Nepopularna psihologija je zamišljena kao projekt čiji je cilj popularizacija psihologije i srodnih znanosti u skladu s načelima i integritetom struke. Projekt je pokrenut početkom 2018. godine u obliku Facebook stranice. Nakon nekog vremena, tim autora se širi i NP kreće sa sadržajem na Instagramu. Trenutno, Nepopularna psihologija je registrirana kao neprofitna organizacija kako bi lakše širila opseg i provodila svoje djelatnosti.

Osim sumiranja izvornih znanstvenih članaka, sadržaj se odnosi i na objašnjavanje raznih fenomena iz domene psihologije, recenzijom filmova, knjiga ili pisanju o raznim problemima struke. Također, nastojimo promicati rad studenata psihologije koji kroz svoje udruge organiziraju mnoštvo događanja kao i druga događanja povezana sa sadržajem stranice poput konferencija i javnih predavanja.

Tim Nepopularne psihologije nastoji promicati znanost i drugim kanalima poput volontiranja i aktivnosti u lokalnoj zajednici. U kontekstu našeg rada na NP se to najčešće odnosi na držanje javnih predavanja, suradnje sa studentima i gostovanja na različitim događanjima. Osim toga, posebno nam je drag događaj koji nastojimo tradicionalno obilježiti predavanjima i dodatnim sadržajima - rođendan Nepopularne psihologije!

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji prate i podržavaju naš rad. Posebne zahvale idu Josipu Kresoviću, poznatijem kao Naonar, autoru dizajna Nepopularne psihologije te ekipi iz AMPnet.io koja je pruža pomoć oko tehničkih unapređenja web stranice.

Naše suradnje

Kroz višegodišnji rad Nepopularna psihologija je surađivala s brojnim organizacijama. Među njima se nalaze studentska udruženja Psihomnia, Kasper, Stimulus, Psirius i Relaps. Osim toga, surađivali smo i sa brojnim udrugama i organizacijama poput Udruge Neuron, nakladnika Znanje, Wespa Spaces, Confiva, Wolf Media, Udruga Mladih Oriovac, Udruga osoba s invaliditetom "Loco-Moto" i brojni drugi.

Osim organizacija, velika nam je čast opetovano surađivati kolegama iz područja psihologije za koje možemo reći da su ponekad i produžena ruka Nepopularne psihologije. Iako je to velik broj kolega, moramo izdvojiti stručnjake poput Ive Žegure, Tanje Jurin i Krešimira Prijatelja.

Kontakt

U slučaju bilo kakvih pitanja, prijedloga ili mogućnosti suradnje, slobodno nas kontaktirajte putem:
GSM: +385 99 657 4561 - Mario Zulić
mail: urednistvo@nepopularna.org

Osnivač i predsjednik Nepopularne psihologije. Diplomirao je psihologiju na Sveučilištu u Zadru. Za vrijeme studiranja vodio je Udrugu studenata psihologije "Kasper" i Studentski zbor u ulozi predsjednika, te bio predstavnik studenata psihologije u vijeću Odjela. Dobitnik Ramiro nagrade za najbolji projekt mladog psihologa 2017. godine, rektorove nagrade i nagrade za najbolji studentski istraživački rad Psihozija. Voditelj organizacijskog odbora interdisciplinarne konferencije "Znanost psihodelika u primjeni". Nakon iskustva rada u korporaciji s naglaskom na agilne načine rada otvara vlastiti obrt za savjetovanje ReMaster. Trenutno na edukaciji za kognitivno-bihevioralnu psihoterapiju.Neka izlaganja: Međunarodna konferencija "Dani psihologije", stručni skup "Dani seksualnosti", Psihozij, PerspektivA, Riječki interdisciplinarni kongres, SNKRS, SPiRi Područja interesa: psihologija psihodelika, psihologija seksualnosti i psihoterapija. U praksi Scrum, agilni način rada i organizacijska psihologija.

Pogledajte članke ovog autora

Autorica Nepopularne psihologije od 2018. godine. Bivša studentica studija na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Aktivna članica i tajnica Udruge studenata psihologije Kasper. Voditeljica projekta 'Vraćam se za 5 minuta' 2017. godine, u organizacijskom odboru znanstvenog skupa Dani seksualnosti u Zadru od 2015. do 2018. godine. Višegodišnje sudjelovanje i volontiranje održavanjem radionica u sklopu Tjedna mozga i Tjedna psihologije te priprema za državnu maturu u organizaciji USP Kasper. Završena dva stupnja programa NTC-sustava učenja 2016. u Zadru. Volontiranje u Kabinetu za ranu intervenciju u Zadru 2017. i 2018. godine i vrtiću "Kockica" u Zadru 2016. godine. Područja interesa: razvojna psihologija, psihologija odgoja i obrazovanja, pozitivna psihologija, emocije i kreativnost

Pogledajte članke ove autorice

Autorica za Instagram Nepopularne Psihologije. Diplomirala na Sveučilištu u Zadru. Predsjednica Udruge studenata psihologije "Kasper". Predsjednica odbora za kvalitetu Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Voditeljica organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa Dani seksualnosti '18. i '19. Dobitnica nagrade za najbolji studentski istraživački rad na Psihoziju 2018. godine. Izlaganja: Dani seksualnosti i skup studenata Psihozij Područja interesa: organizacijska i klinička psihologija

Pogledajte članke ove autorice

Autorica Nepopularne psihologije od listopada 2020. Studentica diplomskog studija Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Volonterka u Klinici za dječje bolesti Zagreb u sklopu Odjela za podršku pacijentima. Sudjelovala kao volonterka u organizaciji 5. PsihoFest festivala Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sudjelovala u Festivalu psihologije i medija i završila edukaciju „Specifičnosti pružanja pedijatrijske palijativne skrbi“ u sklopu Udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima „Krijesnica“. Interesi: klinička i zdravstvena psihologija, traumatska psihologija i socijalna psihologija

Pogledajte članke ove autorice

Autorica i montažerka Nepopularne psihologije od ožujka 2021. Nekad vječni šanker, danas project manager i edukant kognitivno-bihevioralne terapije. Uz rad u udruzi B.a.B.e. i Nepopularnoj, bavi se i organizacijom glazbenih i filmskih/TV kvizova te fotografijom. Volontirala je na psihoedukativnim projektima Mind the Mind i Pogled u sebe, kao i na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Kao članica kluba studenata psihologije Fakulteta hrvatskih studija Feniks sudjelovala je u organizaciji projekata kao što su stručni skup 'PuP - psihologija u praksi', stručni skup o art terapiji 'UMjetnost' i ciklus interaktivnih predavanja 'Psiho-logo-pop'. Od 2018. do 2022. bila je aktivna članica KSET-a, unutar kojeg se između ostalog bavila PR-om, snimanjem, montažom, organizacijom evenata i DJ-anjem. Glavna područja interesa: kognitivna i neuropsihologija, psihologija medija, psihologija ličnosti, psihopatologija, kreativnost

Pogledajte članke ove autorice

Autorica Nepopularne psihologije od studenog 2018. Apsolventica psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Voditeljica sekcije za gostujuća predavanja Udruge studenata psihologije ''Psirius'' tijekom ak. godine 2018./19. Tijekom studiranja volontirala na različitim konferencijama i projektima: projekt Rijeka psihologije, SpiRi, Riječki interdisciplinarni kongres i projekt ''Misliš da znaš misliti?' 'Područja interesa: klinička psihologija, psihologija ličnosti i seksualnosti

Pogledajte članke ove autorice

Autorica za Instagram Nepopularne Psihologije od Srpnja, 2021. Studentica završne godine preddiplomskog studija primijenjene psihologije na University College Cork. Voditeljica radionica za djecu i odrasle s intelektualnim poteškoćama 2018./2019. Trenutno volontira na kriznoj liniji 50808 i kao podrška studentima na sveučilištu u sklopu projekta UCC Peer Support. Područja interesa: međukulturna psihologija, organizacijska psihologija i socijalna psihologija.

Pogledajte članke ove autorice

Autorica Nepopularne psihologije od kolovoza 2022. godine. Apsolventica psihologije na Sveučilištu u Zadru. Zaposlena kao Scrum master u IT-u. Tijekom studija je bila predsjednica Udruge studenata psihologije ‘’Kasper’’, članica Izvršnog odbora Psihomnije, urednica studentskog časopisa ‘’Psihoteka’’ te predstavnica studenata u vijeću Odjela. Voditeljica programsko-organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa Dani seksualnosti. Neki od projekata i aktivnosti: PsiHelp, Mind the Mind, Tjedan mozga, Program očuvanja mentalnog zdravlja, Pripreme za maturu iz psihologije, EFPSA-ina Istraživačka ljetna škola. Područja interesa: socijalna patologija, socijalna kognicija, neuropsihologija, kognitivna i psihologija seksualnosti.

Pogledajte članke ove autorice

Autor Nepopularne psihologije od 2022. godine. Radi u savjetovalištu za spolno zdravlje. Autor je nekoliko radova iz područja zdravstvene psihologije. Član je Upravnog odbora europske mreže centara za testiranje COBATEST, te Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti. Edukant je kognitivno-bihevioralne terapije. Poseban interes ima prema temama zdravstvene psihologije, psihoterapije, razvojne psihologije i metodologije/statistike.

Pogledajte članke ovog autora

Nera Markulin preddiplomski je studij psihologije završila na Sveučilištu u Rijeci, a diplomski na Sveučilištu u Groningenu. Kroz studij je intenzivno sudjelovala u radu i vođenju neprofitnih udruga (Psirius, EFPSA) u svrhu popularizacije znanstvene psihologije. Volontirala je na Županijskom sudu u Rijeci u sklopu Mreže podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela. Nera radi kao Scrum Master u IT-ju i profesionalni Coach, s interesom za agilnu metodologiju rada i organizacijske transformacije. Područja interesa su joj kognitivna psihologija, socijalna kognicija, psihopatologija, savjetodavna i organizacijska psihologija.

Pogledajte članke ove autorice

Autorica za Nepopularnu od 2022. godine. Tijekom fakulteta najviše se usmjerila na destigmatizaciju mentalnog zdravlja kod djece i mladih kroz vođenje grupnih radionica na projektu "Pogled u sebe" te kroz individualni i grupni rad s djecom u Psihološkom centru Sever. Zadnje četiri godine individualno radi s učenicima koji imaju određene poteškoće u ponašanju i/ili učenju. Tijekom studiranja najviše je interesa iskazivala za dječju kliničku i savjetodavnu psihologiju, no, nakon što se na zadnjoj godini studiranja zaposlila u području ljudskih resursa, rodila joj se ljubav i prema organizacijskoj psihologiji.

Pogledajte članke ove autorice

Bivši Nepopularci

Svaka udruga je živo tijelo kroz koju prolaze razni pojedinci koji ostave jedinstveni otisak kroz svoj rad i interakcije s ostalim članovima udruge, ali i našom publikom. Primjeri takvog jedinstvenog doprinosa na kojemu ćemo uvijek biti zahvalni su i naši bivši članovi udruge, a to su Dora Petrović i Matea Perović.