Prošlo je oko tjedan dana od održavanja prve Multidisciplinarne konferencije "Znanost psihodelika u primjeni", a moramo priznati kako smo još uvijek pod dojmom.

Od samog jutra, namještanja brojnih kamera i pripremanja prostora vidjelo se da će ovo biti nešto puno više od inicijalne vizije konferencije. Nakon preseljenja konferencije u veći prostor, omogućavanja praćenja konferencije online putem, činilo se kao da smo "spremni na sve" i da događaj može početi.

S malom odgodom održan je uvodni govor za koji se nadamo da nije bio suviše formalan te smo govorničku palicu predali našem key note govorniku Sergiu Pérez Rosal koji je kroz svoje opširno predavanje sudionicima približio povijest, teoriju i praksu (kliničkih) istraživanja. Iako se fokusirao na psilocibin, bilo je riječi o različitim psihodelicima.

dr. Sergio Pérez Rosal; Foto: Sara Sičić

Nakon plenarnog predavanja slušali smo izlaganja aktivnih sudionika o prediktorima psihodeličnog iskustva (Marta Ramljak), o neuronskom žarenju i otpuštanju (Beata Grobenski) te o stavovima prema psihodelicima (Ana Bubrić).

Beata Grobenski; Foto: Sara Sičić

Došlo je vrijeme za pauzu za ručak kako bi napunili baterije za sljedeće predavanje i tu se dogodilo nešto zanimljivo. Nije tajna da na konferencijama posjećenost predavanja varira od 10 do 100% sudionika ovisno o temi, terminu i govorniku. Često se ovaj pad naročito osjeti nakon ručka, no po nastavku programa dvorana je i dalje bila puna. Čini se kako su gotovo svi od 160 sudionika uživo bili kontinuirano pristuni, od prvog do zadnjeg predavanja. Ovim putem želimo još jednom zahvaliti svima na toliko koncentracije i volje za praćenje svih izlaganja.

Valentina Meić, Mario Zulić i Martina Detelić; Foto: Sara Sičić

Jedan od razloga zašto nas ručak nije "uzeo" u dulju pauzu jesu sigurno i zanimljive teme koja su uslijedile. Tijekom bloka pozvanih predavanja slušali smo o holotropskom disanju gdje su nam Martina Detelić i Valentina Meić pričale kako to izgleda u praksi, a imali smo priliku čuti i osobno iskustvo jedne od sudionica konferencije. Ovim putem još jednom zahvaljujemo na dijeljenju iskustva jer znamo da nije bilo lako stati pred punu dvoranu i kamere i pričati o sebi i nekim intenzivnim i bolnim doživljajima.

Uslijedilo nam je predstavljanje rezultata istraživanja koje se bavilo stavovima psihijatara o psihodelicima koje je predstavila Marija Franka Žuljević. Ono što je neke iznenadilo je to da su psihijatri skloni prihvatiti psihodelike kada bi se to prihvatilo i preporučilo od nadležnih institucija. Ipak, saznali smo da su i hrvatski psihijatri zatvoreniji prema psihodelicima nego psihijatri iz drugih zemalja Europe. Čini se kako je pred nama dug put.

dr. Marija Franka Žuljević; Foto: Sara Sičić

U nastavku smo čuli jako zanimljivo izlaganje o neurobiologiji psihodeličnog iskustva u okviru interpersonalne neurobiologije. Iako za mnoge nepoznat pojam do same konferencije, kolega Marinić ga je odlično sažeo i prezentirao sudionicima. Kao šećer na kraju izlaganja, slušali smo pregled istraživanja o MDMA, kao i o povijesti ove zanimljive supstance. Kolegice Sušilović i Ivakić su dale sažet pregled aktulnih istraživanja, potencijala i rizika korištenja poznate supstance.

dr.sc. Damir Marinić, Foto: Sara Sičić

Na samom kraju, skupili smo još malo energije i okupili različite stručnjake kako bi pričali o percepciji psihodelika u našem društvu i strukama za mentalno zdravlje. Oko stola su se okupili novinar Filip Pavić iz Jutarnjeg lista, liječnica Marija Franka Žuljević, dr. med., specijalizant psihijatrije Javor Vouk-Kamenski, dr. med., klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Zora Subotić te moja malenkost kao voditelj organizacijskog odbora konferencije. Strogo nas je moderirala Nera Markulin, a mi smo nastojali kroz šaljive i ozbiljne priče vidjeti kako možemo napredovati kao struka i edukatori, ali i društvo u cjelini. Nakon kratkog zatvaranja konferencije prebacili smo se na plesni podij i ostalo je povijest.

Još jednom zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovome, pomalo je čudno to reći, ali povijesnom trenutku u Hrvatskoj. Po prvi puta su se stručnjaci iz različitih područja okupili kako bi pričali o psihodelicima, njihovom potencijalu u tretmanu poremećaja, o stavovima javnosti struke, o intenzivnim iskustvima koja mijenjaju živote.

Povratne informacije koje smo dobili tijekom i nakon konferencije nas samo tjeraju da idemo dalje i da sljedeće izdanje konferencije bude još bolje. Uzmemo li u obzir hibridni tip praćenja predavanja, konferenciju je pratilo oko 350 sudionika, što je iznad svakog inicijalnog očekivanja organizatora.

Kako bismo prenijeli djelić atmosfere donosimo galeriju slika u nastavku.

Još jednom zahvaljujemo svim sponzorima i partnerima koji su podržali našu konferenciju: Shika, Mind Foundation, Wespa Spaces, Microdosing Institute, Microdose.nl, JLS Fund, Confivi, Double Blind magazinu, Wolf Mediji, Nakladi slap i EU. Osim toga, iskreno zahvaljujemo svima koji su svojom neformalnom podrškom, donacijama, savjetima i radom podržali ovu konferenciju. Vidimo se na drugom izdanju konferencije.

Publikacija
Opis slike

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.