1.12. obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Povodom obilježavanja, iznosimo vam korisne i zanimljive podatke koje biste trebali znati o HIV virusu, načinima prijenosa virusa i zaštiti. Neznanje i neinformiranost dovode do stigmatiziranja i diskriminiranja HIV pozitivnih osoba što nadalje utječe na njihovu emocionalnu stabilnost i psihičko zdravlje. Naučimo nešto novo i spriječimo zajedno stigme koje ne donose dobro nikome od nas!

ŠTO JE HIV?

HIV je virus koji uzrokuje AIDS/SIDU. Ukoliko HIV uznapreduje, u završnoj fazi bolesti i dugotrajnim oštećenjem imunološkog sustava može se razviti u AIDS, no bitno je naglasiti da HIV pozitivna osoba ne mora imati AIDS. U Hrvatskoj je omogućeno testiranje i liječenje čime se zaustavljaju i odgađaju posljedice koje HIV izaziva.

KAKO SE HIV PRENOSI?

HIV se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom sa zaraženom osobom (vaginalnim, analnim ili oralnim). Prijenos HIV-a moguć je s muškarca na ženu, sa žene na muškarca i s muškarca na muškarca. S obzirom na to da je HIV prisutan u krvi, spremi i vaginalnom sekretu, prijenos dolazi tijekom spolnog odnosa u slučaju dodira sluznice sa sekretima ili krvlju.

HIV se prenosi krvlju ili krvnim produktima. Prijenos HIV-a krvlju često se događa korištenjem zajedničkog pribora poput igle ili šprice za ubrizgavanje droge.

HIV se prenosi sa zaražene majke na dijete. Ukoliko je majka zaražena, dolazi do prijenosa infekcije tijekom poroda ili rjeđe u samoj trudnoći ili dojenjem.

KAKO SE HIV NE PRENOSI?

Za početak, važno je naglasiti da se HIV NE PRENOSI SOCIJALNIM KONTAKTIMA!

Ne prenosi se DODIROM, SUZAMA ILI SLINOM. Samim time ne prenosi se ljubljenjem, kihanjem, kontaktom, grljenjem, rukovanjem, liječenjem u ambulantama ili tretmanima u salonima koji primjenjuju uobičajene higijenske mjere, darivanjem krvi ili organa, te skrbi za HIV+ osobe i osobe odoljele od AIDS-a.

DOVODI LI HIV ČESTO DO SMRTNOG ISHODA?

Ovo je jedan od najčešćih mitova spolnog zdravlja. Terapija dostupna danas omogućuje ljudima koji su zaraženi HIV-om život bez straha od obolijevanja i rane smrti. Za sada ne postoji lijek koji u potpunosti uklanja HIV virus iz organizma, ali djeluje na smanjenje količine HIV-a u krvi. Ljudi koji su zaraženi  HIV virusom i na dosljednoj su terapiji NISU ZARAZNI.

Osobe zaražene HIV virusom obično nemaju nikakve simptome i ne osjećaju se bolesno. Ne znajući za svoju zaraženost mogu širiti virus. Pravovremeno testiranje i briga o vlastitom zdravlju može pomoći smanjenju širenja virusa. Svatko može biti inficiran HIV-om neovisno o dobi, seksualnoj orijentaciji ili boji kože. Ponašanje je to koje nas dovodi do zaraze.

Povodom Svjetskog dana AIDS-a predstavljamo vam kampanju 'Moja stvar' koja ima u cilju podizanje svijesti o važnosti brige za spolno zdravlje i preuzimanje odgovornosti u svoje ruke. Više informacija o kampanji pronađite ovdje.

Informiraj se pravovremeno! Ne boj se potražiti pomoć i savjet, ne postoje pogrešna pitanja!

https://huhiv.hr/