Ukoliko pratite rad Nepopularne psihologije, vjerojatno je da ste do sada već naletjeli na neke preporučene materijale iza kojih stoji PsiHelp. Na temu PsiHelpa razgovarali smo s Mašom Atlagom, aktualnom voditeljicom ovog sve poznatijeg projekta. Od početka projekta u 2018. primarna ideja, odnosno krovni cilj jest očuvanje mentalnog zdravlja i olakšavanje procesa traženja stručne pomoći. Međutim, tim PsiHelpa je brzo shvatio kako za ostvarenje ovih ciljeva nije dovoljno javnosti ponuditi samo bazu i staviti točku na sve zajedno.

"Za realizaciju krovnog cilja, prvenstveno je (bilo) važno razbiti stigmu koja neumoljivo prati problematiku mentalnih poremećaja, a to uključuje dosta koraka koje treba poduzeti. U tom se smislu prethodna generacija volontera (njih preko 60! ) vrlo često sastajala kako bi došli do zaključka kako sve to provesti u praksu te su se odlučili da bi bilo najpraktičnije iskoristiti bespuća društvenih mreža i platformi kao i ideju radionica kako bi sve ideje projekta efikasno došle do ciljne skupine. To je također zahtijevalo traženje sponzora i prijave na mnoge natječaje koji su PsiHelpu omogućili lakšu izvedbu svih stavki."

U ovom trenutku PsiHelp omogućuje javnosti praćenje tema i novosti iz svijeta psihologije na raznim platformama, odnosno na Facebooku, Instagramu, Youtube-u, web stranici te, odnedavno, na LinkedIn-u. Pa tako ukoliko nekome treba više informacija o tome kome se obratiti da bi dobio/la adekvatnu podršku, na webu PsiHelpa može pronaći razne informacije o različitim psihoterapijskim pravcima kao i detaljnije o fenomenima povjerljivog odnosa na relaciji klijent-terapeut te o procesu potrage za odgovarajućim psihoterapeutom. Pored toga, svoju potragu može zaokružiti korištenjem naše lako pretražive tražilice psihoterapeuta, savjetodavnih terapeuta te psihoterapeuta pod supervizijom.

Osim toga, PsiHelp se posvetio i psihoedukaciji kroz videozapise kako bi se bilo tko u nekoliko klikova što lakše informirao o nekoj temi. Na svom YouTube kanalu razbijaju mitove o mentalnim poremećajima. Dio edukacije su i radionice koje održavaju u Zadru, Zagrebu i Osijeku te tako omogućuju i direktnu interakciju s nekim od članova tima razgovaranjem o relevantnim temama poput mentalnog zdravlja i upravljanja stresom, "a to su samo neke od onih koje nudimo", otkriva nam kolegica Atlaga.

Sve ovo je moguće jer na projektu svakodnevno trud ulažu studenti psihologije, a voditeljica nam je spomenula i posebni benefit koji je ostvaren kroz PsiHelp. "Povezivanje studenata psihologije diljem Hrvatske kako bi svojim znanjima, sposobnostima, vještinama i gorućom željom za napretkom i daljnjim učenjem, nesebično doprinosili zajednici." Pored toga, vrijednost projekta je vrlo brzo prepoznalo naše Hrvatsko psihološko društvo pa je PsiHelp postao dijelom studentske sekcije Hrvatskog psihološkog društva, odnosno Psihomnie.

Do sada su ostvarivali uspješne suradnje sa Srednja.hr, Studentski.hr kao i sa Zdravim Sveučilištem, stranicom Nismo Same i Psihološkim prostorom. U budućnosti se nadaju da će se ove suradnje još proširiti. Na pitanje je li ostvaren nekakav vid suradnje sa Psihološkom pomoći, projektom sličnih ciljeva i sadržaja koji je pokrenut nešto kasnije, iz PsiHelpa nam odgovaraju kako rani pokušaji suradnje nisu realizirani, ali prostora za suradnju i dalje ima.

Na pitanje kakav je za zada feedback od publike, kolegica Atlaga odgovara: "Povratna informacija do nas najbrže dođe na našim društvenim mrežama i na našem glavnom mailu, na kojima korisnici imaju mogućnost direktnog kontakta sa PsiHelp volonterima. Pohvale o našem radu i trudu smo imali priliku dobiti od strane kolega stručnjaka kao i šire javnosti. Ne bi se trebala zanemariti informacija da se o PsiHelpu pisalo na Slobodnoj Dalmaciji i govorilo na Radio Splitu i Radio Sunce. Mislim da je to vrlo vrijedna potvrda važnosti i uspješnosti ovog projekta." Možemo reći kako nam je drago da se i Nepopularna našla na tom popisu!

Testirajući stranicu, primijetili smo kako neke županije i dalje nemaju registriranih stručnjaka za mentalno zdravlje. Postavlja se pitanje je li tome stvarno tako ili još čekaju s prijavom u bazu? "Moglo se vrlo lako dogoditi da do nekih stručnjaka iz određenih županija još nije došla informacija o našoj bazi kao ni projektu, no radimo na jačem reklamiranju projekta. Trenutno ne mogu sa sigurnošću reći o čemu je ovdje riječ, pogotovo ako u obzir uzmemo fenomen iseljavanja ljudi iz ruralnih područja." Upravo zbog ovoga se nadamo da će i naše pisanje o projektu potaknuti stručnjake za mentalno zdravlje da se jave ekipi iz PsiHelpa kako bi upotpunili svoju bazu.

S obzirom na tijek projekta do sada, dalo bi se naslutiti da PsiHelp čeka svijetla budućnosti. Maša nam je priopćila kako se javlja velik broj ideja, a otkrila nam je kako se trenutno nastoji realizirati ideja za LinkedIn platformom na kojoj se više okreću stručnjacima s kojima se nastoje povezati kako bi oformili grupe u kojima će se diskutirati o zanimljivostima rada psihologa za svrhe upoznavanja studenata psihologije sa svim izazovima u radu kao i na prilikama za razvijanjem.

Kako bismo svi zajedno otkrili što nam sve ekipa iz PsiHelpa priprema pozivamo vas da pratite njihove objave na webu i društvenim mrežama kako biste bili u korak sa svim novostima. Ovim putem izražavamo velike čestitke za dosadašnju realizaciju projekta i želimo puno sreće u daljnjem radu!