Posljednjih par godina bile su posebno izazovne za nas zbog raznih okolinskih faktora kojima smo se na razne načine morali prilagođavati i suočavati. Prvo pandemija, a zatim potresi, dovodili su nas u nove situacije s kojima su se neki teže, a neki lakše nosili, ali svakako da su svi ti događaji zajedno vrlo nepovoljno djelovali na sveukupno psihičko stanje ljudi. Nakon svega toga, slušamo vijesti i o ratnom stanju u Ukrajini koje nam donose nesigurnost i još jedan izvor brige i straha.

Jedna od najranjivijih skupina u ovakvim zbivanjima svakako su djeca, o čemu smo i pisali nedavno u jednom od naših članaka. U izazovnim situacijama kao što je ova, roditelji bi djeci trebali biti najveći izvor podrške i zaštite. Znamo da za roditelje to nikako nije lak zadatak, pogotovo ako i sami osjećaju pojačan strah zbog sjećanja na ratna zbivanja '90-ih godina na našim područjima.

Upravo zbog toga želimo s vama podijeliti novonastali priručnik 'Rat kroz oči djeteta - Crtice stručnjaka mentalnog zdravlja za roditelje i druge koji brinu o najranjivijima' koji objavljuje Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih u suradnji sa stručnjacima za mentalno zdravlje. Priručnik nudi informacije i konkretne savjete za roditelje kako bi pružili djeci bezuvjetnu podršku i pomoć u savladavanju neugodnih emocija povezanih s ratnim zbivanjima. Naglasak je stavljen na učenju o kritičkom načinu sagledavanja vijesti i otvorenom komuniciranju o emocijama. Priručnik osim savjeta za kvalitetniji pristup djecu u ovakvim uvjetima nudi i savjete vezane za očuvanje mentalnog zdravlja odraslih osoba.

Cijeli priručnik možete pronaći na linku.

Drago nam je da je na ovaj način ljudima pružena podrška i da u obliku priručnika mogu pronaći korisne informacije koje im mogu pomoći u boljem snalaženju u novonastaloj situaciji. Radom na sebi i na kvalitetnijoj komunikaciji s djecom možemo pridonijeti da se zajedno osjećamo sigurnije, budemo tu jedni za druge i razvijamo psihološku otpornost s ciljem zaštite našeg mentalnog zdravlja i zdravlja najmlađih i najranjivijih.

Hvala Gradu Zagrebu i Centru za zdravlje mladih na inicijativi, a nama je drago da smo medijski partneri ovako kvalitetnom i društveno korisnom projektu.