Tool je postao nezaobilazan bend u svijetu progresivne glazbe, ali i puno više od toga. Iako možda vi sami ne slušate ovaj bend, ukoliko netko od vaših prijatelja voli Tool, postoji velika vjerojatnost da ste i sami slušali o ovom bendu - htjeli to ili ne. Četvorka iz Los Angelesa koja je na sceni preko 30 godina poznata je po jako odanim fanovima koji su uvijek tu s velikim brojem zanimljivih činjenica o bendu i njihovoj glazbi. Iz osobnog iskustva kontinuiranog preslušavanja albuma koji ponude nešto novo svakim slušanjem, dijelom se moramo složiti s fascinacijom ovim specifičnim bendom. Zanimljivost koja se često previdi jest povezanost ovog benda s poznatim psihijatrom i psihoanalitičarom Carlom Jungom.

Jung kao inspiracija

Popularnost nekih ideja koje je javnosti približio Carl Jung čine ga ikonom pop-kluture, gotovo rame uz rame s njegovim mentorom Sigmundom Freudom. Ovo nas ne čudi jer je Jung za života ponudio puno ideja koje su popularne i jednako aktualne i danas. Neke od ovih ideja spominjali smo i ranije kod analize Myers-Briggs, analize animiranog remek dijela "My Neighbor Totoro" te kolektivne ideje sanjanja istog čovjeka.  

Neki od najpoznatijih Jungovih koncepata su kolektivno nesvjesno, arhetipovi, individualizacija, persona i sjena, introverzija i ekstraverzija te mnogi drugi. Čini se kako je neke od ovih koncepata Tool na vrlo zanimljiv način ukomponirao u svoje stvaralaštvo.

Sjena dolazi

"Što svjetlija svjetlost, mračnija je sjena." - Carl Jung

Prema Jungovim navodima - svaka osoba posjeduje personu i sjenu (slika dolje). Persona predstavlja dio ličnosti koji je javan, koji prikazujemo drugima i koji nam koristi. Često se uz personu vezuju "maske" koje osoba stavlja u različitim situacijama. Sjena, s druge strane, predstavlja mračan, potisnut i neistražen dio ličnosti. Kako bi osoba doživjela psihološki rast i integraciju, odnosno individualizaciju prema Jungu, nužno je spoznati sjenu, sve ono što potiskujemo i odbijamo priznati kod sebe. Kako se tu često radi o mračnim dijelovima ličnosti, Jung upozorava da upoznavanje sjene sa sobom nosi i rizik da upravo ona preuzme svjesni dio osobe te tako osoba postane gora verzija sebe. No, unatoč tome, asimilacija svojih najmračnijih dijelova nužna je za rast, pri čemu je važno da pojedinac ima svijest o sjeni, ali se ne identificira s njom. Jungovim riječima, neidentifikacija sa sjenom zahtijeva značajan trud moralnog mišljenja koji  sprječava odlazak u "tamu".

Tool je ovaj koncept iskoristio u više navrata, a on je najizraženiji u kompoziciji "Forty Six & 2". U samom početku nas Maynard, vokal benda i glavni teskstopisac, poziva u istraživanje sjene:
Join in, my child,
And listen, digging through
My old numb shadow.

Potom u refrenu sažima Jungovo učenje, a to je da bez istraživanja sjene nema integracije i promjene nužne za osobni rast:
In my shadow,
My shadow,
Change is coming through my shadow.

Kraj teksta posebno je zanimljiv:
Hoping I can clear the way by
Stepping through my shadow,
Coming out the other side,
Step into the shadow,
Forty six and two are just ahead of me.

"46 & 2" odnosi se na ideju da je sljedeći korak u ljudskoj evoluciji promjena iz 44+2 kromosoma u 46+2 kromosoma, kada bi ljudska vrsta trebala predstavljati harmonijsko stanje. Ova ideja na nekim se mjestima povezuje s Jungom, no naše istraživanje nije pokazalo nikakvu poveznicu (jako neznanstvene i netočne) ideje Drunvala Melchizedeka s Jungom, izuzev opisane pjesme, gdje "46 & 2" predstavlja rast i evoluciju. Još bismo istaknuli i bonus kompozicije u kojima je Tool iskoristio motiv sjene: "Third Eye" i "Sober".

Anima/Animus

Kako je vidljivo na slici gore, prema Jungu je nesvjesni dio ličnosti, između ostalog, sastavljen od Anime i Animusa koje predstavljaju osobine (suprotnog) roda. Anima i Animus su personifikacije femininih i maskulinih osobina unutar osobe. Jung je vjerovao kako je za osobni rast nužno prihvatiti i izražavati te osobine. Tako Anima kod muškaraca može uključivati senzibilnost, empatiju, povezanost ako je integrirana, dok, ukoliko muškarac odbaci ovaj dio sebe, dolazi do iskrivljenja tih osobina u nešto što bismo danas mogli nazvati toksičnom (ili fragilnom) maskulinosti. Primjer toga može biti ne prihvaćanje emocionalnosti koja se ispoljava u neprimjerenim promjenama raspoloženja i histeriji. Paralelno tome, Animus predstavlja personifikaciju maskulinih osobina kod žena poput asertivnosti i snage, koje je također nužno prihvatiti, a čije odbacivanje vodi k destruktivnom izražavanju ovih osobina (npr. asertivnost postaje agresija). Čini se kako bi za Junga idealno društvo bilo ono androgino, koje prihvaća i izražava osobine oba roda.

Ovaj koncept također možemo vidjeti u Toolovim djelima i nastupima. Ranije opisana "46 & 2" dolazi s albuma "Ænima", u kojem glazbenici koriste ovaj naziv u naslovu albuma kao igru riječi "Anima" i "Enema". Nadalje, ovaj koncept vidljiv je i u videospotu za pjesmu "Parabola" ako se uključimo u sam početak devete minute ove snažne pjesme s albuma "Lateralus".

U spotu za pjesmu "Parabola" vidimo dva oka, tipično rodno stereotipnih boja, kako putuju kroz tijelo osobe i spajaju se u šestoj po redu čakri - trećem oku ili Ajni. Zanimljivo je istaknuti kako u istočnim tradicijama učenja o čakrama postoje navodi kako se u čakri trećeg oka nalazi božanstvo Ardhanarishvara kao hermafrodit božanstava Šive i Šakti, simbolizirajući dualnost subjekta i objekta. Pri svojem spajanju u cvijetu lotusa u videospotu vidimo kako dva oka postaju jedno - što se čini kao savršena vizualizacija koncepata anima i animusa.

Osim u prikazima u glazbi i spotovima, femininost je često bila dio nastupa Toola u situacijama kada bi frontman nosio neke dijelove ženske odjeće. Kada su ga u intervjuu pitali slaže li se s tim da pokazuje puno feminiosti, Maynard je odgovorio:

Mogu biti samo onoliko feminin koliko to mogu naći u sebi. Odrastajući u muškom svijetu, daleko sam od potpune empatije s femininom percepcijom svijeta. Mogu pokušati, mogu pokušati to asimilirati i pokušati hodati u njihovim cipelama, ali nikada neću u potpunosti znati kako je to.

Na daljnje pitanje o tome kako ima puno feminine energije u sebi, Maynard odgovara da je to nešto na čemu radi kako bi bio u balansu. Ovim razumijevanjem feminine i maskuline energije čini se jasnim kako je Jung jedno od mjesta Maynardove inspiracije.

Neki se Jungovi arhetipovi mogu naći i na drugim mjestima u pjesmama, no ova se dva motiva čine najizraženijima u Toolovu stvaralaštvu. Koje motive iz psihologije ste vi uhvatili u vama dragim bendovima?

Izvori

Stead H.J.(2019) 4 Carl Jung Theories Explained: Persona, Shadow, Anima/Animus, The Self. Medium: Personal Growth
Cross, Alan. (2001) "Tool". The Ongoing History of New Music. Corus Radio.
Stevens, A. (1991) On Jung London: Penguin Books