na dvije isključive kategorije: muški i ženski. Ali, ono što znamo jeste da su rodni identiteti na kontinuumu. Kod transrodnih osoba postoji nesklad između rodnog identiteta i tjelesnih obilježja koji stvaraju rodnu disforiju. Rodni identiteti transrodnih osoba variraju na kontinuumu između binarnih polova maskulinog i femininog.

Što je rodni identitet? Kako se razvija rodni identitet? Postoje li razlike između rodnog identiteta i rodnih uloga? Što je to transrodnost, a što rodna disforija? U kakvom su odnosu seksualna orijentacija i rodni identitet? Na sva ova pitanja stručnjaci i stručnjakinje odgovorit će na okruglom stolu u sklopu Tjedna psihologije.

Sudjeluju:

- Univ. spec. kliničke psihologije Iva Žegura
- Seksualna terapeutkinja i psihoterapeutkinja doc. dr. sc. Marina Nekić
-Specijalist psihijatrije dr. sc. Dražen Begić
-Ured pučke pravobraniteljice, Sanja Salkić
-Ured pravobraniteljice za djecu, Davorka Osmak-Franjić, prof.psihologije
- Udruga KolekTIRV, Erin Vlahović
-Ispred Nepopularne psihologije: Krešimir Prijatelj, mag. psych i Mario Zulić, mag. psych.

Kako sudjelovati?

Event će se održati putem Youtube/Facebook live stream alata na stranici Nepopularne psihologije te ćemo relevantne linkove prije početka postaviti na Facebook stranicu i event.

Okrugli stol bez kotizacije, besplatan za sve pratitelje NP; bodovan od strane Hrvatske psihološke komore