Nepopularna psihologija je zamišljena kao projekt čiji je cilj popularizacija psihologije i srodnih znanosti u skladu s načelima i integritetom struke. Projekt je pokrenut početkom 2018. godine u obliku Facebook stranice. Nakon nekog vremena, tim autora se širi i NP kreće sa sadržajem na Instagramu. Osim sumiranja izvornih znanstvenih članaka, sadržaj se odnosi i na objašnjavanje raznih fenomena iz domene psihologije, recenzijom raznih filmova, knjiga ili pisanju o raznim problemima struke. Također nastojimo promicati rad studenata psihologije koji kroz svoje udruge organiziraju mnoštvo događanja kao i druga događanja povezana sa sadržajem stranice poput konferencija i javnih predavanja.

Tim Nepopularne psihologije nastoji promicati znanost i drugim kanalima poput volontiranja i aktivnosti u lokalnoj zajednici. U kontektsu našeg rada na NP smo početkom 2019. posjetili studente psihologije Banja Luke i održali predavanje o mogućnostima aktivizma unutar struke kao i problemima iste. Veselimo se budućim prilikama za proširenje sklopa aktivnosti u koje smo uključeni.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji prate i podržavaju naš rad. Posebne zahvale idu i Josipu Kresoviću, poznatijem kao Naonar, koji je radio dizajn Nepopularne psihologije te ekipi iz AMPnet.io koja je pružila pomoć oko uspostavljanja i održavanja web stranice.

U slučaju bilo kakvih pitanja, prijedloga ili mogućnosti suradnje, slobodno nas kontaktirajte na: nepopularna.psi@gmail.com

Autori

Mario Zulić, mag.psych.

Osnivač Nepopularne psihologije i glavni urednik. Diplomirao na Sveučilištu u Zadru. Bivši predsjednik Udruge studenata psihologije "Kasper", bivši predstavnik studenata psihologije u vijeću Odjela i bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru. Dobitnik Ramiro nagrade za najbolji projekt mladog psihologa 2017. godine, dobitnik rektorove nagrade i nagrade za najbolji studentski istraživački rad na Psihoziju 2018. godine. Voditelj organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa "Dani seksualnosti" '16. i '17.

Izlaganja: Međunarodna konferencija "Dani psihologije", stručni skup "Dani seksualnosti", skup studenata Psihozij, konferencija PerspektivA, Riječki interdisciplinarni kongres.

Područja interesa: psihologija religioznosti i ljudske seksualnosti. Kognitivna, savjetodavna i organizacijska psihologija. Trenutno zaposlen kao Scrum master i facilitator agilnog načina poslovanja.

Dora Petrović, univ. bacc. psych.

Autorica Nepopularne psihologije od studenog 2018. Studentica psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica Rektorove nagrade za individualni znanstveni rad Automatska i kontrolirana obrada rodnih stereotipa budućih učitelja/ica u simuliranoj razrednoj situaciji. Provela istraživanje i objavila rad Istraživanje povezanosti nekih obrazovnih faktora i stavova srednjoškolaca o osobama homoseksualne orijentacije u časopisu Psyche.

Bivša volonterka u dječjem vrtiću Leptir te u Institutu za razvoj obrazovanja. Volonterka u Institutu za društvena istraživanja od svibnja ove godine. Osim toga, zaposlena u Turističkom informativnom centru grada Zagreba kao informator te u Institutu za razvoj obrazovanja kao administrator standardiziranih testova.

Izlaganja: Psihozij 2018., Dani Ramira i Zorana Bujasa 2019., Psihofest 2019.

Područja interesa: psihologija obrazovanja, rodna problematika, emocije i motivacija

Matea Perović, mag.psych.

Lektorica i autorica Nepopularne psihologije od 2018. Diplomirala na Sveučilištu u Zadru. Tijekom studiranja volontirala i/ili sudjelovala u organizaciji različitih skupova: Europska konferencija o ličnosti, Dani psihologije, Tjedan mozga, Tjedan psihologije, Dani seksualnosti te pripreme za državnu maturu.

Izlaganja: Psihozij

Područje interesa: klinička i savjetodavna psihologija, neuroznanost, evolucijska psihologija. Trenutno zaposlena u ljudskim resursima.

Lora Pavlović, univ. bacc. psych.

Autorica za Instagram Nepopularne Psihologije. Apsolventica psihologije Sveučilišta u Zadru. Predsjednica Udruge studenata psihologije "Kasper". Predsjednica odbora za kvalitetu Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Voditeljica organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa Dani seksualnosti '18. i '19. Dobitnica nagrade za najbolji studentski istraživački rad na Psihoziju 2018. godine.

Izlaganja: Dani seksualnosti i skup studenata Psihozij

Područja interesa: organizacijska i klinička psihologija

Nina Žuvanić, univ. bacc. psych.

Autorica Nepopularne psihologije od studenog 2018. Studentica psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Voditeljica sekcije za gostujuća predavanja Udruge studenata psihologije ''Psirius'' tijekom ak. godine 2018./19. Tijekom studiranja volontirala na različitim konferencijama i projektima: projekt Rijeka psihologije, SpiRi, Riječki interdisciplinarni kongres i projekt ''Misliš da znaš misliti?''

Područja interesa: klinička psihologija, psihologija ličnosti i seksualnosti

Jelena Palikuća, univ.bacc.psych.

Autorica Nepopularne psihologije od 2018. godine. Studentica diplomskog studija na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Aktivna članica i tajnica Udruge studenata psihologije Kasper. Voditeljica projekta 'Vraćam se za 5 minuta' 2017. godine, u organizacijskom odboru znanstvenog skupa Dani seksualnosti u Zadru od 2015. do 2018. godine. Višegodišnje sudjelovanje i volontiranje održavanjem radionica u sklopu Tjedna mozga i Tjedna psihologije te priprema za državnu maturu u organizaciji USP Kasper.

Završena dva stupnja programa NTC-sustava učenja 2016. u Zadru. Volontiranje u Kabinetu za ranu intervenciju u Zadru 2017. i 2018. godine i vrtiću "Kockica" u Zadru 2016. godine.  

Područja interesa: razvojna psihologija, psihologija odgoja i obrazovanja, pozitivna psihologija, emocije i kreativnost