''Sama si je kriva...'', ''Da nije obukla tako kratku haljinicu možda ne bi...'', ''Izazivala je.'' - izjave su koje često čujemo i vidimo u komentarima raznih portala nakon vijesti o činu seksualnog nasilja.

Nitko ne želi biti silovan! Niti jedna žrtva nikada nije kriva za seksualno nasilje!
Prisiljavanje nekoga na bilo kakvu vrstu seksualne aktivnosti protiv volje čin je nasilja i agresije. Za seksualno nasilje uvijek su krivi počinitelji! Između 25% i 30% žena tijekom života doživi seksualno nasilje, što svakako nisu malene brojke. Društvom se nerijetko širi predrasuda o tome kako je muškarcima teško kontrolirati svoje nagone što održava priču o krivnji žene kao izazivačice takvog čina, no seksualno uzbuđenje nikako ga ne opravdava. Čak 70% slučajeva seksualnog nasilja prethodno je isplanirano, a počinitelji iskorištavaju situacije u kojima je osoba slaba, ranjiva i nesposobna za samoobranu.

2013. godine Jen Brockman je kreirala izložbu pod nazivom ''What were you wearing?'' kojoj je cilj podizanje svijesti o seksualnom nasilju i borbi protiv okrivljavanja žrtve prikazom odjeće koju su nosile žene za vrijeme napada.
Slika u prilogu jedan je od primjera eksponata s izložbe. Više o izložbi možete pročitati OVDJE.

Fotografija eksponata s izložbe 'What were you wearing?'

#ženskasoba #nomeansno
Izvor:
http://zenskasoba.hr/…/mitovi-i-predrasude-o-seksualnom-na…/