Rat u Ukrajini rezultirao je velikim brojem osoba koje su morale napustiti svoj dom i naći sigurniji život u drugim državama. Uz preostale lokacije, dio osoba stigao je u Hrvatsku graditi novi sigurniji život. Građani Hrvatske pokazuju veliku solidarnost na razne načine poput prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći, nuđenjem prijevoza ili pružanjem smještaja u privatnim objektima.

Ako biste se i sami voljeli uključiti u pružanje pomoći, za početak predlažemo informirati se o mogućnostima, u čemu vam uvelike može pomoći webinar koji je organizirao CROSOL, platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske.

Webinar naziva "Psihosocijalna podrška i pravni status izbjeglica iz Ukrajine u RH" pruža osnovne informacije iz dvaju područja koja se tiču pomaganja raseljenim osobama iz Ukrajine.

Prvo područje tiče se pravnog statusa izbjeglica iz Ukrajine, u kojem predavačica Sara Japelj iz Hrvatskog pravnog centra pruža pravne informacije, kao i izvore informacija na raspolaganju, koje mogu razriješiti određene nedoumice pomagačima, ali i izbjeglicama koje su stigle ili će tek stići u Hrvatsku iz Ukrajine.

Drugo područje tiče se psihosocijalnog aspekta pomaganja u kojem Dean Ajduković, profesor s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, govori o izazovima koje donosi interakcija s osobama koje su preživjele traumu rata, pojašnjava psihološke procese i probleme koji se javljaju u progonstvu, kao i utjecaj ratnog stresa na djecu i starije osobe te mogućnosti prilagodbe na novu sredinu.

Cijeli webinar možete pogledati na sljedećoj poveznici:

CROSOL: webinar

Izvor:

https://crosol.hr/hr/odrzan-webinar-psihosocijalna-podrska-i-pravni-status-izbjeglica-iz-ukrajine-u-rh-webinar-za-pomagace-i-volontere/