Iako je najpoznatiji po svojoj teoriji ličnosti i začetku psihoanalize, Sigmund Freud bio je poznat i po tome koliko je volio, istraživao i konzumirao kokain. Vezu Freuda i kokaina dobro opisuje navod autorice Plant (2004): "Nakon što je saznao za kokain, Sigmund Freud je postao jedan od njegovih najranijih, najgorljivijih i najutjecajnijih zagovornika". Ovaj snažan utjecaj dobro sumira Streatfeild (2003): "Ako postoji jedna osoba koja je odgovorna za pojavu kokaina kao rekreacijske supstance, to je Freud."

Freud je objavio niz publikacija na temu kokaina, a jedan od najpopularnijih radova iz 1885. godine nosi naziv "Über Coca" (što se, mora se priznati, čini kao izvrsno ime za bend). Tu Freud nudi kokain kao rješenje za niz bolesti poput probavnih smetnji, anemije i astme te različitih psihičkih poteškoća poput depresije, letargije, histerije... Freudova blagonaklonost je bila očita pa tako i njegovi suvremenjaci prepoznaju opise pisane "posve nevjerojatnim oduševljenjem" (Bernfeld) te kao "nevjerojatan spoj objektivnosti i osobne topline" (Jones) što su samo neki od citata koje ističe autorica Plant (2004).

Kako je vrijeme odmicalo, sve je više medicinskih stručnjaka upozoravalo na toksičnost kokaina, kao i na činjenicu da stvara jaku ovisnost. Freud u svom posljednjem djelu "Žudnja i strah od kokaina" iz 1887. godine i dalje brani upotrebu kokaina te se drži stajališta kako je kokain štetan samo za ovisnike o morfiju. S vremenom količina dokaza protiv takvog stajališta raste do mjere da ga Freud prestaje javno promicati, no nešto je drugačija situacija prisutna ako zavirimo iza javne pozornice.

Izvan stranica znanstvenih radova

Osim u znanstvene svrhe, Freud je uživao kokain prije zabava bilo iz razloga kako navodi "da mi razveže jezik" ili jer je zabava bila toliko dosadna da "jedino što me spasilo od toga bila je mrvica kokaina" (navodi iz pisma Marthi prema autorici Plant). Osim razvezanog jezika, Freud je bio svjestan promjena u svom samopouzdanju i otvaranja Marthi u pismima, što nije bilo uobičajeno. Tako u jednom pismu navodi: "Draga moja, kako ti iznosim glupava priznanja, a zapravo bez ikakva razloga, osim ako kokain nije ono što me tjera da toliko pričam." Freud također daje indikacije da hvali kokain u tolikoj mjeri jer se pri konzumiranju osjeća "normalno".

Pored ranije navedenih čudotvornih svojstava kokaina, Freud je vjerovao i u njegova afrodizijska svojstva. Sve se to pretočilo u jedan od osobno najzanimljivijih citata Freuda koji je preuzet iz pisma njegovoj ljubavi Marthi iz lipnja 1884. godine:

"Sudba ti kleta, princezo moja, kad dođem. Od poljubaca mojih ćeš pocrvenjeti, od hrane se upunašiti. Budeš li smiona, otkrit ćeš tko je jači, mala nježna djeva koja ne jede dovoljno, ili divlji čovjek prožet kokainom."

Prije ranije spomenutih tvrdnji o morfiju, Freud je vjerovao da kokain može pomoći u borbi protiv ovisnosti o morfiju pa ga tako prepisuje svome prijatelju Ernstu von Fleischl-Marxowu. Unatoč novijim nalazima koji govore suprotno, von Fleischl-Marxow nastavlja s terapijom te je nakon godinu dana liječenja ubrizgavao jedan gram kokaina dnevno. Uz to je nastavio uzimati morfij. Posljedično, von Fleischl-Marxow 1891. umire zbog trovanja kokainom. Freud se odrekao odgovornosti tvrdeći kako njegov prijatelj nije slijedio njegove upute iako su i same upute bile upitne (retrospektivno gledajući).

Iako ga je nastavio koristiti u osobne svrhe, u drugoj polovici 1890-ih Freud se i javno odrekao kokaina. Ipak, kokain se i dalje pojavljuje u njegovim snovima koje je analizirao u kapitalnom djelu Tumačenje snova iz 1900. Kasniji autori povezuju situacije s kokainom iz snova s osjećajem krivnje zbog smrti prijatelja. Osim velikog utjecaja na javnost i percepciju kokaina u znanosti, nesumnjivo je da su ove "godine kokaina" značajno utjecale i na stvaralaštvo Sigmunda Freuda.

Ovim putem se zahvaljujemo kolegi Kruni Medaku, mag. educ. philol. angl. na prijevodu Freudovih stihova za potrebe članka.


Izvori:

Plant, S. (2004). Pisanje na drogama. Zagreb: Celeber
Lapham's Quarterly, 2020. Freud's secret to happy marriage: cocaine.
Oliver, S. (2017). A Brief History of Freud's Love Affair with Cocaine, Vice.
Streatfeild, D. (2003). Cocaine: an unauthorized biography. Macmillan.
Shaffer, H. (1984). Uber coca: Freud's cocaine discoveries. Journal of Substance Abuse Treatment, 1(3), 205-217.