Lawson i njezin tim (2019) proveli su istraživanje u kojem su ispitali mogu li utjecati na stavove roditelja o klimatskim promjenama indirektno putem njihove djece (10-14 god).
U istraživanju je sudjelovalo 238 obitelji od kojih su 92 činile kontrolnu skupinu. Djeca u eksperimentalnoj skupini bila su uključena u kurikulum koji se sastojao od četiri razredne aktivnosti i jednog terenskog edukacijskog projekta o klimatskim promjenama. Roditelji su bili u mogućnosti vidjeti terenske projekte i bili su intervjuirani od strane vlastitog djeteta o lokalnim promjenama koje su mogli primjetiti u prirodi (ne direktno o klimatskim promjenama).
Na početku i na kraju istraživanja roditelji su rješavali upitnik o demografskim karakteristikama te upitnik stava o klimatskim promjenama.
Rezultati su pokazali da se tijekom dvije godine razina brige oko klimatskih promjena povećala kod svih roditelja bez obzira na skupinu, no kod onih uključenih u kurikulum ta je promjena bila izraženija. Do najveće promjene u stavu došlo je kod roditelja koji su se identificirali kao muškarci ili kao konzervativni; njihova se razina brige oko klime udvostručila. Također, pokazalo se da cure više utječu na stavove roditelja od dječaka.

Istraživači vjeruju da do navedenog efekta dolazi zato što stavovi djece, za razliku od stavova odraslih, generalno ne reflektiraju njihove političke ideologije, ali i zbog same roditeljske brige o mišljenjima vlastite djece.
Dobiveni rezultati sugeriraju da ovakva vrsta intergeneracijskog učenja može prevladati socio-ideološke barijere kod osvještavanja populacije o realnosti i ozbiljnosti problema klimatskih promjena.

Više o istraživanju pročitajte na linku.

Izvori:
Lawson, D. F., Stevenson, K. T., Peterson, M. N., Carrier, S. J., Strnad, R. L. i Seekamp, E. (2019). Children can foster climate change concern among their parents. Nature Climate Change, 1.