Psihoaktivne tvari poznate kao droge za silovanje

O psihoaktivnim smo tvarima već nekoliko puta pisali, međutim dosad se nismo osvrtali na ovu iznimno važnu temu koja je svima relevantna, posebice ako se nalazite u skupini onih koji uživaju u izlascima (što pretpostavljamo da većina naših čitatelja i čini). O psihoaktivnim tvarima poznatim kao droge za silovanje popričali smo s Larom Ježić, magistrom psihologije koja se od svojih profesionalnih početaka bavi tematikom poremećaja ovisnosti te je trenutno zaposlena u Službi za suzbijanje zlouporabe droga, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Lara je također zaposlena i kao vanjska suradnica u varaždinskom uredu Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Psihoaktivne tvari su lijekovi ili druge tvari koje utječu na rad mozga te uzrokuju promjene u raspoloženju, svijesti, mislima, osjećajima i ponašanju. Psihoaktivne tvari uključuju nikotin, kofein, alkohol, pojedine lijekove protiv bolova i tradicionalne ilegalne droge poput marihuane, heroina, kokaina, amfetamina, LSD-a i slično.

Silovanje predstavlja najteži oblik seksualnog nasilja, koji stvara izuzetno teško i traumatsko iskustvo s teškim i dugotrajnim posljedicama po žrtve. Od svih oblika silovanja ''Date rape'' ili silovanje na spoju najčešće se povezuje s prisilnom intoksikacijom alkoholom i drogama, od kojih su najčešće Rohypnol, GHB i ketamin, a s ciljem izazivanja dezinhibicije kod žrtava. Navedeni oblik seksualnog nasilja podrazumijeva do određene mjere izgrađeni odnos između žrtve i počinitelja, a može se dogoditi na prvom susretu ili kasnije.

Mračne statistike

Istraživanja na globalnoj razini ukazuju na to da je 35,6% žena iskusilo određeni oblik seksualnog nasilja, dok procjene prevalencija uvelike variraju među državama. Interpretiranje podataka o broju muškaraca koji su doživjeli određeni oblik seksualnog nasilja otežano je s obzirom na niski broj prijava. Nacionalne i regionalne procjene prevalencija iznimno su heterogene te ovise o korištenim definicijama i alatima za procjenu, a ujedno i o kulturi te pripadajućim socijalnim normama.

Prema istraživanju provedenom u Europskoj uniji o nasilju nad ženama tijekom 2014. godine, jedna od deset žena doživjela je određeni oblik seksualnog nasilja nakon 15. godine života, a jedna od dvadeset bila je žrtva silovanja. Nadalje, nešto više od jedne od pet žena doživjelo je tjelesno i/ili seksualno nasilje od svojeg sadašnjeg ili bivšeg partnera, a nešto više od jedne od deset žena navodi da su doživjele određeni oblik seksualnog nasilja od odrasle osobe prije navršenih 15 godina. Međutim, samo 14% žena je prijavilo policiji najteži oblik nasilja od intimnog partnera, a 13% ih je prijavilo najteži slučaj od strane počinitelja koji nije njihov partner.

Prema izvještajima Ministarstva unutarnjih poslova, u Republici Hrvatskoj tijekom 2017. godine prijavljen je 61 slučaj silovanja, 2018. godine prijavljeno je 56 slučajeva silovanja, 2019. prijavljeno je 73 slučajeva silovanja, a tijekom 2020. 168 slučajeva silovanja, dok o stvarnim brojkama možemo samo nagađati. Iz izvještaja nije razvidan broj slučajeva povezanih s prisilnom intoksikacijom žrtve.

Depresori središnjeg živčanog sustava su psihoaktivne tvari najčešće povezane sa slučajevima silovanja. Uzrokuju promjene u ponašanju žrtve, od dezinhibicije do gubitka svijesti, te su vrlo često povezane s pojavom anterogradne amnezije. Iz navedene skupine psihoaktivnih tvari, prema međunarodnoj literaturi, alkohol je najčešće spominjano sredstvo povezano sa seksualnim zlostavljanjem, zbog svog narušavajućeg učinka na mogućnost prosudbe i inhibicije, te zbog mogućnosti gubitka fizičke kontrole i svijesti uslijed konzumacije većih količina.

Uz depresore centralnog živčanog sustava, i pojedini stimulansi stavljaju osobe u rizik od seksualnog nasilja, poput MDMA-a, ecstasyja, amfetamina, metamfetamina i kokaina, a važno je imati na umu da nas intoksikacija svim drogama čini ranjivijima za proživljavanje neugodnih i traumatskih situacija.

Rohypnol ''Roofies''

Rohypnol, čije je generičko ime Flunitrazepam, depresor je središnjeg živčanog sustava s medicinskom primjenom. Nema okusa ni mirisa, a otapa se u tekućini. Uzrokuje djelomičnu amneziju, odnosno, konzumenti se ne mogu sjetiti određenih doživljenih događaja pod njegovim utjecajem. Nakon utvrđivanja obrazaca njegove primjene u svrhe omamljivanja žrtava silovanja, licencirani proizvođači modificirali su lijek na način da izaziva plavu boju i pjenušanje u kontaktu s tekućinom. Međutim, na ilegalnom tržištu i dalje se mogu pronaći krivotvoreni oblici bez navedenog učinka. Konzumacija Rohypnola u kombinaciji s nekim drugim depresorom centralnog živčanog sustava (npr. alkohol ili pojedina tvar iz skupine opioida), može izazvati jaku sedaciju, nesvjesticu, usporen rad srca i respiratornu depresiju s potencijalnim smrtnim ishodom.

GBL/1,4BD/GHB

Gama-hidroksibutirat (GHB) u medicinskoj primjeni koristi se za liječenje sindroma ustezanja od alkohola, te u tretmanu narkolepsije i katapleksije. Uzrokuje sedaciju i anesteziju. Doziranje je kompleksno zbog malih doza potrebnih za gubitak fizičke kontrole i svijesti. Prema Australskom istraživanju, 50% osoba koje su konzumirale GHB u rekreativne svrhe doživjele su gubitak svijesti barem jednom nakon konzumacije. GHB se izrađuje od prekursora Gama-butirolaktona (GBL), koji se i nakon oralne konzumacije brzo pretvara u GHB. Nadalje, 1,4 BD također je prekursor GHB-a koji, kao i GBL, može imati različite mirise ovisno o stupnju čistoće, a u nerazrijeđenom stanju jako nadražuje sluznicu. Prije konzumacije GBL-a ili 1,4BD-a, važno ih je dobro razrijediti.

U manjim dozama, GHB i njegovi derivati, djeluju stimulativno i uzrokuju euforiju, a u većim dozama djeluju kao depresori centralnog živčanog sustava i lako uzrokuju privremeni duboki san (komu), te je upravo zbog tog učinka GHB često predstavljen kao droga za silovanje. Istodobno, rekreativni konzumenti GHB-a izvještavaju o povećanom libidu i seksualnoj želji uslijed konzumacije, što uz smanjenu ubrojivost može predstavljati visok rizik od spolno prenosivih bolesti i neželjenih seksualnih odnosa.

GBL ima puno jače djelovanje od GHB-a (1ml GBL ≈ 1,6g GHB), brže djeluje te je njegovo djelovanje kraćeg trajanja. Posljedično, osobe koje obično konzumiraju GBL, zbog njegovog ranijeg početka djelovanja mogu dobiti dojam da nisu uzeli dovoljnu dozu GHB-a, što ih može nagnati na uzimanje dodatne doze i čime riskiraju predoziranje s konačnim početkom djelovanja tvari.

GHB i njegovi analozi najčešće se konzumiraju oralno i brzo ulaze u krvotok pa tako prvi učinak nastupa već nakon 15 minuta. Na prazan želudac postiže svoj vrhunac nakon otprilike pola sata, a traje, ovisno o dozi, dva do četiri sata. Važno je imati na umu da tijelu treba više vremena da razgradi velike doze.

Pravilno doziranje GHB-a je otežano ako nismo svjesni njegove točne koncentracije u bočici. Različite serije GHB-a, posebice od različitih proizvođača, mogu biti različite jačine, što onemogućava pouzdano doziranje pa tako ista doza jednom može uzrokovati željene učinke, dok drugi put može rezultirati hospitalizacijom.

Ketamin

Ketamin hidroklorid je anestetik s medicinskom primjenom koji se javlja u obliku tekućine, praha ili tableta. Njegova medicinska primjena na području Europske unije ograničena je na posebne indikacije. Uzrokuje blokadu senzornih podražaja u centrima središnjeg živčanog sustava, odnosno prekida asocijacijske puteve mozga prije nego izazove somaestetsku (osjećaj tijela) senzornu blokadu. Unatoč njegovom anestetičkom djelovanju, ketamin stimulira kardiovaskularni sustav, izazivajući promjene u frekvenciji srčanih otkucaja, minutnom volumenu srca i krvnom tlaku. Nadalje, uzrokuje amneziju, pospanost, disocijaciju, gubitak osjećaja za vrijeme, halucinacije i delirij. Posebno je opasan kada se konzumira u kombinaciji s drugim psihoaktivnim tvarima, što značajno povećava mogućnost od predoziranja.

Kako se zaštititi u okruženjima noćnog života?

Ukidanjem mjera uvedenih s ciljem suzbijanja pandemije virusa COVID-19, noćni život i Europsko tržište droga lagano se vraćaju u predpandemijsko stanje. Prema Europskom izvješću o drogama (2022.) prevalencija konzumacije halucinogenih i disocijativnih droga općenito je niska, dok je u pojedinim državama Europske unije izražena zabrinutost zbog povećanih poteškoća s uporabom ketamina, GBL-a i GHB-a u posebnim okruženjima i kontekstima koji obuhvaćaju okruženja noćnog života. U slučaju planiranja samostalne i voljne konzumacije, preporučljivo se informirati o učincima, mogućim posljedicama i savjetima kako osigurati što sigurnije uvjete konzumacije, a kako se ne bismo dovodili u situaciju općenite bespomoćnosti i fizičke opasnosti. Budući da proizvođači ilegalnih droga često mijenjaju pojedine prekursore droga s ciljem izbjegavanja međunarodne kontrole, učinci po konzumente često su unaprijed nepoznati. S ciljem suzbijanja dodatnih neželjenih, a potencijalno i fatalnih posljedica, u određenim državama Europske unije djeluju udruge smanjenja šteta koje, između ostaloga, nude usluge anonimnog i besplatnog testiranja sastava droga i sve potrebne informacije za što sigurniju konzumaciju. Tu je dodana poveznica T.E.D.I. mreže koja obuhvaća predmetne udruge na području Europe.

Nadalje, u noćnim okruženjima, a posebice na gužvovitim mjestima važno je nadzirati svoje piće, naročito ako je gazirano i tamnije boje (poput coca-cole) što može prigušiti vidljivost diversificiranog Rohypnola. Ne preporuča se dijeljenje pića s drugim osobama. Čašu ili bocu možemo prekriti salvetom ili nekim drugim predmetnom kada na njih ne obraćamo pažnju. Od koristi je uspostaviti dogovor s osobama od povjerenja da se međusobno pazimo. Preporuča se izbjegavanje uzimanja pića (kada nismo vidjeli proces pripreme) od nepoznatih osoba, kao ni udaljavanje s nepoznatim osobama van vidokruga osoba od povjerenja. Preporuča se uzimanje pića pripremljenog od strane osoblja ili samostalne pripreme, imajući na umu da je otvorena pića za samostalno posluživanje lakše kontaminirati. Ako u nekom trenutku osjetimo značajnu opijenost bez karakteristične ekvivalentne konzumacije, od iznimnog je značaja zamoliti osobu od povjerenja da nas odvede na sigurno mjesto i pruži nam pomoć. U slučaju da primijetimo određenu osobu koja djeluje više intoksicirano nego je to obično u odnosu na konzumiranu dozu alkohola, isto može upućivati da je ona, nenamjerno ili namjerno, konzumirala dodatnu psihoaktivnu tvar ili više njih. Tada je preporučljivo obratiti pažnju na tu osobu i pružiti joj pomoć u slučaju potrebe. Ako vidimo osobu izuzetno smanjene reaktivnosti, a posebice ako je primjetno usporeno disanje, od iznimne je važnosti pozvati hitnu pomoć.

U slučaju da ste proživjeli neku vrstu nasilja, možete se obratiti Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima, a ako sumnjate da vam je podmetnuta određena psihoaktivna tvar, važno se što ranije podvrgnuti medicinskoj obradi s obzirom da se one u tijelu zadržavaju samo u ograničenom razdoblju.

Isto tako, ako rekreativno ili kontinuirano konzumirate određene psihoaktivne tvari možete ispuniti kratki upitnik procjene rizika od poteškoća poremećaja ovisnosti.

Zaključno, u slučaju da želite potražiti psihološku pomoć i podršku, na poveznici možete pronaći informacije o Službama za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, koje djeluju u okviru županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Izvori

Agencija Europske unije za temeljna prava (2014). Nasilje nad ženama: istraživanje provedeno diljem Europske unije. Luxembourg: Ured za publikacije Europske unije.
Borumandnia N., Khadembashi N., Tabatabaei M. i Majd H., A. (2020). The prevalence rate of sexual violence worldwide: a trend analysis. BMC Public Health.
Drog Art (2017). GHB in GBL. Dostupno na: https://www.drogart.org/droge/1718/ghb-in-gbl.html
European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2002). Report on the risk assessment of ketamine in the framework of the joint action on new synthetic drugs. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities.
European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2008). Sexual assaults facilitated by drugs or alcohol. Dostupno na: https://www.emcdda.europa.eu/publications/technical-datasheets/dfsa_en
European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2022). European Drug Report 2022: Trends and Developments. Publications Office of the European Union, Luxembourg Dostupno na: https://www.emcdda.europa.eu/publications/edr/trends-developments/2022_en
Mediterranean Institute of Gender Studies (2008). Date Rape Cases Among Young Women: Strategies for Support and Prevention. University of Nicosia Press, Nicosia. Dostupno na: https://medinstgenderstudies.org/resource-book-date-rape-cases-among-young-women-strategies-for-support-and-prevention/
Ministarstvo unutarnjih poslova (2019). Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2018. godini.
Ministarstvo unutarnjih poslova (2021). Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2020. godini.