Nepopularna psihologija je zamišljena kao projekt čiji je cilj popularizacija psihologije i srodnih znanosti u skladu s načelima i integritetom struke. Projekt je pokrenut početkom 2018. godine u obliku Facebook stranice. Nakon nekog vremena, tim autora se širi i NP kreće sa sadržajem na Instagramu. Osim sumiranja izvornih znanstvenih članaka, sadržaj se odnosi i na objašnjavanje raznih fenomena iz domene psihologije, recenzijom filmova, knjiga ili pisanju o raznim problemima struke. Također, nastojimo promicati rad studenata psihologije koji kroz svoje udruge organiziraju mnoštvo događanja kao i druga događanja povezana sa sadržajem stranice poput konferencija i javnih predavanja.

Tim Nepopularne psihologije nastoji promicati znanost i drugim kanalima poput volontiranja i aktivnosti u lokalnoj zajednici. U kontekstu našeg rada na NP se to najčešće odnosi na držanje javnih predavanja, suradnje sa studentima i gostovanja na različitim događanjima. Osim toga, posebno nam je drag događaj koji nastojimo tradicionalno obilježiti predavanjima i dodatnim sadržajima - rođendan Nepopularne psihologije!

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji prate i podržavaju naš rad. Posebne zahvale idu Josipu Kresoviću, poznatijem kao Naonar, autoru dizajna Nepopularne psihologije te ekipi iz AMPnet.io koja je pruža pomoć oko tehničkih unapređenja web stranice.

Kontakt

U slučaju bilo kakvih pitanja, prijedloga ili mogućnosti suradnje, slobodno nas kontaktirajte putem naše mail adrese: urednistvo@nepopularna.org

Autori

Mario Zulić, mag.psych.

Osnivač i glavni urednik Nepopularne psihologije. Diplomirao je psihologiju na Sveučilištu u Zadru. Za vrijeme studiranja vodio je Udrugu studenata psihologije "Kasper" i Studentski zbor u ulozi predsjednika, te bio predstavnik studenata psihologije u vijeću Odjela. Dobitnik Ramiro nagrade za najbolji projekt mladog psihologa 2017. godine, rektorove nagrade i nagrade za najbolji studentski istraživački rad Psihozija. Voditelj organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa "Dani seksualnosti" '16. i '17. Trenutno na edukaciji za kognitivno-bihevioralnu psihoterapiju.
Neka izlaganja: Međunarodna konferencija "Dani psihologije", stručni skup "Dani seksualnosti", Psihozij, PerspektivA, Riječki interdisciplinarni kongres, SNKRS, SPiRi
Područja interesa: Kognitivna, savjetodavna i organizacijska psihologija te psihologija seksualnosti. U praksi Scrum, agilni način rada i organizacijska psihologija.

Dora Petrović, mag. psych.

Autorica Nepopularne psihologije od studenog 2018. Diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je 2021. upisala doktorski studij psihologije na istom fakultetu. Zaposlena kao asistentica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu pri Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja.
Dobitnica Rektorove nagrade za individualni znanstveni rad "Automatska i kontrolirana obrada rodnih stereotipa budućih učitelja/ica u simuliranoj razrednoj situaciji". Kao studentica sudjelovala je u provedbi nekoliko psiholoških projekata te je bila volonterka u Institutu za razvoj obrazovanja.
Izlaganja: DRZB, Psihozij, Psihofest, GKHP

Glavna područja interesa: psihologija obrazovanja, rodna problematika, emocije i motivacija

Matea Perović, mag.psych.

Lektorica i autorica Nepopularne psihologije od 2018. Diplomirala na Sveučilištu u Zadru. Tijekom studiranja volontirala i/ili sudjelovala u organizaciji različitih skupova: Europska konferencija o ličnosti, Dani psihologije, Tjedan mozga, Tjedan psihologije, Dani seksualnosti te pripreme za državnu maturu.
Izlaganja: Psihozij
Područje interesa: klinička i savjetodavna psihologija, neuroznanost, evolucijska psihologija. Trenutno zaposlena u području edukacijske psihologije.

Lora Pavlović, mag. psych.

Autorica za Instagram Nepopularne Psihologije. Diplomirala na Sveučilištu u Zadru. Predsjednica Udruge studenata psihologije "Kasper". Predsjednica odbora za kvalitetu Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Voditeljica organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa Dani seksualnosti '18. i '19. Dobitnica nagrade za najbolji studentski istraživački rad na Psihoziju 2018. godine.
Izlaganja: Dani seksualnosti i skup studenata Psihozij
Područja interesa: organizacijska i klinička psihologija

Nina Žuvanić, univ. bacc. psych.

Autorica Nepopularne psihologije od studenog 2018. Studentica psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Voditeljica sekcije za gostujuća predavanja Udruge studenata psihologije ''Psirius'' tijekom ak. godine 2018./19. Tijekom studiranja volontirala na različitim konferencijama i projektima: projekt Rijeka psihologije, SpiRi, Riječki interdisciplinarni kongres i projekt ''Misliš da znaš misliti?''
Područja interesa: klinička psihologija, psihologija ličnosti i seksualnosti

Jelena Palikuća, mag.psych.

Autorica Nepopularne psihologije od 2018. godine. Bivša studentica studija na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Aktivna članica i tajnica Udruge studenata psihologije Kasper. Voditeljica projekta 'Vraćam se za 5 minuta' 2017. godine, u organizacijskom odboru znanstvenog skupa Dani seksualnosti u Zadru od 2015. do 2018. godine. Višegodišnje sudjelovanje i volontiranje održavanjem radionica u sklopu Tjedna mozga i Tjedna psihologije te priprema za državnu maturu u organizaciji USP Kasper.
Završena dva stupnja programa NTC-sustava učenja 2016. u Zadru. Volontiranje u Kabinetu za ranu intervenciju u Zadru 2017. i 2018. godine i vrtiću "Kockica" u Zadru 2016. godine.  
Područja interesa: razvojna psihologija, psihologija odgoja i obrazovanja, pozitivna psihologija, emocije i kreativnost

Krešimir Prijatelj, mag. psych.

Autor Nepopularne Psihologije od listopada 2020. Diplomirao psihologiju na Hrvatskim studijima 2018. Autor nekoliko stručnih i znanstvenih radova u domaćim časopisima. Tijekom studiranja zaposlen u vrtiću kao asistent djeci s dodatnim potrebama. Od 2019. do 2021. radi kao psiholog u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Aktualno zaposlen kao asistent na odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Edukant Gestalt psihoterapije pod supervizijom. Koordinator više nacionalnih istraživačkih projekata i član organizacijskih odbora brojnih predavanja za stručnjake i širu javnost.
Izlaganja: gostujuća predavanja na Edward Bernays visokoj školi za komunikacijski menadžment (Metodologija društvenih istraživanja), Stomatološkom fakultetu (Zanemareno i zlostavljano dijete) i Hrvatskim studijima (Psihološko savjetovanje), SPiRi 2019., Dani Psihologije u Zadru 2020.
Područja interesa: razvojna psihologija, gestalt psihoterapija, zlostavljanje i zanemarivanje djece

Kristina Škrlec, univ. bacc. psych.

Autorica Nepopularne psihologije od listopada 2020. Studentica diplomskog studija Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Volonterka u Klinici za dječje bolesti Zagreb u sklopu Odjela za podršku pacijentima.
Sudjelovala kao volonterka u organizaciji 5. PsihoFest festivala Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sudjelovala u Festivalu psihologije i medija i završila edukaciju „Specifičnosti pružanja pedijatrijske palijativne skrbi“ u sklopu Udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima „Krijesnica“.
Interesi: klinička i zdravstvena psihologija, traumatska psihologija i socijalna psihologija

Leonarda Novoselić, univ.bacc.psych.

Autorica Nepopularne psihologije od ožujka 2021. Studentica druge godine diplomskog studija psihologije na Fakultetu hrvatskih studija. Bivša volonterka na projektima Mind the Mind u organizaciji udruge EFPSA i Pogled u sebe (Inside out) u organizaciji udruge CroMSIC, kao i na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa.
Kao članica kluba studenata psihologije Fakulteta hrvatskih studija Feniks sudjelovala u organizaciji projekata kao što su Stručni skup 'PuP - psihologija u praksi', stručni skup o art terapiji 'UMjetnost' i ciklus interaktivnih predavanja 'Psiho-logo-pop'. Od 2018. do danas aktivna članica KSET-a, unutar kojeg se između ostalog bavi PR-om, snimanjem, montažom, organizacijom glazbenih i filmskih kvizova te DJ-anjem. Vječni šanker sve donedavno kada je dobila studentski posao u struci, ali u budućnosti se možda još ukaže na šanku pokojeg eventa ili festivala.
Glavna područja interesa: kognitivna i neuropsihologija, psihologija medija, psihologija ličnosti, psihopatologija, kreativnost

Petra Matičević

Autorica za Instagram Nepopularne Psihologije od Srpnja, 2021. Studentica završne godine preddiplomskog studija primijenjene psihologije na University College Cork. Voditeljica radionica za djecu i odrasle s intelektualnim poteškoćama 2018./2019. Trenutno volontira na kriznoj liniji 50808 i kao podrška studentima na sveučilištu u sklopu projekta UCC Peer Support.
Područja interesa: međukulturna psihologija, organizacijska psihologija i socijalna psihologija.