U Institutu Pilar, 20. lipnja 2024. (četvrtak) u 18:00 sati, prof. Jan Willem van Prooijen održat će javno predavanje "Sve je to prevara! – Zašto teorije zavjere polariziraju i radikaliziraju ljude?". Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Jan-Willem van Prooijen izvanredni je profesor socijalne psihologije na Sveučilištu Vrije Amsterdam, a na Sveučilištu Maastricht počasni je profesor u području ekstremizma, radikalizacije i konspiracijskog mišljenja. Svjetski je poznat autor znanstvenih članaka i knjiga iz područja psihologije teorija zavjera (primjerice "The psychology of conspiracy theories").

Vjerovanje u teorije zavjera često se povezuje s društvenom polarizacijom i radikalizacijom. Sklonost prihvaćanju teorija zavjera povezana je s odbacivanjem znanstvenih dokaza (primjerice o klimatskim promjenama ili cjepivima), što može kulminirati neprijateljstvom prema javnim osobama i sudjelovanjem u nasilnim prosvjedima. Teorije zavjera ponekad su povezane i s geopolitičkim sukobima, primjerice dio Putinove retorike uoči ruske invazije 2022. godine bile su tvrdnje da je ukrajinska vlada "nacistički" režim odgovoran za genocid.

Zašto teorije zavjera polariziraju i radikaliziraju ljude?

U ovom predavanju prof. van Prooijen sugerira da, preko teorija zavjera, ljudi kroz demoniziranje drugih grupa zadovoljavaju identitetske potrebe te se posljedično osjećaju bolje u pogledu vlastite grupe. Štoviše, teorije zavjera ljudima signaliziraju upozorenja da ih druge grupe pokušavaju povrijediti. Zajedno, ti procesi povećavaju razdor među grupama i pridonose neprijateljstvu, a ponekad čak i nasilju.

Ako želite doznati više o psihološkoj pozadini zavjereničkog razmišljanja i širenja dezinformacija, pridružite nam se 20. lipnja 2024. (četvrtak) u 18:00 sati u Institutu Pilar, Marulićev trg 19, 1. kat (Multimedijalna dvorana).

Javno predavanje organizirano je u sklopu projekta DISINFO klima (Uloga dispozicija i izloženost informacijama u kontekstu klimatskih promjena) kojim istražujemo kako izloženost (dez)informacijama u kombinaciji s obilježjima pojedinca (osobinama ličnosti, kognitivnim stilovima i stavovima) djeluje na stavove i ponašanja u vezi s klimatskim promjenama. Osim znanstvenog doprinosa razumijevanju i smanjivanju efekata dezinformacija, projekt će rezultirati praktičnim implikacijama za donositelje javnih politika u kontekstu borbe protiv dezinformacija. Zbog ograničenih mjesta u dvorani, zainteresirane molimo da registriraju svoj dolazak klikom na poveznicu.

Predavanje će se moći pratiti i online putem MS Teamsa na poveznici. Registracija dolaska je obvezna bez obzira na način sudjelovanja na predavanju. Vidimo se!