Nedavno nam je za oko zapeo portal Sve je ok, koji nudi besplatnu psihološku pomoć mladima. Kako bismo doznali više informacija o projektu i saznali kako ovo besplatno psihološko savjetovanje funkcionira u praksi, razgovarali smo s glavnom autoricom portala, psihologinjom dr.sc. Kristinom Dankić, savjetnicom u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Usluga savjetovanja

Kako doznajemo, mrežnu stranicu svejeok.hr pokrenuo je Grad Rijeka u okviru Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje od 2018. do 2022. godine.  Za sada je prvenstveno namijenjena mladim Riječanima, u dobi od 15 do 30 godina života, koji imaju problem s doživljavanjem stresa, osjećajima izrazite tuge, straha, zabrinutosti, usamljenosti ili pak s agresivnošću, konfliktima s drugima i slično. Putem ove platforme mladi se potpuno anonimno i besplatno mogu obratiti nekome od profesionalnih psihoterapeuta i za najviše tjedan dana dobiti stručan odgovor. Pri tome im Grad Rijeka jamči potpunu diskreciju.

Ova mrežna stranica u prvom je redu namijenjena inicijalnom, kratkoročnom tj. jednokratnom psihološkom savjetovanju mladih te nije zamjena za psihoterapiju ili drugu vrstu potrebne terapije, kao ni preporuka za određenu vrstu terapije. Usluge savjetovanja pružaju stručnjaci educirani za pružanje takve usluge (psiholozi), kojima se eventualno mladi mogu nakon inicijalnog kontakta obratiti radi dodatne pomoći (neki od suradnika zaposleni su u KBC Rijeka, neki u udrugama, a neki u privatnim psihološkim praksama).

Kao dodatnu prednost ovog portala vidimo i mogućnost čitanja odgovora psihologa na ranije postavljena pitanja korisnika. Na ovaj način novi korisnici mogu pronaći odgovore na pitanja koja se i sami pitaju te vidjeti kako nisu sami u određenim problemima, odnosno shvatiti kako i kod drugih ponekad nije sve ok, a možda na taj način već i dobiti rješenje svog problema. Pitanja korisnika objavljena su na stranici samo ukoliko su se korisnici složili s time uz osiguranu anonimnost.

Što se tiče hitnih slučajeva poput osoba koje izražavaju suicidalne misli ili ideje, budući da je portal namijenjen isključivo kratkoročnoj psihološkoj pomoći, psiholozi šalju hitan odgovor korisniku te upućuju na traženje pomoći na specijaliziranim mjestima koja omogućavaju brzu optimalnu pomoć.

Kako je projekt nastao?

Psihologinja Dankić govori kako je projekt pokrenut u okviru aktualnog gradskog programa za mlade. Projekt je bio pomno planiran te su razmatrali o najprikladnijem obliku pružanja pomoći i o mladima kao jednoj od skupina kojima je najpotrebnije psihološko savjetovanje. Temeljem istraživanja o mentalnom zdravlju građana Rijeke, koji je ukazivao da su mladi rizična skupina za razvoj anksioznosti i depresivnosti, zaključeno je da upravo mladima treba biti dostupnija usluga psihološkog savjetovanja. Razmatrajući različite barijere za traženje pomoći (npr. financije, osjećaj srama i sl.), zaključili su da bi portal za anonimno psihološko savjetovanje bio optimalno rješenje.

Grad Rijeka potom je okupio manji tim profesionalaca (zaposlenici i vanjski suradnici) koji su sadržajno i grafički/vizualno oblikovali portal i pobrinuli se za zaštitu podataka. Urednice portala su i same psihologinje dr.sc. Kristina Dankić i Lea Brabarić. Stranicu je sadržajno oblikovala dr.sc. Kristina Dankić (Grad Rijeka). Za grafičko oblikovanje, razvoj i tehničku podršku zadužen je Siniša Necko, za zaštitu podataka i sigurnost sustava Danijel Antonić (Grad Rijeka), a za lekturu Gordana Ožbolt. Za pružanje usluga psihološkog savjetovanja uspostavljeno je partnerstvo s psiholozima, odnosno psihoterapeutima s područja grada Rijeke: Anđelkom Boticom, Anamarijom Blažić, Natašom Jelenić Herega, Katarinoma Banov, Tamarom Milovanović, Ivonom Maričić Kukuljan, Anom Goleš, Ivom Kirša i Mijom Host.

Sudjelovanje u istraživanju

Osim usluge savjetovanja, na portalu se periodički provode i istraživanja koja su važna za zdravlje mladih, čiji će rezultati biti objavljeni na portalu Sve je ok. Ova istraživanja koriste se isključivo za planiranje novih projekata Grada Rijeke namijenjenih mladima.

Trenutno je u tijeku  istraživanje o mentalnom zdravlju u kojem anonimno na mrežnoj stranici portala mogu sudjelovati svi mladi Riječani (čak i ako trenutno žive u nekom drugom gradu/općini) od 18 do 30 godina. Ovim istraživanjem nastoje se dobiti odgovori u kojoj su mjeri mladi Riječani usamljeni, jesu li tjeskobni, depresivni ili pod stresom, koliko su otporni na stres, koliko su skloni agresivnosti i osjećajima ljutnje i neprijateljstva prema drugima, osjećaju li socijalnu podršku važnih osoba, jesu li više optimisti ili pesimisti te koliko su općenito zadovoljni svojim životom.

Plan za budućnost

Tim psihologa koji stoji iza portala ima velike ambicije i planove za budućnost. Po potrebi planiraju širiti tim profesionalaca koji će pružati pomoć, ali imaju i želju omogućiti realno on-line savjetovanje putem video poziva. Također, imaju ideje oko uključivanja studenata psihologije Sveučilišta u Rijeci za vođenje foruma, pisanje o zanimljivostima iz psihologije, proširivanje u područje promocije životnih stilova koji su povezani s mentalnim zdravljem, odnosno zdravljem općenito. Stoga, svakako pratite Sve je ok jer je ovo tek početak jedne odlične inicijative u području psihologije na lokalnoj razini. Osim toga, ovakav projekt može poslužiti kao odličan primjer i inspiracija ostalim gradovima Hrvatske kako na lokalnoj razini povećati brigu o mentalnom zdravlju svojih građana.

Za kraj, ukoliko još uvijek postoje nedoumice oko javljanja za pomoć, prenosimo ohrabrujuću riječ autorice portala:

Ako imaš više od 15, a manje od 30 godina, iz Rijeke si i imaš problem, svejeok.hr je mjesto na kojem se trebaš pojaviti. Shvati to kao privilegiju. Nijedan drugi grad u Republici Hrvatskoj do sada nije osigurao takav servis za svoje mlade građane. Nemoj se bojati potražiti pomoć. Možeš čak odabrati psihologa kojem se želiš obratiti i u roku od nekoliko dana dobit ćeš savjet. Izabrali smo izvrsne suradnike i vjerujemo da će ti pomoći. Ako procijene da ti je potrebna dodatna pomoć jer je tvoj problem složeniji, svakako će ti i to napomenuti. Sigurni smo da iz svake situacije postoji izlaz, iako ga katkad ne vidimo. Znaj da je traženje pomoći kada nam je potrebno istinski znak zrelosti.