Tražili ste, organizirali smo! Nedavnim otvaranjem teme transrodnosti na našem webu pokrenuli smo niz reakcija različitog predznaka. Ponajviše nas je začudio broj znanstveno neutemeljenih tvrdnji i povezivanja teme transrodnosti s političkim ideologijom.

Potaknuti velikim interesom za temu, zajedno s Sekcijom za kliničku psihologiju i Sekcijom za psihologiju seksualnosti i psihologije roda Hrvatskog psihološkog društva organizirali smo okrugli stol na temu. Cilj je bio okupiti relevantne stručnjake kako bismo pričali o definicijama i izazovima transrodnosti i (mentalnom) stanju u Hrvatskoj.

Više o temi

Rodni identitet imamo svi. Normativno, rod je prečesto podijeljen na dvije isključive kategorije: muški i ženski. Ali, ono što znamo jeste da su rodni identiteti na kontinuumu. Kod transrodnih osoba postoji nesklad između rodnog identiteta i tjelesnih obilježja koji stvaraju rodnu disforiju. Rodni identiteti transrodnih osoba variraju na kontinuumu između binarnih polova maskulinog i femininog.

Što je rodni identitet? Kako se razvija rodni identitet? Postoje li razlike između rodnog identiteta i rodnih uloga? Što je to transrodnost, a što rodna disforija? U kakvom su odnosu seksualna orijentacija i rodni identitet? Na sva ova pitanja stručnjaci i stručnjakinje odgovorit će na okruglom stolu u sklopu Tjedna psihologije.

Sudjeluju:

- Univ. spec. kliničke psihologije Iva Žegura
- Seksualna terapeutkinja i psihoterapeutkinja doc. dr. sc. Marina Nekić
-Specijalist psihijatrije dr. sc. Dražen Begić
-Ured pučke pravobraniteljice, Sanja Salkić
-Ured pravobraniteljice za djecu, Davorka Osmak-Franjić, prof.psihologije
- Udruga KolekTIRV, Erin Vlahović
-Ispred Nepopularne psihologije: Krešimir Prijatelj, mag. psych i Mario Zulić, mag. psych.

Kako sudjelovati?

Event će se održati putem Youtube/Facebook live stream alata na stranici Nepopularne psihologije te ćemo relevantne linkove prije početka postaviti na Facebook stranicu i event.

Okrugli stol bez kotizacije, besplatan za sve pratitelje NP; bodovan od strane Hrvatske psihološke komore