Kad ste zadnji put proveli dan bez mobitela? A bez društvenih mreža? Još da ste se pritom dobro osjećali?

Vjerojatno većina ne pamti ovaj dan, a krivac za to je dopamin - neurotransmiter koji je zaslužan za motivaciju (i znanstvenici koji stoje iza aplikacija!).

Zanimljivo je da se u trenutku kada dobijemo obavijest na mobitelu ili kada smo aktivni na društvenim mrežama, podražuju jednaki neuralni krugovi kao nakon što pojedemo finu hranu, nakon seksa ili nakon konzumiranja droga. Dopamin nas nagradi  tako da učini da se osjećamo dobro i time nas motivira da tu aktivnost nastavljamo činiti.

Molekula dopamina
Molekula dopamina


Po Skinnerovoj teoriji operantnog uvjetovanja, neko ponašanje se najbolje nauči  uz povremeno potkrepljenje koje ne znamo kada će doći. Urednici najpopularnijih apliakcija svakako imaju tim stručnjaka iza sebe, koji naravno, znaju za ovu činjenicu. Zato je, primjerice za Instagram razvijen algoritam koji će vam neke obavijesti javiti sa zakašnjenjem kako biste vidjeli više lajkova odjednom u neravnopravnom razmaku, umjesto jedan po jedan. Na taj način će vas potkrijepiti u nepravilnim vremenskim intervalima i motivirati da češće provjeravate svoj mobitel i češće palite aplikaciju.


Idući put kada vam netko zanovijeta što prečesto posežete za mobitelom možete okriviti svoj dopamin i Skinnera... ili pokušati smanjiti svoju ovisnost o mobitelu sada kada znate kako nastaje!

Izvor:

Haynes, T. (2018). Dopamine, Smartphones & You: A battle for your time. Harvard University