Stigli ste u restoran, dobivate porciju glavnog jela koje ste naručili i procjenjujete kolika je porcija s obzirom na cijenu koju ste platili. Gledate servirano ispred sebe i razmišljate kako biste vi htjeli imati tako lijepe tanjure u svojoj kuhinji, a istovremeno vam se vrti po mislima kako ste platili porciju polupraznog tanjura. Nakon što ste pojeli, shvaćate da ste ipak siti i da vas je percepcija prevarila u procjeni količine hrane. Dok će većini tada glavna dilema biti hoće li ipak biti mjesta za naručiti desert, psiholozi su se uhvatili u koštac s perceptivnim varkama u dilemi količine hrane s obzirom na izgled tanjura u kojoj je servirana.

Delboeufova iluzija

Odgovor na pitanje zašto nam se na većem tanjuru porcija čini manjom nalazi se u Delboeufovoj iluziji. Iluzija je dobila ime po belgijskom filozofu, matematičaru i psihologu Delboeufu, koji ju je otkrio još u 19. stoljeću kao jednu od vizualnih perceptivnih varki.

Na slici niže možete vidjeti kako ona izgleda - dva jednaka kruga okružena su dvjema različitim kružnicama. Kada je razmak između crnog kruga i kružnice malen (desna slika), kružnicu i crni krug percipiramo kao jedinstven objekt i time nam se crni krug čini većim nego što on zaista jest. S druge strane, kada je razmak između kruga i kružnice velik kao na lijevoj slici, percipiramo ih kao dva različita objekta i u usporedbi s kružnicom, crni krug ćemo percipirati manjim nego što zapravo jest. Što je kružnica udaljenija od kruga, to se krug čini manjim.

Delboeufova iluzija, zamislite da je crni krug hrana na tanjuru, iako su dva crna kruga jednaka, lijevi nam se čini manjim od desnog zbog odnosa s kružnicom koja ga okružuje
Delboeufova iluzija, zamislite da je crni krug hrana na tanjuru: iako su dva crna kruga jednaka, lijevi nam se čini manjim od desnog zbog odnosa s kružnicom koja ga okružuje

Oblik tanjura i količina pojedene hrane

Istraživanje Van Ittersuma i sur. (2012) potvrdilo je da se ova iluzija javlja kada je riječ o serviranoj hrani na tanjuru. Ljudi su skloni servirati i pojesti više hrane na većim tanjurima, odnosno manje hrane kada je tanjur ili zdjela manja. Jednostavnije objašnjeno, skloni smo napuniti tanjur do kraja, što znači da, ako imamo velike tanjure, često ćemo pretjerati s porcijama.

S druge strane, kada jedemo, skloni smo nesvjesnoj takozvanoj pristranosti jedinice (eng. unit bias). Odnosno, nesvjesno procjenjujemo da je servirana količina hrane optimalna i imamo potrebu pojesti sve s tanjura čak i kada smo siti, što često dovodi do prejedanja.

Osim veličine tanjura, pokazalo se da i obod tanjura mijenja našu procjenu količine servirane hrane.
Sudionicima  (N=338)  istraživanja McClaina i sur. (2014) su predstavljena dva jednako velika tanjura s različitim širinima oboda. Kada je hrana bila servirana na tanjurima širih oboda, činilo im se da je servirano više nego što je zaista bilo hrane na tanjuru. Do ovog efekta dolazi jer što je širi obod, njegov unutarnji rub bliži je serviranoj hrani, što ponovno dovodi do Delboeufove iluzije i količina hrane se čini većom.

Količina hrane na tanjuru s obodom (desno) procjenjuje se većom jer nam unutarnji rub oboda perciptivno vidimo kao jedan objekt s hranom
Količina hrane na tanjuru s obodom (desno) procjenjuje se većom jer unutarnji rub oboda percipiramo kao jedan objekt zajedno s hranom

Boja stolnjaka i tanjura također igraju ulogu

U drugom eksperimentu istraživanja sudionicima (njih 47) je prezentirana zdjelica s pahuljicama i njihov je zadatak bio napuniti porciju tanjura jednakom količinom koja im je prezentirana. Svaki sudionik trebao je napuniti dva mala tanjura i dva velika tanjura jednake dubine i bijele boje, s tim da su jedan plitki i duboki tanjur bili položeni na crnom stolu, a druga dva na bijelom stolu, čime se manipuliralo kontrastom podloge i tanjura. Kako bi održali unutarnju valjanost eksperimenta, ove 4 situacije mjerenja svakog sudionika bile su raspoređene po slučaju.

Rezultati eksperimenta pokazali su da veći kontrast između boje podloge (stola ili stolnjaka) i boje tanjura povećava efekt iluzije. Odnosno, u situacijama većeg kontrasta (crni stolnjak s bijelim tanjurom) sudionici su bili skloni još više podcijeniti količinu hrane u malim tanjurima i još više precijeniti količinu hrane u velikim tanjurima, nego kada je stolnjak bio bijel, a time i kontrast između tanjura i podloge malen.

Dakle, ako ste na misiji mršavljenja ili jednostavno ne želite jesti više nego što vam je potrebno - poigrajte se svojom percepcijom:

  1. Servirajte hranu u malim tanjurima ili zdjelicama
  2. Ako tanjuri imaju obod, neka bude što širi
  3. Ako imate velike tanjure, neka kontrast boje tanjura i stolnjaka bude mali (slične boje), a ako imate male tanjure, neka kontrast bude velik (različite boje)
  4. Na ovaj način vaš će mozak percipirati da su porcije obilnije, a samim time ćete biti siti bez unosa viška kalorija.

Oh, ta psihologija, tko ju ne bi volio?

Izvori:

Geier, A., Rozin, P., i Doros, G. (2006). Unit Bias: A New Heuristic That Helps Explain the Effect of Portion Size on Food Intake. Psychological Science,17(6), 521-525.
McClain, A.D., van den Bos, W., Matheson, D., Desai, M., McClure, S.M., Robinson, T.N. (2014). Visual illusions and plate design: the effects of plate rim widths and rim coloring on perceived food portion size. International Journal of Obesity, 38(5),657-662. doi: 10.1038/ijo.2013.169.
Van Ittersum, K., BWansink, B. (2012). Plate Size and Color Suggestibility: The Delboeuf Illusion’s Bias on Serving and Eating Behavior, Journal of Consumer Research, 39(2), 215–228, https://doi.org/10.1086/662615
Literatura 2