Nedavno nam je za oko zapeo Stedy.hr, edukativni portal za učenje statistike. Portal je prigodan za sve one koje je statistika zaobišla u formalnom obrazovanju, ali i one koji bi se htjeli prisjetiti omiljenih lekcija i formula. U svojim poglavljima, kroz interaktivne zadatke, portal obuhvaća opisivanje podataka, osnove vjerojatnosti, varijable, distribucije te statističko zaključivanje.

Kako i samo autori kažu, ovo je pravo mjesto da proširite, obnovite ili testirate svoje znanje!

Svjesni važnosti promicanja statističke pismenosti te suradnje s obrazovnom i akademskom zajednicom, Državni zavod za statistiku je, u sklopu Eurostatova projekta Support for Statistical Literacy actions in the area of a competition, gamification and e-learning, odlučio pokrenuti jedinstven statistički edukacijski portal.

Primjer zadatka s portala
Primjer zadatka s portala

Uz pomoć profesora sa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Mirte Benšić, doc. dr. sc. Danijela Grahovca i izv. prof. dr. sc. Nenada Šuvaka, koji su zaslužni za sadržaj ovog portala. Cilj portala jest na poticajan način da široj javnosti, učiteljima i profesorima, učenicima i studentima te svim zaljubljenicima u statistiku približiti statistiku na drugačiji i zanimljiviji način.

Autori ističu kako su se trudili odmaknuti od klasičnog pristupa, pa se STEDy ne zadržava samo na teorijskoj podlozi, nego vam donosi i praktične primjere, interaktivne vizualizacije te zadatke u kojima odmah možete provjeriti svoje razumijevanje i primjenu statistike.

Bilo da je statistika dio vaše svakodnevnice i pametna podloga za donošenje odluka na temelju činjenica ili tek prepreka koju treba savladati, nadamo se da će STEDy biti odličan asistent u vašim statističkim avanturama.