Nepopularna psihologija je zamišljena kao projekt čiji je cilj popularizacija psihologije i srodnih znanosti u skladu s načelima i integritetom struke. Projekt je pokrenut početkom 2018. godine u obliku Facebook stranice. Nakon nekog vremena, tim autora se širi i NP kreće sa sadržajem na Instagramu. Osim sumiranja izvornih znanstvenih članaka, sadržaj se odnosi i na objašnjavanje raznih fenomena iz domene psihologije, recenzijom filmova, knjiga ili pisanju o raznim problemima struke. Također, nastojimo promicati rad studenata psihologije koji kroz svoje udruge organiziraju mnoštvo događanja kao i druga događanja povezana sa sadržajem stranice poput konferencija i javnih predavanja.

Tim Nepopularne psihologije nastoji promicati znanost i drugim kanalima poput volontiranja i aktivnosti u lokalnoj zajednici. U kontekstu našeg rada na NP se to najčešće odnosi na držanje javnih predavanja, suradnje sa studentima i gostovanja na različitim događanjima. Osim toga, posebno nam je drag događaj koji nastojimo tradicionalno obilježiti predavanjima i dodatnim sadržajima - rođendan Nepopularne psihologije!

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji prate i podržavaju naš rad. Posebne zahvale idu Josipu Kresoviću, poznatijem kao Naonar, autoru dizajna Nepopularne psihologije te ekipi iz AMPnet.io koja je pruža pomoć oko tehničkih unapređenja web stranice.

Kontakt

U slučaju bilo kakvih pitanja, prijedloga ili mogućnosti suradnje, slobodno nas kontaktirajte putem naše mail adrese: urednistvo@nepopularna.org

Autori

Mario Zulić, mag.psych.

Osnivač i glavni urednik Nepopularne psihologije. Diplomirao je psihologiju na Sveučilištu u Zadru. Za vrijeme studiranja vodio je Udrugu studenata psihologije "Kasper" i Studentski zbor u ulozi predsjednika, te bio predstavnik studenata psihologije u vijeću Odjela. Dobitnik Ramiro nagrade za najbolji projekt mladog psihologa 2017. godine, rektorove nagrade i nagrade za najbolji studentski istraživački rad Psihozija. Voditelj organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa "Dani seksualnosti" '16. i '17. Trenutno na edukaciji za kognitivno-bihevioralnu psihoterapiju.
Neka izlaganja: Međunarodna konferencija "Dani psihologije", stručni skup "Dani seksualnosti", Psihozij, PerspektivA, Riječki interdisciplinarni kongres, SNKRS, SPiRi
Područja interesa: Kognitivna, savjetodavna i organizacijska psihologija te psihologija seksualnosti. U praksi Scrum, agilni način rada i organizacijska psihologija.

Dora Petrović, mag. psych.

Autorica Nepopularne psihologije od studenog 2018. Diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica Rektorove nagrade za individualni znanstveni rad Automatska i kontrolirana obrada rodnih stereotipa budućih učitelja/ica u simuliranoj razrednoj situaciji. Iza sebe ima tri autorska istraživanja, dva znanstvena rada te više izlaganja na stručnim skupovima psihologije (DRZB, GKHP, Psihofest, Psihozij).
Bivša volonterka u dječjem vrtiću Leptir te u Institutu za razvoj obrazovanja. Radila na nekoliko psiholoških projekata u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu te na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Osim toga, radila u Turističkom informativnom centru grada Zagreba kao informator te u Institutu za razvoj obrazovanja kao administrator standardiziranih testova.
Područja interesa: psihologija obrazovanja, rodna problematika, emocije i motivacija

Matea Perović, mag.psych.

Lektorica i autorica Nepopularne psihologije od 2018. Diplomirala na Sveučilištu u Zadru. Tijekom studiranja volontirala i/ili sudjelovala u organizaciji različitih skupova: Europska konferencija o ličnosti, Dani psihologije, Tjedan mozga, Tjedan psihologije, Dani seksualnosti te pripreme za državnu maturu.
Izlaganja: Psihozij
Područje interesa: klinička i savjetodavna psihologija, neuroznanost, evolucijska psihologija. Trenutno zaposlena u području edukacijske psihologije.

Lora Pavlović, mag. psych.

Autorica za Instagram Nepopularne Psihologije. Diplomirala na Sveučilištu u Zadru. Predsjednica Udruge studenata psihologije "Kasper". Predsjednica odbora za kvalitetu Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Voditeljica organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa Dani seksualnosti '18. i '19. Dobitnica nagrade za najbolji studentski istraživački rad na Psihoziju 2018. godine.
Izlaganja: Dani seksualnosti i skup studenata Psihozij
Područja interesa: organizacijska i klinička psihologija

Nina Žuvanić, univ. bacc. psych.

Autorica Nepopularne psihologije od studenog 2018. Studentica psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Voditeljica sekcije za gostujuća predavanja Udruge studenata psihologije ''Psirius'' tijekom ak. godine 2018./19. Tijekom studiranja volontirala na različitim konferencijama i projektima: projekt Rijeka psihologije, SpiRi, Riječki interdisciplinarni kongres i projekt ''Misliš da znaš misliti?''
Područja interesa: klinička psihologija, psihologija ličnosti i seksualnosti

Jelena Palikuća, mag.psych.

Autorica Nepopularne psihologije od 2018. godine. Bivša studentica studija na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Aktivna članica i tajnica Udruge studenata psihologije Kasper. Voditeljica projekta 'Vraćam se za 5 minuta' 2017. godine, u organizacijskom odboru znanstvenog skupa Dani seksualnosti u Zadru od 2015. do 2018. godine. Višegodišnje sudjelovanje i volontiranje održavanjem radionica u sklopu Tjedna mozga i Tjedna psihologije te priprema za državnu maturu u organizaciji USP Kasper.
Završena dva stupnja programa NTC-sustava učenja 2016. u Zadru. Volontiranje u Kabinetu za ranu intervenciju u Zadru 2017. i 2018. godine i vrtiću "Kockica" u Zadru 2016. godine.  
Područja interesa: razvojna psihologija, psihologija odgoja i obrazovanja, pozitivna psihologija, emocije i kreativnost

Krešimir Prijatelj, mag. psych.

Autor Nepopularne psihologije od listopada 2020. Diplomirao psihologiju na Hrvatskim studijima 2018. Autor nekoliko stručnih i znanstvenih radova u domaćim časopisima. Bivši volonter na projektima “Pomoć u učenju” i “Čitanje priča za laku noć”. Tijekom studiranja zaposlen u vrtiću kao asistent djeci s dodatnim potrebama. Aktualno zaposlen u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Edukant 2. godine Gestalt psihoterapije i savjetovanja. Koordinator više nacionalnih istraživačkih projekata i član organizacijskih odbora brojnih predavanja za stručnjake i širu javnost.
Izlaganja: gostujuća predavanja na Edward Bernays visokoj školi za komunikacijski menadžment (Metodologija društvenih istraživanja), Stomatološkom fakultetu (Zanemareno i zlostavljano dijete) i Hrvatskim studijima (Psihološko savjetovanje), SPiRi 2019., Dani Psihologije u Zadru 2020.
Područja interesa: dječja psihologija, gestalt psihoterapija, razvojna psihopatologija, zlostavljanje i zanemarivanje djece

Kristina Škrlec, univ. bacc. psych.

Autorica Nepopularne psihologije od listopada 2020. Studentica diplomskog studija Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Volonterka u Klinici za dječje bolesti Zagreb u sklopu Odjela za podršku pacijentima.
Sudjelovala kao volonterka u organizaciji 5. PsihoFest festivala Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sudjelovala u Festivalu psihologije i medija i završila edukaciju „Specifičnosti pružanja pedijatrijske palijativne skrbi“ u sklopu Udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima „Krijesnica“.
Interesi: klinička i zdravstvena psihologija, traumatska psihologija i socijalna psihologija

Leonarda Novoselić, univ.bacc.psych.

Autorica Nepopularne psihologije od ožujka 2021. Studentica druge godine diplomskog studija psihologije na Fakultetu hrvatskih studija. Bivša volonterka na projektima Mind the Mind u organizaciji udruge EFPSA i Pogled u sebe (Inside out) u organizaciji udruge CroMSIC, kao i na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa.
Kao članica kluba studenata psihologije Fakulteta hrvatskih studija Feniks sudjelovala u organizaciji projekata kao što su Stručni skup 'PuP - psihologija u praksi', stručni skup o art terapiji 'UMjetnost' i ciklus interaktivnih predavanja 'Psiho-logo-pop'. Od 2018. do danas aktivna članica KSET-a, unutar kojeg se između ostalog bavi PR-om, snimanjem, montažom, organizacijom glazbenih i filmskih kvizova te DJ-anjem. Vječni šanker sve donedavno kada je dobila studentski posao u struci, ali u budućnosti se možda još ukaže na šanku pokojeg eventa ili festivala.
Glavna područja interesa: kognitivna i neuropsihologija, psihologija medija, psihologija ličnosti, psihopatologija, kreativnost