Nedavno je održan simpozij "Stvari koje nismo smjeli reći... o seksualnosti" u Osijeku. Jako mi je drago reći kako se u velikom broju izlaganja našla i Nepopularna psihologija. Tako sam imao priliku održati izlaganje s temom mitova o masturbaciji šarolikoj publici simpozija na čemu se još jednom zahvaljujem, kao i na odličnoj atmosferi i osjećaju dobrodošlice.

Više o simpoziju razgovarali smo sa Sarom Grbešić i Katarinom Ešegović, studenticama psihologije koje su ove godine bile dio organizacijsko-programskog odbora simpozija. Objasnile su nam kako simpozij svake godine mijenja krovnu temu i to redom one o kojima se manje govori, a koje se mogu obraditi iz različitih perspektiva. Pod tom su premisom do sada teme bile ličnost, holokaust i Drugi svjetski rat te, konačno, ove godine seksualnost. Cilj simpozija je, ističe Katarina, da se studenti i stručnjaci iz različitih struka i s različitih fakulteta mogu uključiti kako bismo javnosti mogli pružiti što cjelovitiju sliku krovne teme. Tako je i tema seksualnosti važna za naš svakodnevni život, a još uvijek je na neki način tabu te se može obraditi interdisciplinarno, kao i ostale odabrane teme, napominje Sara.

Uhvaćen u momentu tijekom izlaganja "Zašto protiv svoje volje kad je dolje bolje - Mitovi o masturbaciji u koje smo vjerovali"

Kada govorimo o predavanjima i posjećenosti, organizacijsko-programski odbor ne skriva zadovoljstvo razinom kvalitete predavanja i brojem posjetitelja. Osim toga, "ono što je možda najvažnije istaknuti je da je atmosfera na simpoziju bila jako pozitivna, mislim da se ostvario jako dobar dijalog između publike i predavača, atmosfera je bila opuštena, a opet vjerujem da je svatko naučio nešto novo" ističu naše sugovornice. Valja istaknuti da se slažemo oko toga da je zadovoljstvo simpozijem obostrano. Iako je tema seksualnosti očekivano privukla studente društvenih znanosti, ostvarena je dobra suradnja i sa studentima medicine, a bilo je i prijava koje su iznenadile, što je dakako doprinijelo kvaliteti simpozija.

Kao osobno najdraže momente ovog simpozija uz puno muke kolegice ističu radionicu „Ginekologinje razbijaju mitove o spolnom zdravlju“ pod vodstvom ginekologinja Kadivnik i Vranješ koja je odrađena iznimno kvalitetno i u opuštenoj atmosferi, čime su temu još više približile sudionicima. Uz to Katarina ističe i predavanje prof. Pejića o prostituciji i seksualnoj ekonomiji industrijskog društva 19. i 20. st. Osim toga, simpozij je imao različite specifičnosti koje su mu dale poseban "štih". Tu je organizirana turistička šetnja „Tragom najstarijeg zanata u Tvrđi“, izložba likovnih radova u sklopu teme te izložena različita seksualna iskustva koje su organizatori prikupili prije samog skupa putem anonimne ankete.

Dio izvrsnih izloženih radova

Za kraj, kolegice su iskoristile priliku zahvaliti se svima koji su omogućili realizaciju simpozija, a to su prvenstveno kolegice koje su pomogle u organizaciji, Ena Vladika za vizualni identitet, Ana Pačar za volontersko pečenje kiflica, volonteri i volonterke koji su neumorno pripremali sve da na dane simpozija ide sve po planu, partneri Studentski zbor Filozofskog fakulteta i Filozofski fakultet Osijek, Klub studenata psihologije FFOS-a Psihos, AIESEC Croatia kao i svi sponzori simpozija.

Slušali smo i o jednoj od poznatijih pravnih bitaka u RH danas

Mi ćemo iskoristiti kraj kako bi se zahvalili kolegicama iz organizacijsko-programskog odbora u nadi da je ovo tek početak naše suradnje. Vidimo se dogodine!