Kada se govori o prilikama na tržištu rada za psihologe, malo tko će spomenuti autoindustriju osim ako ne govorimo o organizacijskoj psihologiji. No, kako se prakse iz drugih zemalja sve više primjenjuju i kod nas, u industriji automobila moguće je raditi i kao kognitivni psiholog.

Kako je to biti među prvim kognitivnim psiholozima u toj industriji na ovim prostorima i kakve radne zadatke to radno mjesto podrazumijeva, približila nam je Matea Ćelić, mlada psihologinja koja je diplomirala na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu. Trenutno, Matea je jedini psiholog u Odjelu za autonomnu vožnju Rimac automobila.  

Matea nam je objasnila kako autonomna vožnja podrazumijeva koncept vozila koja na osnovi sustava senzora promatraju okruženje, upravljaju i donose odluke korištenjem naprednih algoritama, manje-više zasnovanih na tehnologijama umjetne inteligencije. No, danas još uvijek govorimo o limitiranoj autonomiji gdje vozač mora biti spreman preuzeti kontrolu nad vozilom, dok potpuna autonomija podrazumijeva vozilo koje je autonomno u svim uvjetima te vozač može (ali ne mora) preuzeti kontrolu nad vozilom. Ovakva razina autonomije otvara puno pitanja gdje psihologija može doprinijeti svojim spoznajama upravo jer se ovakvi sustavi i ljudi razlikuju u onome u čemu su dobri, a time i njihov odnos postaje zanimljiv.

Dinamička podjela kontrole nad vozilom

Najjednostavnije rečeno, objašnjava Matea, posao kognitivnog psihologa u ovoj industriji je naći načine da se što bolje uskladi prosječan čovjek i nekakav inteligentni sustav. Pri tome moramo na umu imati sigurnost vozača, pristranost u donošenju odluka, manjkavosti ljudske pažnje i slična ograničenja naših sposobnosti. S druge strane, bitno je i samo iskustvo vozača (user experience), kao i osiguravanje da novi sustavi i tehnologije unutar njih budu prihvaćeni i u skladu s očekivanjima krajnjeg korisnika.

Upravo zbog napretka tehnologije ove teme su sve češće i predmet istraživanja s direktnim implikacijama na industriju. Na primjer, nalaz da adaptivni tempomat smanjuje kognitivno opterećenje vozača, ali i svjesnost događaja u okolini, ima primjenjive implikacije za industrije. S druge strane, nužno je osvijestiti da npr. samo zato što nešto izgleda cool na sučelju interijera, nije optimalno rješenje zbog mogućeg utjecaja na pažnju, odnosno, distraktibilnost vozača.

Iako imamo puno spoznaja o ljudskom ponašanju, korisnici su i dalje često nepredvidivi u komunikaciji s tehnologijom. Istraživanje literature, ali i vlastiti eksperimenti i istraživanja su tako također "dio posla" što ovo radno mjesto čini posebno zanimljivim i dinamičnim. Kod postojećih istraživanja jako je važno moći odvojiti primjenjivo i iskoristivo u praksi; na primjer, istraživanja na jednom tipu automobila za drugi tip vozila mogu biti potpuno nevažna. Samoobrazovanje je još jedan važan aspekt ovog radnog mjesta s obzirom na to da formalnog obrazovanja za ovo specifično područje još uvijek nema kod nas. Iako koristi znanja iz različitih grana psihologije, najviše ih ipak dolazi iz područja kognitivne znanosti.

Kako je ovo novo i većini studenata nepoznato područje za moguće razvijanje interesa i karijere, Matea voli dijeliti svoje iskustvo kako bi možda poneki zaljubljenik u kognitivnu psihologiju vidio da postoje i takva radna mjesta. Baš zbog toga održala je predavanje studentima na studiju gdje je diplomirala o primjeni kognitivne psihologije u autonomnoj vožnji, a vjerujemo da je sličan motiv (barem djelomično) u podlozi ovog članka. Osim interesa za kognitivnu psihologiju (i natprosječnih rezultata na studiju), svakako je važno da se taj interes i prepozna. Ovdje smo se složili o važnosti uključenosti sveučilišnih profesora u rad sa studentima. Upravo je putem preporuke profesora i sama doznala za mogućnost ovakve karijere.  

Na pitanje o projektu iz snova, Matea odgovara da joj sama činjenica da je jedna od prvih u ovom području već puno znači. Najveći interes joj je u podrčuju donošenja odluka, vidne pažnje i percepcije u vožnji, a velika želja joj je imati simulator vožnje na raspolaganju kako bi mogla provoditi niz istraživanja i imati vlastite podatke koji su iznimno vrijedni u industriji. Za sam kraj, Matea je sažela ovu radnu poziciju kao nešto iznimno dinamično, zabavno i gdje kontinuirano stječe nova znanja.