Daniel Kahneman, izuzetni psiholog i pionir bihevioralne ekonomije, preminuo je u 90. godini, ostavljajući iza sebe nasljeđe koje je neizbrisivo oblikovalo polja psihologije i ekonomije. Kahnemanova smrt u mnogima budi tugu i sjećanja na njegove izvanredne doprinose znanosti.

Rođen 1934. godine u Tel Avivu, u Izraelu, Kahneman je bio izbjeglica iz nacističke Europe. Takvo iskustvo oblikovalo je njegovu kasniju percepciju ljudskog uma i ponašanja. Nakon što je služio u izraelskoj vojsci, studirao je psihologiju na Sveučilištu u Jeruzalemu, gdje je kasnije dobio i doktorat.

Kahneman je postao poznat po svojim radovima u području kognitivne psihologije, a posebno po svom radu na teoriji prosudbe i odlučivanja. Njegova knjiga "Misliti, brzo i sporo", objavljena 2011. godine, postala je bestseler, predstavljajući široj publici njegovu složenu analizu ljudskog razmišljanja i donošenja odluka.

Međutim, Kahnemanov najveći doprinos dolazi iz područja bihevioralne ekonomije. Istraživanja o tome kako ljudi donose odluke pod utjecajem heuristika i pristranosti bazično su promijenila našu percepciju ekonomije, a njegov rad s kolegom Amosom Tverskyjem na konceptima kao što su "heuristika dostupnosti" i "reprezentativnost" promijenio je način na koji ekonomisti razmišljaju o ljudskom ponašanju u kontekstu ekonomskih odluka.

Za svoje izvanredne doprinose Kahneman je nagrađen Nobelovom nagradom za ekonomiju 2002. godine, što je rijetko priznanje za psihologa. Osim toga, dobio je i niz drugih prestižnih nagrada uključujući Presidential Medal of Freedom 2013. godine.

Njegova smrt ostavlja prazninu u znanstvenoj zajednici, ali će njegovo nasljeđe i dalje živjeti kroz brojne generacije znanstvenika koje je inspirirao svojim radom. Kahnemanova sposobnost da prodre u dubine ljudskog uma i ponašanja ostat će trajna tema istraživanja i inspiracija za buduće generacije koje žele razumjeti ljudske odluke i ono što nas čini ljudima.