Došli smo do 16. po redu Tjedna psihologije. Ovaj, sada već poznati događaj, aktivira psihologe iz cijele Hrvatske da se uključe u organizaciju niza predavanja, radionica, okruglih stolova i dslično, u svrhu promicanja znanosti. Ove je godine to tema mentalno zdravlje, a Nepopularna psihologija će ponovo (očekivano) sudjelovati s nekoliko aktivnosti.

Donosimo pregled aktivnosti na jednom mjestu:

21. veljače: Okrugli stol - Sve nijanse rodnog identiteta

Tražili ste, organizirali smo! Nedavnim otvaranjem teme transrodnosti na našem webu pokrenuli smo niz reakcija različitog predznaka. Ponajviše nas je začudio broj znanstveno neutemeljenih tvrdnji i povezivanja teme transrodnosti s političkim ideologijom.

Potaknuti velikim interesom, zajedno sa Sekcijom za kliničku psihologiju i Sekcijom za psihologiju seksualnosti i psihologije roda Hrvatskog psihološkog društva, organizirali smo okrugli stol na ovu temu. Cilj je bio okupiti relevantne stručnjake kako bismo pričali o definicijama i izazovima transrodnosti i (mentalnom) stanju u Hrvatskoj. Okrugli stol će se održati online, 22. veljače u 18:00h.

Što je rodni identitet? Kako se razvija rodni identitet? Postoje li razlike između rodnog identiteta i rodnih uloga? Što je to transrodnost, a što rodna disforija? U kakvom su odnosu seksualna orijentacija i rodni identitet? Na sva ova pitanja stručnjaci i stručnjakinje odgovorit će na okruglom stolu u sklopu Tjedna psihologije.

Sudjeluju:

- Univ. spec. kliničke psihologije Iva Žegura
- Seksualna terapeutkinja i psihoterapeutkinja doc. dr. sc. Marina Nekić
- Specijalist psihijatrije dr. sc. Dražen Begić
- Ured pučke pravobraniteljice, Sanja Salkić
- Ured pravobraniteljice za djecu, Davorka Osmak-Franjić, prof.psihologije
- Udruga KolekTIRV, Erin Vlahović
- Ispred Nepopularne psihologije: Krešimir Prijatelj, mag. psych i Mario Zulić, mag. psych.

Kako pratiti?

Event će se održati putem Youtube/Facebook live stream alata na stranici Nepopularne psihologije te ćemo relevantne linkove prije početka postaviti na Facebook stranicu i event.

22. veljače: Mala škola prevencije seksualnog nasilja

Interaktivno predavanje pod nazivom „Mala škola prevencije seksualnog nasilja“ nastalo je u suradnji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru sa Studentskim savjetovalištem Sveučilišta u Zadru, Centrom za zdravlje mladih i našom Udrugom. Predavanje će se održati 22. veljače u 17:30 sati online preko platforme Zoom.

Znate li da gotovo svaka treća žena i svaki šesti muškarac dožive seksualno nasilje tijekom života? Brojke su u realnosti nešto “tamnije”- naime, na jedno prijavljeno zlostavljanje obično bude oko 15-20 neprijavljenih. Postoji nekolicina razloga zbog kojih osobe ne prijave proživljeno seksualno nasilje i posljedice nose u sjeni društvene stigme i straha od osude.

Cilj ovog interaktivnog predavanja je identificirati moguće posljedice seksualnog zlostavljanja te informirati i senzibilizirati širu javnost o postupanju i traženju pomoći u slučajevima sumnje na seksualno nasilje.

Voditelji/ce radionice su doc. dr. sc. Arta Dodaj i Krešimir Prijatelj, mag. psych. s Odjela za psihologiju, te Ella Selak Bagarić, mag. psych., klinička psihologinja i voditeljica Centra za zdravlje mladih (Zagreb).

Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje da se prijave putem poveznice. Svi sudionici će nakon prijave dobiti poveznicu na Zoom na svoje e-mail adrese. Za sudjelovanje na ovoj, kao i svim drugim našim radionicama, možete dobiti potvrdu o sudjelovanju.

23. veljače: Kad misli utihnu: Meditacija i mentalno zdravlje

Posljednji događaj koji će se održati u sklopu Tjedna psihologije je predavanje o meditaciji i nekim ishodima korištenja tih praksi. Meditacija je riječ koja je postala "buzzword" zapada posljednjih desetljeća. Neki to vide kao preporuke gurua, drugi kao napad na tradicionalne vrijednosti, trećima je to snažan alat koji koriste u psihoterapiji, a četvrtima, pak, tema istraživanja.

Što meditacija jest, koliko ju je lako primjenjivati i kakvi su nalazi povezanosti meditiranja i ishoda mentalnog zdravlja? Na ova pitanja ćemo pokušati dati odgovore u sklopu kratkog predavanja koje će održati Mario Zulić, mag.psych, u četvrtak 23. veljače u 17:00 h.

Predavanje će se održati u sklopu 16. Tjedna psihologije u organizaciji udruge "Nepopularna psihologija" i projekta "Mentalni Wellness". Link za praćenje predavanja uskoro će biti na službenom Facebook događaju.

Ponavljamo da su sve aktivnosti bez kotizacije te su besplatne za sve pratitelje NP. Također, bodovane su od strane Hrvatske psihološke komore.