Drago nam je što možemo najaviti prvu multidisciplinarnu konferenciju o psihodelicima u Hrvatskoj koja će se održati u Zagrebu 11. studenog ove godine.

Konferencija je organizirana s ciljem podizanja svijesti o istraživanjima psihodelika i mogućoj primjeni psihodelika u medicinske i terapijske svrhe te percepciji psihodelika na ovim prostorima. Paralelno, ovom konferencijom želimo započeti dijalog između stručnjaka različitih područja i šire javnosti o temi koja je često predmet tabua, mitova i stigme.

Planirana su izlaganja od znanstvenika, stručnjaka i kliničara/terapeuta kako bi sudionici dobili što veći opseg znanja i aktualnih informacija. Više informacija o programu konferencije, kao i otvaranju prijava za različite oblike sudjelovanja, donosimo uskoro na službenoj stranici konferencije. Osim predavanja, sudionici će imati priliku sudjelovati na okruglom stolu na temu stanja stavova i istraživanja psihodelika na ovim prostorima.

Konferencija o psihodelicima u Hrvatskoj predstavlja važan korak u edukaciji i informiranju o ovom kontroverznom, ali i obećavajućem, području. Nadamo se da će ova konferencija potaknuti daljnja istraživanja i razmatranja o primjeni psihodelika u terapijske svrhe u Hrvatskoj i šire.

Zašto ova konferencija?

Nekoliko je razloga za organiziranje prve, a nadamo se ne i posljednje, ovakve konferencije na ovim prostorima.

S jedne strane, sve više znanstvenih istraživanja nedvosmisleno pokazuje da psihodelici, poput LSD-a, psilocibina i MDMA-a, imaju značajan potencijal za iskorištavanje u tretmanu različitih mentalnih poremećaja poput depresije, anksioznosti, PTSP-a i ovisnosti. Istovremeno, ruše različite mitove i neznanstvene tvrdnje o djelovanju ovih supstanci. Međutim, zbog stigmatizacije i kriminalizacije psihodelika, ova područja istraživanja dugo su bila marginalizirana.

Navedeno se odražava i na hrvatsku javnost te znanstvenu zajednicu, gdje i dalje vladaju mitovi, a tema se rijetko spominje i istražuje. Konferencija ima za cilj podizanje svijesti o aktualnim nalazima istraživanja i terapijskim praksama te poticanje dijaloga i daljnjih znanstvenih studija.

Kome je konferencija namijenjena?

Konferencija o psihodelicima u Hrvatskoj namijenjena je svim zainteresiranim sudionicima koji žele saznati više o psihodelicima, njihovom potencijalu u medicinske svrhe, znanstvenim istraživanjima i osobnom razvoju te onima koji se i sami bave istraživanjima psihodelika. Ovo uključuje znanstvenike, liječnike, terapeute, psihologe, aktiviste, ali i širu javnost koja želi naučiti više o psihodelicima.

Konferencija će pružiti priliku za povezivanjem s drugim stručnjacima i entuzijastima u ovom području, razmjenu ideja i iskustava te stjecanje novih spoznaja o psihodelicima. Također, bit će korisna za one koji se bave psihoterapijom ili drugim oblicima terapije, a koji žele naučiti više o novim metodama liječenja.

Kao takva, konferencija će privući širok spektar sudionika koji su zainteresirani za znanstveni i terapijski potencijal psihodelika te za različite aspekte istraživanja, upotrebe i učinaka psihodelika na pojedinca i društvo u cjelini.