Udruga osoba oboljelih od ALS-a i drugih rijetkih bolesti Neuron organizacija je koja okuplja osobe oboljele od amiotrofične lateralne skleroze (ALS-a) te osobe oboljele od drugih neuroloških i rijetkih bolesti. Uz navedene osobe Udruga okuplja i njihove članove obitelji te zainteresirane građane radi razmjene iskustava, pružanja podrške i organiziranog rješavanja problema. U sklopu svojih usluga Neuron zapošljava osobne asistente koji diljem cijele Hrvatske, ovisno o mjestu boravka, pomažu korisnicima Udruge u različitim dnevnim aktivnostima i tako im olakšavaju svakodnevicu.

Udruga je 26. studenog organizirala Edukacijski skup u Zagrebu za osobne asistente kako bi razmijenili važne informacije i iskustva te se bolje upoznali. Nepopularna psihologija je u tom pogledu pripomogla održanim predavanjem na temu "Pomažem sebi, pomažem drugima" tijekom kojeg je naglasak stavljen na adekvatnu pomoć korisnicima Udruge, pristupu osobama s invaliditetom i procesu tugovanja koji prolaze osobe koje saznaju da su oboljele od teške bolesti. Osim toga, naglasili smo i važnost pomaganja sebi u ovom procesu jer je poznato da je sagorijevanje na poslu, naročito u pomažućim zanimanjima u kojima su velika odgovornost i socijalne interakcije svakodnevica, izrazito često. Samo održavajući brigu za vlastito mentalno zdravlje i jačajući psihološku otpornost možemo drugima pružiti pomoć kakvu trebaju. Odnos osobnog asistenta i korisnika karakteriziraju veliko povjerenje, požrtvovnost, prihvaćanje i empatija.

Ovim putem zahvaljujemo svim okupljenim osobnim asistentima na obavljanju zbilja teškog, ali i velikodušnog, posla u kojem osobama s invaliditetom pomažu u ostvarenju dostojanstvenog života, obavljanju svakodnevnih aktivnosti i ispunjavanju osnovnih psiholoških potreba. Također, zahvaljujemo i Udruzi Neuron na vrijednoj posvećenosti svojem poslu i pružanju pomoći potrebitima unatoč svim preprekama koje im stoje na putu.