Da psihodelici doživljavaju svojevrsnu renesansu, čitatelji Nepopularne već dobro znaju. Osim višestrukih članaka na temu potencijala i redefinicije psihodelika, naš tim je prošle godine organizirao prvu konferenciju posvećenu znanosti ovih zanimljivih supstanci te je posjećenost i entuzijazam publike iznenadio sve uključene.

Pokazatelj da interes za ovim temama postoji i u ostatku regije, u kojoj se istovremeno u javnom prostoru rijetko govori, potvrđuje i organizacija još jedne konferencije koja će se održati u bliskoj nam Bosni i Hercegovini. Konferencija pod nazivom "Healing Balkans: Healing is possible" održat će se u Sarajevu 28. svibnja 2024. godine. No, konferencija nije sve što su nam organizatori pripremili za ovaj zanimljiv događaj. Nakon konferencije, od 29. svibnja do 6. lipnja, u Sarajevu će se održati višednevna edukacija o terapiji potpomognutom MDMA-om koja je pokazala zavidne rezultate kod populacije koja pati od PTSP-a. Konferencija i edukacija se organiziraju zasebno te se za sudjelovanje prijavljujete odvojeno, na samo jedan od događaja ili, pak, oba.

Što očekivati?

Organizirana kako bi potaknula dijalog između stručnjaka i šire javnosti, konferencija će obuhvatiti izlaganja znanstvenika, stručnjaka i kliničara/terapeuta, pružajući uvide u nove terapije i tretmane. Konferencija je namijenjena znanstvenicima, liječnicima, terapeutima, psiholozima, aktivistima i općoj javnosti zainteresiranoj za različite metode liječenja mentalnih poremećaja poput depresije, anksioznosti, PTSP-a i ovisnosti Također će biti riječ o znanstvenom i terapeutskom potencijalu psihodelika u kontroliranom, terapijskom kontekstu.

Healing Balkans, koji stoji iza organizacije ova dva važna događaja, jest kolektiv kliničara i aktivista koji podržavaju istraživačke projekte psihodelika te zagovaranju sigurnu i reguliranu psihodelicima potpomognutu terapiju na zapadnom Balkanu. Jedan od fokusa ovog kolektiva jest i vjerovanje da je promjena kulture oko PTSP-a, kroz suočavanje s traumom i njeno transformiranje, ne samo moguća, nego i nužna za naše prostore.

O organizaciji konferencije i treninga smo razgovarali s Marselom Pećanac, jednom od osnivačica Healing Balkans kolektiva i članicom Organizacijskog odbora konferencije. Marsela ističe važnost rada na temi traume na ovim prostorima, gdje svatko od nas svjedoči značajnom dijelu populacije koji pate od različitih oblika PTSP-a.  

"Već 30 godina priča se o PTSP-ju i traumi naših ljudi, ali bez značajnijeg pomaka. Cilj ovog okupljanja je podizanje svijesti o dostupnim terapijama i načinima liječenja da se prevazidje trauma (individualna, porodična, transgeneracijska, ratna/post-ratna i kolektivna!) kako bi kao pojedinci, kao društvo pa i kao region krenuli naprijed za dobro svih." - Marsela Pećanac

Program konferencije

Veliko nam je zadovoljstvo prenijeti vijest kako će jedno od dva keynote predavanja će održati Rick Doblin. Za one koji ga ne poznaju, Rick Doblin je posvetio zavidnu količinu energije, vremena i ljubavi istraživačkom radu i regulaciji psihodelika, naročito MDMA-a. Utemeljio je MAPS (Multidisciplinarno udruženje za istraživanje psihodelika), koje danas glasi kao jedno od vodećih organizacija u području psihodelika, te je ove godine proglašen jednim od 100 najutjecajnijih ljudi u području zdravlja prema magazinu Time.

Osim Doblina, keynote govornici će biti i Marcela Ot’alora i Bruce Poulter iz MAPS-a, čije će se predavanje fokusirati na definicije i tretmane traume. Uz keynote predavanja, tu su i predavanja raznih stručnjaka poput Erica Vermettena M.D., dr. Marije Franke Žuljević, prof. Tanje Dujić i Elvira Bećirovića.

Jako nam je drago spomenuti da su se programu pridružile i snage Nepopularne psihologije pa će tako i moja malenkost (Mario Zulić) pričati o prediktorima psihodeličnog iskustva gdje će se predstaviti rezultati istraživanja na temu. Cijeli program možete naći na poveznici.

Kako sudjelovati?

Sudjelovanje na konferenciji i treningu je moguće isključivo uživo. Svoje ulaznice za konferenciju možete nabaviti kroz sustav Entrio, po pristupačnim cijenama od 20 do 40 KM (od 10 do 20 €).  

Kada govorimo o treningu MAPS-a, svoj interes za sudjelovanje u treningu možete iskazati na poveznici, nakon čega slijedi više informacija o samom treningu. Kako je broj mjesta za oba događaja ograničen, savjetujemo da što prije nabavite svoje ulaznice i iskažete interes za edukaciju.

Kako bi bili u toku s novostima vezanim za ovu konferenciju, ali i buduće događaje, predlažemo da popratite novosti na službenoj stranici kolektiva, kao i njihovim društvenim mrežama (LinkedIn, Facebook, Instagram, Youtube).

Ovim putem koristimo priliku da uputimo pohvale Healing Balkans timu na organizaciji ovako važnog događaja s temom koja je prečesto zanemarena na prostorima gdje je iznimno važna. Jako cijenimo priliku da budemo medijski partneri događaja, ali i dio samog programa ovako zanimljive konferencije.