Relativno novi program studentske sekcije Hrvatskog psihološkog društva i ovu godinu je zaživio i to u punom sjaju. Od 21. do 24. kolovoza 2019. u Osijeku se skupilo desetak budućih psihologa sa svakog sveučilišta Hrvatske na Ljetnoj školi.

Primarni cilj projekta bio je okupiti zainteresirane studente koji imaju želju provesti istraživanje te im pomoći kroz zajedničke diskusije i savjete stručnih mentora u ostvarivanju istog. Ovogodišnja tema Ljetne škole bila je kibernetička psihologija, što je i glavna tema 27. Godišnje konferencije hrvatskih psihologa na kojima će istraživački timovi Ljetne škole predstaviti svoja istraživanja. Dođite nas poslušati! Diskusije je vodila izv.prof.dr.sc. Daniela Šincek koja je i predsjednica Programskog odbora 27. GKHP.

Osim diskusija o istraživanjima koje smo pripremali, slušali smo predavanja Hrvatske psihološke komore, profesorice psihologije Ive Maksimović iz Ramira predstavljajući 'Moj life coach program', doc. dr. sc. Valerije Križanić o digitalnoj tehnologiji i mjerenju afektivnih stanja, asistentice Sandre Vučković o metodološkim izazovima računalne primjene psihologijskih mjernih instrumenata te dr. sc. Damira Marinića o 'svemu i svačemu' ili, ako ćemo službeno, o pozitivnim aspektima digitalnog svijeta.

Drugi ciljevi projekta bili su proširiti vidike studenata kroz socijalizaciju s kolegama iz drugih gradova. Možda ovo nije bio službeni cilj projekta, ali iz moje perspektive svakako je bio ostvaren! Imali smo sreće što smo svi skupa mogli pokriti sve studije psihologije u Hrvatskoj tako da smo kroz razgovor mogli vidjeti sličnosti i razlike studijskih programa iz prve ruke. U programu su bile organizirane dvije radionice na kojima smo se također bolje upoznali i zbližili. Na radionici doc. dr. sc. Ane Babić Čikeš upoznali smo principe KBT pristupa i saznali kako pomoću njega povećati svoj optimizam. Već sutradan je slijedila sljedeća radionica dr. sc. Damira Marinića u trajanju od tri sata na kojoj smo se kroz kreativne vježbe otvorili jedni drugima, spoznali neke istine o sebi i testirali svoje granice komfort zone.

Sudionici na radionici o principima KBT pristupa
Sudionici na radionici o principima KBT pristupa

U programu su bili i zabavni sadržaji poput razgleda Tvrđe s vodičem čika Stankom koji se specijalizirao u području bludilišta starog Osijeka tako da smo saznali koje su bile najbolje krčme u ono vrijeme i kakav je bio život prostitutki. U petak smo posjetili i Bizovačke toplice na noćnom kupanju gdje smo se izmorili u bazenu s valovima i odmorili u jacuzzijima s termalnom vodom.

(Mutne) uspomene iz obilaska Osijeka
(Mutne) uspomene iz obilaska Osijeka

Za ovogodišnju organizaciju Ljetne škole zadužen je tim volontera Psihosa pod vodstvom studenata Ene Kantor i Dine Musića koji su odradili odličan posao omogućivši da sve bude na svom mjestu prekrasno nas ugostivši. Svakako su dignuli visoko ljestvicu za organizatore sljedeće ljetne škole kojoj se već sada veselimo!

Studentsku ljetnu školu HPD-a preporučila bih svim studentima jer smo kroz ovih par dana zajedničkog druženja puno naučili, svašta vidjeli, sklopili nova poznanstva, zajedno se smijali i plakali, proveselili i međusobno si proširili vidike.