Profesionalni sportaši svakodnevno se nose s velikim stresom i psihološkim opeterećenjem. Od slave, praćenja medija, nošenja s uspjehom i neuspjehom, pritiska svakog nastupa ili utakmice, tu su i sve izraženiji problemi koje donosi moderna tehnologija. Sukladno razvoju društvenih mreža, metom online bullyinga postaju i sportske zvijezde.

Psihološki problemi sportaša manje su medijski popraćeni, iako su sportaši često mnogima uzor i imaju veliku ulogu u destigmatizaciji psiholoških poteškoća široj javnosti. Jedan od svijetlih primjera u destigmatizaciji psiholoških poteškoća i promociji mentalnog zdravlja je svakako engleski nogometni klub Liverpool. Redsi s Kloppom na čelu često objavljuju novosti iz kluba vezane upravo uz mentalno zdravlje te javno govore o poteškoćama s kojima se susreću igrači kluba.

Tako je u siječnju Liverpool postao prvi klub u Premier ligi sa psihoterapeutom koji igračima pomaže u suočavanju s online bullyingom. Ove sezone klub se pojačao za desetak novih teen igrača i cilj kluba je da ih pripremi na moguće negativne komentare na društvenim mrežama, što je posljedica nagle slave koja ih očekuje. Osim toga, stariji igrači Liverpoola također se nose s teškoćama u online svijetu. Sadio Mane, koji je nedavno proglašen najboljim igračem Afričkog kupa nacija, te Trent Alexander-Arnold i Naby Keita suočili su se s rasističkim komentarima na Instagramu, što je dovelo i do policijske intervencije. Mladi igrač Neco Williams prošle je godine bio meta velikih kritika na društvenim mrežama, nakon čega je obrisao i svoj račun na društvenim mrežama.

Govorenje o problemima online bullyinga, ali i pokazivanje da psihoterapija može efikasno pomoći u nošenju s istim, pokazuje koliko Liverpool brine o svojim igračima i njihovoj dobrobiti. Osim toga, na ovaj način klub svojim primjerom može pomoći navijačima koji se nose sa sličnim problemima i ohrabriti ih za traženje pomoći, kao i postaviti primjer za nultom tolerancijom na nasilje bilo koje vrste.

Jürgen Klopp i Andy Robertson o mentalnom zdravlju

Osim teme online bullyinga, u Liverpoolu pričaju i o drugim psihološkim poteškoćama pa tako na njihovoj Facebook stranici možete pogledati dokumentarni film u kojem umirovljeni igrač Jason McAteer govori o svojoj borbi s depresijom, kao što i drugi igrači te njihovi članovi obitelji i navijači dijele svoje iskrene priče o narušenom mentalnom zdravlju i načinima pomoći.

Liverpool otvoreno staje na kraj i diskriminaciji LGBT+ osoba, uključujući se u mjesec ponosa i prikazujući logo kluba u bojama LGBT+ zastave.

Liverpool igrač s kapetanskom trakom u duginim bojama

Billy Hogan, CEO kluba, izjavio je kako se klub zalaže za integraciju jednakosti, raznolikosti i inkluzije u svaki aspekt svog djelovanja, kao što su predani i pružanju podrške članovima, igračima i navijačima kluba, što se kroz djelovanje kluba stvarno i prepoznaje.
Možemo reći da Liverpool uistinu živi u skladu sa svojom pjesmom You'll never walk alone!