14. Tjedan psihologije u Hrvatskoj održao se od 15. do 21. veljače 2021. Bogatim programom u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva na razne načine promovirala se psihologija kao znanost i neke od bitnih tema pokušale su se približiti ljudima kroz radionice i zanimljiva predavanja. Ove godine smo i mi putem našeg portala Nepopularne psihologije odlučili doprinijeti obilježavanju Tjedna psihologije pa smo tom prilikom pripremili za naše pratitelje zanimljiv i edukativan sadržaj. Tako ste prošli tjedan imali priliku putem Zoom-a i live prijenosa na našoj Facebook stranici pogledati dva predavanja koja su nam pripremili naši autori, a u subotu smo u suradnji sa Sekcijom za kliničku psihologiju HPD-a organizirali online okrugli stol prilikom kojeg smo okupili stručnjake iz različitih polja psihologije.

Prvo spomenuto predavanje održala nam je Jelena Palikuća na temu Empatija i njezina uloga u odnosu roditelj – dijete. Prilikom predavanja saznali smo što je empatija, kada se najčešće javlja te kako empatičniji roditelji mogu doprinijeti boljoj socijalizaciji i razvoju djeteta. Tijekom predavanja, istaknuta je uloga roditelja i odgojitelja/učitelja u razvoju empatije kod djece te važnost učenja djece iskazivanju, razumijevanju i uvažavanju svojih i tuđih emocija. Osim poticanjem na razgovor i iskazivanje emocija, roditelji bi trebali biti primjer svome djetetu kroz vlastita ponašanja i na taj način poticati pojavu empatije kao vrlo bitne osobine za stvaranje zdravih i pozitivnih međuljudskih odnosa i u djetinjstvu i kasnije u odrasloj dobi.


Drugo događanje u obilježavanju Tjedna psihologije bilo je predavanje o postavljanju i praćenju osobnih ciljeva. Predavanje je držao naš Mario Zulić i kroz 40-tak minuta predavanja pokušao je spojiti znanja iz savjetodavne i organizacijske psihologije te prakse iz Scruma. U predavanju možete čuti o razlikovanju želja od ciljeva, područjima gdje se ciljevi unutar psihološke prakse najviše koriste i kakvi oni moraju biti. Kada govorimo o strukturi ciljeva, Mario se najviše bazirao na SMART teoriju ciljeva no nastavno na nju predstavljena je hijerarhijska struktura ciljeva koja olakšava njihovo praćenje. Važan dio predavanja bili su i pomagači odnosno prepreke u praćenju ciljeva. Najviše se govorilo o praksi vizualizacije rada i napretka kroz to do/doing/done ploče kakve se koriste u Scrum metodologiji rada u organizacijama, ali i osobnim projektima.


Zadnji događaj povodom obilježavanja Tjedna psihologije bio je okrugli stol pod nazivom Nazovi stvar pravim imenom - mogu li psiholozi pisati dijagnoze? na kojem je glavna tema bila postavljanje, odnosno pisanje dijagnoza od strane psihologa. U suradnji sa Sekcijom za kliničku psihologiju HPD-a odlučili smo pozvati stručnjake iz raznih područja psihologije (klinička, savjetodavna, školska, znanost,...) koji su svojim znanjem i iskustvom pridonijeli konstruktivnoj raspravi o ovoj vrlo bitnoj temi. Tijekom rasprave dotakli smo se prednosti i izazova prilikom pisanja dijagnoza, potrebnoj edukaciji i sljedećim koracima koji se u području prihologije namjeravaju podruzeti na ovu temu. Aktivni sudionici okruglog stola bili su: mr. sc. Josip Lopižić, univ.spec.psych. Andreja Bogdan, prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić, prof. dr. sc. Slavka Galić, mr. sc. Iva Žegura, Božidar Nikša Tarabić, mag. psych., Ivana Delač, mag.psych. te Mario Zulić, mag. psych. u ulozi moderatora.


Sretni smo što smo imali priliku sudjelovati u ovogodišnjem programu i veselimo se i nadamo budućim suradnjama. Ovim putem se još jednom zahvaljujemo svim aktivnim sudionicima koji su svoje znanje odlučili podijeliti s drugima i na taj način uveličali ovaj događaj. Također, veliko hvala svim slušateljima i pratiteljima na potpori i brojnim pozitivnim povratnim informacijama koje su uvijek velika motivacija za daljnji rad i napredak.