U 16. Tjednu psihologije, 22.2.2023. održano je online predavanje nastalo u suradnji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Centra za zdravlje mladih, Studentskog savjetovališta Sveučilišta u Zadru i udruge Nepopularna psihologija.

Interaktivno predavanje osmislili su Krešimir Prijatelj, mag. psych. (Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru; Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru; udruga Nepopularna psihologija), doc. dr. sc. Arta Dodaj (Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru; Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru) i klinička psihologinja Ella Selak Bagarić, voditeljica Centra za zdravlje mladih.

Predavanju je prisustvovalo više od 60 zainteresiranih studenata/ica i stručnjaka/inja uglavnom pomagačkih zanimanja, a otvorene su teme povrede ljudske seksualnosti, odnosno seksualnog nasilja kao vida rodno uvjetovanog nasilja. Na predavanju je posebna pažnja usmjerena na “sive brojke” raširenosti seksualnog nasilja. Naime, podaci ukazuju kako svaka treća žena i svaki šesti muškarac doživi neki oblik seksualnog nasilja tijekom života, a da 1 od 5 žena i 1 od 71 muškarca doživi silovanje. Žene su u 2-5 puta većem riziku da dožive seksualno nasilje u dječjoj dobi u odnosu na muškarce. Podacima Vijeća Europe (2010) 1 od 4 djevojčice i 1 od 6 dječaka, odnosno 1 od 5 djece dožive seksualno nasilje, pri čemu su počinitelji u velikom broju slučajeva poznati žrtvama. Istaknuto je i kako na jedno prijavljeno seksualno nasilje dolazi 15 do 20 neprijavljenih slučajeva zbog brojnih čimbenika povezanih sa pojedincem (npr. neugodnih osjećaja), drugima (npr. odnos moći i kontrole, utjecaj na bliske osobe) i okolinom (npr. nepovjerenje u sustav, strah od sudskog postupka). Procjenjuje se kako je prosjek vremena od početka doživljavanja seksualnog nasilja do povjeravanja o doživljavanju istog između 10 i 16 godina. Također, predavanje je pružilo praktične smjernice za slučajeve suočavanja sa seksualnim nasiljem, ali je naglasak stavljen na preventivne strategije koje pojedinci kao dio društva mogu činiti radi stvaranja sigurne zajednice s nultom stopom tolerancije na bilo kakav vid nasilja, uključujući i seksualno nasilje kao oblik povrede najintimnijih tjelesnih i psiholoških granica pojedinca.

Ovim putem se od srca zahvaljujemo svim prisutnim sudionicama i sudionicima na aktivnosti i vrijednim pozitivnim povratnim informacijama koje se upravo tiču važnosti otvaranja teme prevencije seksualnog nasilja u javnom prostoru.

Ako ste doživjeli bilo kakav oblik nasilja, podršku i pomoć možete potražiti kontaktiranjem Ministarstva unutarnjih poslova - policije (192 / 0800 7799), Centra za žrtve seksualnog nasilja (Ženska soba) (01 6119 444), Hrabrog telefona (Linija za mlade: 116 111), Plavog telefona (01 4833 888), SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja (Ženska pomoć sada) (0800 655 222), Centra za krizna stanja i prevenciju suicida (KBC Zagreb, Rebro) (01 2376 335), Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (031 272 943), Nacionalnog pozivnog centra za žrtve i svjedoke kaznenih djela (116 006).