Zadar je jedan od gradova gdje se tradicionalno održava Tjedan mozga. O ovogodišnjem programu, za Nepopularnu psihologiju, više nam je rekla dr.sc. Irena Pavela Banai, voditeljica organizacijskog odbora. Kao i prijašnjih godina, program potpisuje Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru a obuhvatit će tjedan pred nama, od 16. do 22. ožujka 2020. godine.  

Krovna tema ovogodišnjeg Tjedna mozga je Zeleni mozak, kao reakcija na klimatske promjene s kojima se danas suočavamo. Motivacija za ovu temu proizlazi iz niza nedavnih događanja koji su obilježili prošlu godinu, počevši od govora Grete Thunberg na U.N. Climate Action Summitu, prirodnih katastrofa u Australiji i Kaliforniji, evidentiranom porastu CO2 u atmosferi, itd. Kampanja ovogodišnjeg Tjedna mozga usmjerena je na promoviranje spoznaja iz područja neuroznanosti koje su vezane uz ekologiju i zaštitu okoliša. Upravo zbog ovog smjera programa, ističe Pavela Banai, projekt je ostvario i potporu međunarodnog udruženja Federation of European Neuroscience Societies koji su prepoznali ovogodišnji projektni prijedlog The Green Brain.
Program je kao i svake godine usmjeren na sve uzraste, počevši od djece vrtićke dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente, štićenike staračkog doma te sve ostale zainteresirane za teme iz područja neuroznanosti i istraživanja mozga za koje su tu otvorena predavanja istaknuta u nastavku.

Prvi dan će predavanje pod nazivom Zeleni mozak: kako donijeti prave odluke za naš planet? održati dr. sc. Vedran Lešić koji se posljednjih nekoliko godina u inozemstvu aktivno bavi istraživanjima donošenja odluka iz aspekta održivog razvoja i očuvanja okoliša. Drugi dan će izv. prof. dr. sc. Pavle Valerjev održati predavanje Mozak i glazba. Svi zainteresirani će treći dan imati priliku čuti predavanje doc. dr. sc. Ane Šimunić na temu Naš mozak u prirodi u prostorijama Planinarskog društva "Paklenica" Zadar. Zatim, četvrti dan će Krešimir Jakšić, mag. psych., izložiti rezultate istraživanja na temu Mentalno zdravlje u narušenom okolišu. Konačno, zadnji dan će Dario Kovač, mag. psych. održati predavanje pod nazivom Dijete i roditelj novog doba: suvremeni stil života i kognitivni razvoj djece. Program u cijelosti možete pronaći na poveznici.

U okviru ovogodišnjeg Tjedna mozga bit će predstavljeno i nešto u potpunosti novo na što su organizatori izrazito ponosni. Radi se o promociji knjige Mozak i um: od električnih potencijala do svjesnog bića, nastavnika s Odjela za psihologiju: prof. dr. sc. Nataše Šimić, izv. prof. dr. sc. Pavla Valerjeva i doc. dr. sc. Matilde Nikolić Ivanišević. Koristimo priliku da čestitamo autorima te se radujemo čitanju knjige čiji naslov svakako privlači!

Za kraj, sveučilišna profesorica je uputila zahvale svim nastavnicima i studentima psihologije koji su uz veliki entuzijazam, trud i kreativnost pripremili predavanja te osmislili niz radionica i demonstracija u svrhu popularizacije istraživanja u području neuroznanosti. Također, zahvale idu i Sveučilištu u Zadru i  udruženju Federation of European Neuroscience Societies koji su podržali program. Za kraj, poslastica za studente u Zadru kojima je Muzej iluzija tijekom Tjedna mozga osigurao 50% popusta na ulaznice.

Dodatne informacije i novosti pratite na službenoj Facebook stranici Tjedna mozga. Vidimo se!