Jedan od poremećaja koji je intrigantan, no pomalo i jeziv, poznat je pod nazivom Münchausenov sindrom preko posrednika (Münchausen syndrome by proxy). Karakterizira ga ozbiljno zlostavljanje djece od strane roditelja ili staratelja, najčešće majke. Münchausenov sindrom preko posrednika očituje se u ponašanju (u gotovo svim slučajevima) majke na način da izmišlja ozbiljne zdravstvene probleme vlastitog djeteta te ga izlaže brojnim neugodnim i bolnim procedurama i pregledima ne bi li se otkrilo od čega dijete „boluje“. Osoba koja je zlostavljač najčešće opetovano navodi da dijete pokazuje određene simptome poput krvarenja, grčenja, povraćanja i sl. dok u 50% slučajeva ta osoba izazove iste simptome trovanjem djeteta različitim tvarima i lijekovima. Također, ovaj poremećaj spada u umišljene poremećaje, a njih karakterizira namjerno i svjesno preuveličavanje simptoma kako bi se zauzela uloga bolesnika (Topić, 2014).

Majke koje boluju od ovog poremećaja najčešće su mlađe, obrazovane te rade u zdravstvu ili imaju iznadprosječno znanje o istom. One često žele pomoći doktorima kako bi otkrili što se događa s djetetom te djeluju kooperativno tako privlačeći pažnju na sebe. U podlozi njihova ponašanja uglavnom se nalaze poremećaji ličnosti te ozbiljni problemi u obitelji.

Ovakav oblik zlostavljanja dugoročno rezultira u visokoj smrtnosti žrtava (Nathanson, 2018) dok je istodobno vrlo zahtjevan za dijagnosticirati. Jedan od glavnih faktora koji upućuje na to da se radi o ovom sindromu je prestanak simptoma nakon što se dijete odvoji od zlostavljača, međutim upravo činjenica da su zlostavljači gotovo stalno prisutni uz dijete u bolnici otežava dijagnostiku.

Izvori:

Nathanson, M. (2018). 16 Munchausen Syndrome by Proxy. Child Abuse: Diagnostic and Forensic Considerations, 303-312.
Topić, S. i Degmečić, D. (2014). Umišljeni poremećaji. Socijalna psihijatrija 42, 43-49.