Na službenim stranicama Hrvatskog psihološkog društva objavljen je poziv za sudjelovanje u 14. Tjednu psihologije u Hrvatskoj koji će se održati od 15. do 21. veljače 2021., s uključenim različitim događajima i aktivnostima psihologa diljem naše zemlje, a u organizaciji HPD-a.

Kontekst Tjedna psihologije

Tjedan psihologije obilježava se od 2008. godine kada se različitim aktivnostima obilježilo 55 godina postojanja naše najstarije strukovne udruge psihologa. Kako je taj prvi Tjedan, a potom i ostali nakon njega, bio popraćen velikim odazivom kolega/ica i mnoštvom aktivnosti, ova se tradicija održava i dalje. U prošlom, 13. tjednu psihologije uključilo se preko 750 sudionika s preko 1000 događanja, na oko 375 lokacija u preko 100 hrvatskih gradova i mjesta, uz dobru medijsku prezentaciju svih događanja.

U pozivu stoji kako će događanja ovogodišnjeg Tjedna psihologije po mnogočemu biti uvjetovana aktualnim okolnostima u kojima živimo. To je, prije svega, situacija pandemije bolesti COVID-19 te je u tom smislu za pretpostaviti da će se veliki broj događanja održati virtualno preko različitih e-sustava koje ćemo koristiti za predstavljanje aktivnosti korisnicima i zajednici. Pored pandemije, sadržaje će svakako odrediti i stradanja stanovništva u potresima, kako u Zagrebu, tako i onog razornog koji je nedavno zahvatio područje Banovine.

U sadržajnom smislu, osim pandemije, veliki broj prezentacija uključivat će i teme mentalnoga zdravlja, stoga vas u tom smislu potičemo i ovogodišnjim sloganom – Čuvajmo (mentalno) zdravlje!

Kako sudjelovati

U službenom pozivu stoji da se možete uključiti na najrazličitije načine u sredini u kojoj živite i radite - predavanjem, okruglim stolom, radionicom, izložbom i predstavljanjem knjige, plakata, demonstracijom rada psihologa u praksi, tribinom na neku temu koja je aktualna u vašoj zajednici, provođenjem i prezentacijom rezultata vašeg istraživanja, nastupom na radiju, televiziji, pisanim ili elektronskim medijima, ili nekom sasvim novom aktivnosti za koju pretpostavljate da će pobuditi interes u zajednici i doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice.

Organizatori ističu kako ste nositelji svih aktivnosti upravo vi, kolegice i kolege psiholozi i psihologinje, članovi stručnih sekcija, županijskih društava psihologa, članovi akademske zajednice, studija psihologije, znanstvenih jedinica i ustanova, studenti psihologije.

"Pokažimo zajednici u kojoj živimo i radimo što sve znamo i možemo, budimo još vidljiviji u korist svakog hrvatskog psihologa i psihologinje i u korist ukupne zajednice."

Valja napomenuti da je potrebno voditi računa o tome da se sva okupljanja i događanja organiziraju uz striktno poštivanje mjera zaštite od virusa koje će u tom trenutku biti na snazi. Osim toga, svi aktivni sudionici koji prijave i održe svoje aktivnosti dobit će bodove prema Pravilniku o stručnom usavršavanju Hrvatske psihološke komore. Kao i uobičajeno, sva događanja u 14. Tjednu psihologije besplatna su - kako za izvoditelje aktivnosti, tako i za slušatelje/publiku.

Organizatori potiču da sve vaše prijedloge i ideje možete javiti na službeni mail ili se javite na kontakt telefon: 091/231-2733. Nepopularna psihologija već priprema svoju prijavu, a Vi?