U jutarnjim satima 7. kolovoza 1962. godine svjetske medije je preplavila vijest o smrti poznate američke glumice i pop-ikone Marylin Monroe. Ubrzo je potvrđeno da se radi o samoubojstvu. Mjesec dana nakon njezine smrti broj samoubojstava u Sjedinjenim Američkim Državama porastao je za 12%, a u Velikoj Britaniji za 10%.

Postoji li kauzalna veza između njezine smrti i porasta u broju samoubojstava ili je riječ o nesretnoj slučajnosti? Istraživanja pokazuju da slučaj Marylin Monroe nije jedini koji je doveo do povećanja broja samoubojstava te da glavnu ulogu kod ovog fenomena ima medijsko izvještavanje.

Ovaj fenomen u kojem medijsko izvještavanje o samoubojstvima slavnih osoba dovodi do povećanja u broju suicidalnog ponašanja u generalnoj populaciji prepoznao je sociolog David P. Phillips (1974) te ga je nazvao Wertherov efekt. Sam naziv dolazi od poznatog romana J. W. von Goethea Patnje mladog Werthera u kojem protagonist počini samoubojstvo zbog nesretne ljubavi. Nedugo nakon publikacije romana približno 40 mladih ljudi oduzelo si je živote na vrlo sličan način kao mladi Werther u romanu. Ova morbidna pojava dovela je do zabrane romana u nekim državama poput Italije i Danske.

U svojoj studiji provedenoj između 1947. i 1968. godine Phillips je pokazao da se broj samoubojstava u SAD-u povećavao za 3,27% nakon što se u novinama New York Daily News objavi članak o samoubojstvu, dok se nakon objave članka u London Daily Mirroru broj samoubojstava u Velikoj Britaniji povećavao za čak 13,54%.

Znači li to da se o samoubojstvu ne bi smjelo pisati u medijima? NE! Ispravno izvještavanje o suicidu može dovesti do efekta suprotnog Wertherovom - Papageno efekta, koji se odnosi na zaštitni utjecaj kojeg mediji mogu imati adekvatnim izvještavanje o problemu suicida. Iznimno je važno izbjegavati spominjanje detalja poput metode i mjesta samoubojstva. Nadalje, potrebno je izbjegavati romantiziranje i idealiziranje samoubojstva kao jedinog rješenja problema. Umjesto toga, mediji trebaju ponuditi informacije o znakovima upozorenja na rizik od suicida te kontakte i mjesta gdje se čitatelji mogu javiti kako bi potražili pomoć ako imaju suicidalne ideacije.

Ako i sami prolazite kroz krizno razdoblje, imate suicidalne misli i potrebna Vam je pomoć, javite se na neki od navedenih kontakata:

  • Hrabri telefon: 0800 0800
  • Hrvatski crveni križ: 0800 1188
  • Centar za krizna stanja i prevenciju suicida (KBC Rebro): 01/2376 470

Literatura

Phillips, D. P. (1974). The influence of suggestion on suicide: Substantive and theoretical implications of the Werther effect. American sociological review, 340-354.

Pirkis, J., Blood, R. W., Beautrais, A., Burgess, P., & Skehan, J. (2006). Media guidelines on the reporting of suicide. Crisis, 27(2), 82-87.