Kako je moguće da netko završi cijelo obrazovanje za medicinskog stručnjaka i ne odsluša nijedno predavanje na temu utjecaja traume na kasniji život? Ova i slična pitanja postala su fokus Matéa čija su predavanja poslušali milijuni ljudi, a čije knjige danas možemo naći i na hrvatskim policama. Gabor Maté je mađarsko-kanadski liječnik koji je svoj profesionalni interes usmjerio ka razumijevanju povezanosti uma i tijela, dok su teme koje se najviše vežu uz ovog autora ovisnost, trauma, razvojna psihologija i ADHD. Nedavno je premijerno prikazan njegov novi film Wisdom of trauma (Mudrost traume) za čiju se premijeru još uvijek možete prijaviti na linku (kasnije će biti dostupan i šire), a koji je do sada pogledalo preko četiri milijuna gledatelja.

Što je trauma i koliko utječe na nas?

Prva tema koja se javlja je sam pojam traume i razina utjecaja traume na razvoj čovjeka koja je sustavno zanemarena u radu s ljudima. Maté pojašnjava kako na trenutak nastajanja traume možemo gledati kao na odvajanje od sebe jer je u tom trenutku prebolno biti "mi". Da ovo nije samo psihološki konstrukt, pokazuju i razlike u snimkama mozga djece koja su proživjela traumu u ranom razvoju, u odnosu na djecu koja nisu proživjela traumu. Zanimljivo je i kako je većina zatvorenika u jednom zatvoru (koji provodi eksperimentalni program opisan u filmu) doživjela 6 ili više značajnih štetnih događaja kroz odrastanje.

Traume nisu loše stvari koje su ti se dogodile, nego ono što se dogodi unutar tebe kao rezultat onoga što ti se je dogodilo. - Gabor Maté

Jedna od centralnih tema filma je upravo odrastanje i koliko je važno iskustvo socijalne podrške roditelja djeci kako trauma ne bi nastala. Ovdje je istaknuto kako (naročito kod djece) trauma nije loša stvar koja se dogodi, nego činjenica da oni budu sami kad pate. Gledište autora jest da je djeci ovakvim traumatskim događajima najčešće ugrožena jedna od, prema njemu, dvije temeljne potrebe: one za privrženošću i one za autentičnosti. Jako dobar dodatak ovom teoretskom promatranju nastajanja traume su osobne priče ljudi s kojima Maté radi trenutno ili je radio u prošlosti. Tako cijela priča o utjecaju i različitim načinima nastajanja traume poprima jedan jako osoban (i na momente jako dirljiv) ugođaj. Dodatna razina intimnosti dolazi iz toga što sam Maté priča o vlastitim traumatskim događajima i shvaćanjima koja su mu promijenila gledanje na sebe i svijet oko nas.

Ovisnost kao ishod traume

Druga centralna tema filma, a i rada autora općenito, je ovisnost kao posljedica traume. Ono što se jasno ističe jest da ne govorimo samo o ovisnosti o narkoticima i psihoaktivnim sredstvima, nego ovisnosti o bilo čemu što smo našli kao bijeg od patnje koju proživljavamo. Naravno, kod najdestruktivnijih ovisnosti - koje su društvu najuočljivije - ova veza je i najjasnija kako "ekstremne traume vode do ekstremnih ovisnosti". Ovdje autor predlaže promjenu iz pitanja "zašto ovisnost?" u "zašto patnja?". Ukoliko niste u mogućnosti pogledati film autora, svakako predlažemo gledanje kratkog edukativnog videa autora na temu povezanosti traume i ovisnosti za čije su zanimljive vizualizacije zaslužni kreatori iz After Skool, koji donosimo u nastavku.

Društvo traume i kako dalje

Zadnja tema koju ćemo istaknuti je pogled na stručne djelatnosti i društvo u cjelini. Autor u ovom dijelu kritizira pretjerano usmjeravanje na medicinski model koji se promovira u struci gdje se različito poimaju fizičko i mentalno zdravlje koji su nedvojbeno povezani. Iako se holistički pogled na zdravlje i opće blagostanje pojedinca sve više prepoznaje, u praksi i dalje prečesto izostaje. Jednako tako, kako ističe Maté, ove teme i teme razumijevanja (i posljedica) traume uopće nisu prepoznate u obrazovanju odgajatelja i nastavnika, često osoba koje rade s djecom s poremećajima koji mogu biti posljedica upravo traumatskih događaja.

Na široj društvenoj razini došli smo do normalizacije percepcije svijeta kao opakog mjesta gdje i mi moramo biti takvi želimo li preživjeti. Oni koji su agresivni i negiraju postojanje bilo kakvih nedostataka kod sebe samih često su nagrađeni u društvu. Dok se priča o ovoj temi nimalo suptilno je prikazan lik Donalda Trumpa kao savršenog primjera ovakve osobe koja je dogurala do predsjedničkog mandata. No, postoje načini da dođemo do društva koje jednako poštuje postignuća kao i ljudsku prirodu. To je, naravno, podizanje svijesti o ovakvim temama, ali i promoviranje suosjećanja prema ljudima oko nas. Sam Maté nas uvodi u svoj savjetodavni proces koji naziva Emotional inquiry (emocionalna istraga) gdje jasno možemo vidjeti povezanosti s nekim terapeutskim pravcima poput kognitivno-bihevioralne terapije. Jako je zanimljivo što je u film uključen pristup (i prikaz) terapeutskog procesa uz pomoć psihodelika, što je još jedna potvrda kako psihodelici uistinu postaju prepoznat pristup liječenja u mainstream zajednici.

Zaključak i osvrt

Film koji nismo očekivali, ali smo svakako trebali. Djelo Matéa preporučamo svima - u najmanju ruku će potaknuti da kroz njegova pitanja i sami preispitate svoja iskustva, ali i sadašnja ponašanja koja su možda odgovor na njih. Ono čega je u filmu moglo biti više jest svakako povezivanje s drugim aktualnim istraživanjima, terapeutskim pravcima i, općenito, nalazima struke (iako su neki navedeni), no, sve u svemu, film je definitivno vrijedan gledanja. Osobne priče kroz film su nešto što daje poseban ton i snagu ovoj važnoj temi. Preporučujemo gledanje!