Kako se umjetna inteligencija sve više svakodnevno koristi, odlučili smo joj dati priliku i u pisanju članka (i vidjeti hoće li nas zaista zamijeniti). S obzirom na zasićenost informacijama u medijima na ovu temu, teško da dosad niste čuli za ChatGPT - trenutno najpoznatiji chatbot koji koristi umjetnu inteligenciju u razgovoru. Pri tome pokazuje fascinirajuću razinu poznavanja kompleksnosti jezika, uparenu s ogromnom količinom informacija. ChatGPT je alat "učen" iz ogromne količine informacija koje crpi s Interneta i drugih izvora. Ovako bogata baza podataka mu omogućuje da na temelju vašeg inputa daje činjenične podatke, preporuke i savjete. Uzevši u obzir sve navedeno (uključujući našu znatiželju), jedan od prvih upita koji smo mu morali dati bio je: Napiši mi primjer članka portala Nepopularna psihologija.

Nepopularni članak by chatGPT

Dobro došli na portal Nepopularna psihologija, gdje istražujemo manje poznate teme iz područja psihologije. Ovaj članak će se usredotočiti na fenomen poznat kao "sindrom savršenog lica".

Sindrom savršenog lica je psihološki poremećaj koji se javlja kada osoba ima opsesivnu potrebu za postizanjem savršenog izgleda lica. Osobe s ovim poremećajem mogu potrošiti ogromne količine novca i vremena na kozmetičke zahvate ili se izolirati od društva zbog vlastite percepcije svog izgleda.

Iako se sindrom savršenog lica često pojavljuje u medijima, malo se zna o njegovom uzroku i liječenju. Pretpostavlja se da je ovaj poremećaj često povezan s tjeskobnim poremećajima ili poremećajem opsesivno-kompulzivnog ponašanja, koji uzrokuju opsesivne misli o vlastitom izgledu.

Osobe s sindromom savršenog lica mogu se osjećati nezadovoljne svojim izgledom čak i nakon brojnih kozmetičkih zahvata i operacija. To može dovesti do depresije, anksioznosti i drugih psihičkih poremećaja.

Liječenje sindroma savršenog lica uključuje terapiju i lijekove, ovisno o težini poremećaja. Terapija može uključivati kognitivno-bihevioralnu terapiju, koja se fokusira na mijenjanje negativnih misli o vlastitom izgledu i smanjenje opsesivnih ponašanja. Lijekovi se mogu koristiti za smanjenje tjeskobe i depresije.

Jedan od izazova u liječenju sindroma savršenog lica je taj što se često javlja kod ljudi koji imaju nisku samopouzdanje i samopoštovanje. Stoga je važno da terapija uključuje i rad na ovim pitanjima, kako bi se poboljšala kvaliteta života i samopouzdanje osobe.

Ukratko, sindrom savršenog lica je psihološki poremećaj koji uzrokuje opsesiju oko vlastitog izgleda lica. Liječenje uključuje terapiju i lijekove, a rad na samopoštovanju i samopouzdanju može biti ključan u procesu oporavka. Ovo je samo jedan primjer nepopularne teme u psihologiji koja zaslužuje veću pažnju i istraživanje.

Je li nas UI pobijedila?

Točnost informacija

Moramo priznati da je na prvi pogled UI, uz par greškica (gramatičkih i činjeničnih), napravila jako dobar posao! Prije svega, izabrana tema nije obrađena na portalu, a istovremeno je tema koja bi se zaista mogla naći na našim stranicama.

Što se tiče sadržaja, tu zapravo kreću zanimljive stvari i značajno odvajanje od pristupa NP uredništva. Prije svega, možemo primijetiti da u tekstu nema navedenih izvora. U sljedećem upitu smo tražili upravo to - istraživanja koja se bave ovom temom. Kolega ChatGPT je na brzinu izbacio par referenci, što nas je dosta iznenadilo i impresioniralo, ali samo nakratko. Naime, istraživanjem literature primijetili smo da se ChatGPT pozvao na nepostojeći znanstveni rad. Točnije, članak: "The Perfect Face: A Review of the Literature on Cosmetic Rhinoplasty" autora Davida B. Sarwera i suradnika, jednostavno ne nalazimo niti na jednoj tražilici znanstvene literature. Na ovo "generiranje" nepostojećih referenci upozorili su i studenti Sveučilišta u Corku.

Druga stvar koja vam je možda zapela za oko je olako korištenje termina sindrom i poremećaj. Sindrom savršenog lica kao službeni naziv nekog sindroma u znanstvenoj literaturi ne postoji, što može utvrditi bilo tko s nekoliko osnovnih tražilica literature. Ako govorimo o samoprozvanom sindromu kao skupu simptoma, to bi svakako trebalo istaknuti u članku. Osim toga, ChatGPT kolega kasnije koristi riječ "poremećaj" što, također, nije točno.

Finalna presuda

Uzevši sve u obzir, moramo priznati da ChatGPT na prvu ostavlja jako dobar dojam, no snažno potičemo provjeru "činjenica" koje nudi, naročito kada se radi o znanstvenoj literaturi. S druge strane, ovaj iznimno koristan alat može pomoći u velikom broju zadataka, pa čak i kao generator ideja za istraživanje. Polje umjetne inteligencije u velikom je zamahu te vjerujemo da će i ovaj osvrt ubrzo postati dio prošlosti, ostavši u sjeni naprednih mogućnosti nekog novog chatbota.

Uz to, teško da će UI doći na vaše mjesto i s pozornice pričati nalaze istraživanja izmiješane s lošim forama, a nakon toga skupa s vama debatirati o smislu uz čašu omiljenog pića. Stoga, Nepopularna i dalje živi!