Osim mjerenja same neuralne aktivnosti, također je moguće mjeriti konzumaciju energije koju mozak troši u određenim uvjetima. Neuroznanstvenici Shokri-Kojori i Volkow (2019) su tako proveli istraživanje čiji je fokus bio na promjenama u moždanoj aktivnosti tijekom konzumacije alkohola. Mjereći neuralnu aktivnost i potrošnju energije, autori su skovali nove mjere: "snaga" i "cijena"
Snaga bi dakle predstavljala moždana područja koja su aktivna i koriste energiju dok je cijena određena time do koje mjere je neko područje aktivno u određenoj aktivnosti.
Zdravi pojedinci su bili uspoređeni s ljudima koji redovno konzumiraju alkohol. Osim toga su istraživali i akutne efekte alkohola.


Rezultati:
Kod takozvanih "heavy drinkersa" nađeno je manje snage u talamusu, koji je važan u senzornoj aktivaciji, i frontalnom korteksu - važnom za donošenje odluka (između ostalog). Kod akutne konzumacije alkohola smanjena je "snaga" u regijama vizualnog procesiranja, gdje je nađena i najveća "cijena" konzumacije cuge. Što je nekako u skladu s relevantnom literaturom (i osobnim iskustvima).
Osim toga, autori zaključuju da se mozak "heavy drinkersa" mijenja prema manje efikasnom modelu konzumiranja energije.

Photo by Dylan de Jonge on Unsplash

Izvori:

Shokri-Kojori E, Tomasi D, Alipanahi B, Wiers CE, Wang GJ, Volkow ND (2019). Correspondence between cerebral glucose metabolism and BOLD reveals relative power and cost in human brain. Nat Commun. 10(1):690.

Izvorni znanstveni članak dostupan na linku.