Prije nekoliko smo dana imali priliku stati pred publiku u Oriovcu i govoriti o strategijama suočavanja sa stresom. Ovoga je puta to bilo u nešto neformalnijem okruženju Caffe bara "Dinamo". Kod promoviranja ovog događaja dobili smo zanimljiv upit zabrinutih građana da se ovako važna tema prezentira ni manje ni više nego u kafiću. Ovakav upit nas je malo iznenadio, no rado smo elaborirali da ovakav pristup predavanjima ima višestruke benefite. Održavanjem predavanja u neformalnijem okruženju dopire se do različitog dijela publike, koji možda neće biti dovoljno motiviran otići u školu petkom navečer na predavanje, ali će rado isto poslušati uz dobro društvo i piće petkom poslije posla. Atmosfera je stoga opuštenija pa i komunikacija s publikom, koju držimo važnom, postaje lakša. Zanimljiv benefit kroz pohađanje, organiziranje i održavanje različitih predavanja jest da se često dobije više pitanja i općenito reakcija publike baš u neformalnim okruženjima.

Objašnjavanje što su Lazarus i Folkman htjeli reći davne 1984. godine

Neke od glavnih poruka koje smo željeli prenijeti publici uključivale su onu o važnosti procjene situacije kao (ne)stresne. To prije svega znači osvještavanje da niti jedna situacija nije "dobra" ni "loša" dok im mi ne damo taj vrijednosni sud. Nadalje, valja znati da su naše procjene situacija pod utjecajem naših vrijednosti, iskustva, znanja i osobnih karakteristika. Ovdje smo nastojali istaknuti nekoliko važnih karakteristika koje čine razliku u načinu suočavanja poput crta ličnosti, spola, optimizma i slično. Ovo je važno istaknuti jer na nekima, poput lokusa kontrole, možemo raditi. S druge strane, znanje o ovim razlikama može nam pomoći u empatiji i razumijevanju drugih koji će na isti stresor možda reagirati različito od nas.

Od velikog broja postojećih strategija željeli smo skrenuti pažnju na njihovu učinkovitost te dokazane pozitivne učinke nekih s kojima naša publika nije bila toliko upoznata, poput vođenja dnevnika ili mindfulnessa. Osim strategija suočavanja sa stresom, također smo skrenuli pažnju na istraživanja Kelly McGonigal koja je od zdravstvene radnice koja je vodila "kampanje protiv stresa" kroz svoj dugogodišnji rad shvatila da stres često krivo promatramo i da promjenom naše percepcije fizičkih znakova stresa možemo utjecati na njegovu manifestaciju u tijelu. Uz to, istaknuta poruka bila je i ona o važnosti bliskih i podržavajućih socijalnih odnosa u stresnim situacijama. Još jednom se zahvaljujemo publici i ekipi iz Caffe bara "Dinamo" na ugošćivanju. Do sljedećeg puta!