Sve je više kvalitetnih, zabavnih i poučnih video igara, što nekadašnji mit o tome da su igre isključivo štetne sve više pobija. Tijekom igranja video igara mi smo dionici u nekom procesu, odnosno one omogućavaju da učimo na interaktivan način, što dovodi do lakšeg i kvalitetnijeg usvajanja znanja.

Jedna od takvih igara, koja će vas sigurno zaokupiti, je Cell to Singularity: Evolution never ends. Igru možete igrati online, na mobitelu ili ju besplatno preuzeti sa Steama.

Premisa igre je jednostavna: krećete od stvaranja Zemlje, Mjeseca, zatim aminokiselina, DNA, RNA, prvih jednostaničnih organizama te s vremenom razvijate sve složenije organizme. Osim što pratite evolucijski napredak životinjskih vrsta, postoje mogućnosti dodavanja adaptivnih karakteristika životinja koje ih u terminima igre čine isplativijima, što reprezentira njihovu veću šansu za preživljavanjem u stvarnosti.

Uz to, možete pratiti nastanak i razvoj civilizacija, od razvoja sjedilačkog načina života, izuma kotača, odjeće pa do sve kompliciranijih izuma u čovječanstvu.

U igri paralelno sudjelujete u još jednoj simulaciji - simulaciji Zemlje u vrijeme dinosaura te evolucijom dinousaura učite o razvoju životinjskih vrsta koje danas poznajemo, a prvi su srodnici dinosaura. Primjerice, tek nakon što istražite simulaciju dinosaura otkrivate kornjače i krokodile.

Gameplay: Cell to Singularity 

Ono što je možda najbolji dio ove igre je to što na jednom mjestu pruža pregled znanstvenih i povijesnih činjenica koje kroz formalno obrazovanje dobivamo fragmentirano - kroz različite školske predmete i više razreda. Ako želite ponoviti i integrirati znanje iz povijesti, biologije, geografije, fizike pa i psihologije - svakako preporučamo ovu igru.

Iz perspektive igrača

Radi se o clicker igri odnosno igrač jedino koristi miš i svaki živi organizam koji se razvije, stvara određenu količinu resursa koji služe za razvoj svih ostalih aspekata igre. Klikanjem miša moguće je povećati brzinu dobivanja tih resursa (i za to vrijeme čitati zanimljivosti o novim prilagodbama koje ste razvili), a isti se prikupljaju i automatski dok je igra ugašena, što dovodi do ugodnog iznenađenja bogatstvom resursa kada ju sljedeći put otvorite.
Strateško ulaganje u razvitak određenih vrsta u određenom trenutku igre dovodi do dodatne zabave, a ako se vratimo na ponavljanje školskog gradiva, eto prilike da koristite one matematičke račune za koje ste mislili da vam više nikada neće trebati!
Unatoč mogućnosti razvoja strategije u skupljanju resursa, brzina, odnosno bolje reći, sporost u prikupljanju resursa je možda najveći minus igre. Ipak, i sama evolucija je dugotrajna i spora, tako da ovu manu možemo shvatiti kao način na koji nam developeri iskustveno prenose taj komadić lekcije o evoluciji.

Svakako je prednost što je igra odlično dizajnirana i vizualno iskustvo time vrlo ugodno. Također, igru čine zanimljivijom i dinamičnijom manje misije koje donose nagrade u obliku resursa, ali i dodatnih činjenica koje biste, ako igrate uži dio igre, propustili, ali i tajne misije koje možete otkriti istraživanjem kutaka igre.

Evolucija primata - Ancestors: The Humankind Odyssey

Ako više volite igre u otvorenom svijetu (eng. openworld), igra Ancestors: The Humankind Odyssey bi vam se mogla više svidjeti. U ovoj igri iz trećeg lica pratite primata koji istražuje, uči i preživljava (na često brutalan način, kao što u prirodi zaista jest, stoga je preporučeno da su igrači dobi 16+). Što više igrate, to vaš primat više napreduje, postaje inteligentniji, počinje koristiti alate, raditi lijekove od biljaka i slično. S druge strane, ako ne preživi, počinjete upravljati sljedećim članom klana primata i tako redom. Ukoliko nastradaju svi primati iz klana, vrsta izumire i počinjete igru ispočetka.

Osim što nas ova igra uči brutalnoj istini o evoluciji i opstanku najjačih, pruža uvid i u razvoj neuralnih mreža, što je iz psihološke perspektive posebno zanimljivo. Što više primat uči i razvija se, to mu je neuralna mreža gušća i povezanija. Više o tome, uz naglasak na moguće spoilere, možete vidjeti i u videu niže.