Skupina istraživača provela je zanimljivo istraživanje u koje je uključila s jedne strane korisnike Instagrama te s druge strane one koji promatraju naše fotke i donose brze sudove o nama kao osobama. Naravno, na ovo nitko nije otporan pa ni uredništvo dok radi na svom insta profilu. U novom istraživanju, prikladno nazvanom "‘Check Your Selfie Before You Wreck Your Selfie’: Personality ratings of Instagram users as a function of self-image posts", Barry i suradnici (2019) ispitali su razlike u percepciji prema ljudima koji dijele slike sebe na dva različita načina. Prvi način je popularni selfie (slika 1), dok posie predstavlja fotografiju gdje pozirate dok Vas netko drugi slika (slika 2). Kako su autori studije naslovom napravili svojevrsni hommage poznatoj pjesmi Ice Cubea, vjerujemo da je jedino ispravno da za primjere koristimo upravo slike poznatog člana skupine N.W.A.

Slika 1. Ice Cube demonstrira tipičan primjer selfieja

Istraživanje je bilo podijeljeno u dvije faze. U prvoj fazi studenti (N=30) su ispunili niz upitnika te su njihove fotografije s Instagrama kodirane u spomenute kategorije. U drugoj fazi, studenti drugog sveučilišta (N=119) procijenili su prve studente na nizu različitih osobina (npr. samopouzdanje, ekstraverzija, uspješnost i sl.) na temelju njihovih fotografija. Rezultati ukazuju na to da su pojedinci s više posieja percipirani kao manje usamljeni, društveniji, skloniji novim stvarima i avanturističkog duha, višeg samopoštovanja i uspješniji, dok su kod ispitanika s više selfieja dobiveni suprotni rezultati. Statističke značajnosti na ovim mjerama varirale su između .37 i .83.

View this post on Instagram

Gangsta rap made me do it.

A post shared by Ice Cube (@icecube) on

Slika 2. Ice Cube i jedan posie za sve pratitelje Nepopularne

Na tu temu, Chris Barry, prof. psihologije i voditelj istraživanja za WSU izjavljuje: "Čak i kada su dvije objave imale sličan sadržaj, poput prikaza postignuća ili putovanja, mišljenja o osobi koja je objavila selfie bila su negativna, a mišljenja o osobi koja je objavila posie pozitivna. To pokazuje kako postoje određeni vizualni znakovi, neovisni o kontekstu, koji izazivaju ili pozitivnu ili negativnu reakciju na društvenim mrežama."

Poanta ovog članka nije da vas učinimo anksioznima oko upotrebe društvenih mreža, već da osvijestimo i vlastite mehanizme i pristranosti u procjenjivanju drugih na temelju vrste fotografije koju su objavili. Kako su društvene mreže otvorile cijelo novo područje istraživanja za psihologiju, očekujemo sve veći broj ovakvih i sličnih studija sa sve bogatijim teorijama.

Valja napomenuti da je istraživanje napravljeno na relativno malom uzorku te da bi bilo zanimljivo vidjeti replikacije rezultata (naročito na kulturalno bližem uzorku). S druge strane, osim navedenih rezultata u izvornom članku istraživači su ispitali i dodatne hipoteze koje nisu obuhvaćene člankom pa preporučujemo daljnje čitanje.

Izvori:

Barry, C. T., McDougall, K. H., Anderson, A. C., Perkins, M. D., Lee-Rowland, L. M., Bender, I., & Charles, N. E. (2019). ‘Check Your Selfie before You Wreck Your Selfie’: Personality ratings of Instagram users as a function of self-image posts. Journal of Research in Personality, 82, 103843.