Prenosimo novo istraživanje, staro tek mjesec dana, i to o razvoju genitalnog homunkulusa, odnosno genitalnog senzornog područja mozga.

Tek ove godine senzorni genitalni homunkulus? Da! Čak i sama autorica navodi kako je zanimljivo koliko je seksualno ponašanje evolucijski važno, ali isto tako važno za život pojedinca, a tek ove godine otkrivamo ovakve biološke osnove u njegovoj pozadini.

Senzorni homunkulus reprezentira mozgovnu mapu senzornih područja iz različitih dijelova tijela. Slikovito se prikazuje kao čovječuljak - homunkulus, kojemu su dijelovi tijela onoliko veliki koliko su velika senzorna područja mozga koja prikazuju taj dio tijela. Zato taj groteskni lik ima ovako velike dlanove, usta i jezik. Penfield i suradnici otkrili su kako podraživanjem određenih primarnih senzornih područja mozga nastaje osjet u pripadajućim dijelovima tijela i tako su razvili mozgovne senzorne mape. Međutim, kritika Penfielda je zanemarivanje senzornog prikaza ženskih genitalija (što možete vidjeti i na slici niže).

senzorni humunkulus, pokazuje dio tijela većim što je osjetljivije
senzorni homunkulus

Dok se većina senzornih područja razvija u prvih mjesec dana nakon rođenja i nakon toga postaju relativno stabilni, genitalno senzorno područje skoro pa se udvostručuje tek u vrijeme puberteta.

Osim toga, otkriveno je da se razvija djelovanjem spolnih hormona, ali je taj razvoj modeliran seksualnim iskustvom. Neuralnu pozadinu toga možete vidjeti na prikazu niže. U praksi bi to značilo da seksualni odnosi (onda kada je osoba za to spremna) i masturbacija potpomažu razvoju genitalnog senzornog područja. To ne znači da treba poticati prerane seksualne odnose kod mladih, ali isto tako objašnjava važnost masturbacije.

Genitalni korteks miševa prije puberteta i nakon seksualnog odnosa
slika preuzeta iz izvornog rada

U navedenom istraživanju, iz etičkih razloga, ali i sličnosti u određenim neuralnim mehanizmima s ljudskima, ispitanici su bili štakori. Kao mjera ispitivanja veličine genitalnog senzornog korteksa korištena je aktivnost enzimskog kompleksa citokrom-oksidaza.  

Ovaj rad donosi veliki doprinos u razumijevanju razvoja genitalnog korteksa, ali je još mnogo pitanja ostalo neodgovoreno. Već sada znamo kako se ovaj dio senzornog područja razvija potpuno drugačije od ostalih, što je donijelo vrijedne implikacije. Veselimo se svim novim informacijama u ovom području koje nas, još uvijek neistražene, tek čekaju!

Izvor:

Lima, S. Q. (2019). Genital Cortex: Development of the Genital Homunculus. Current Biology 29(21) PR1122-PR1148. https://doi.org/10.1016/j.cub.2019.09.051