Udruga studenata psihologije "Kasper" i ove godine organizira znanstveno-stručni skup pod nazivom "Dani seksualnosti". Ovaj je skup postao tradicija zadarskog Sveučilišta te se organizira već 13. put, a svake godine studenti psihologije podižu ljestvicu organizacije. Kao i do sada, udruga Kasper dovodi razne stručnjake iz područja ljudske seksualnosti iz cijele RH - psihologe, psihijatre, terapeute, sociologe i druge, a pojedina predavanja će se održati u sklopu studentske sekcije.

U današnje vrijeme, kada smo kao društvo bombardirani velikom količinom informacija i medijskog sadržaja, moglo bi se reći kako je seksualnost čak i pretjerano zastupljena i izložena. Međutim, način na koji joj se pristupa još uvijek je često daleko od zdravog i informativnog. Upravo iz tog razloga, na Danima seksualnosti se nastoji na pristupačan i zanimljiv način općoj populaciji približiti važne teme iz seksualnosti poput spolonog odgoja, destigmatizacije LGBTQIA+ osoba, poremećaja seksualnog funkcioniranja, seksualnog zlostavljanja, ovisnosti o pornografiji, seksualnog zadovoljstva, seksualne terapije i brojne druge. Iz Organizacijskog odbora nam poručuju:

"Smatramo da je od iznimne važnosti pružiti široj javnosti šansu za proširivanjem znanja o ovoj temi, a time i pridonijeti boljem razumijevanju vlastite seksualnosti i spolnog zdravlja. Pozivamo na osvještavanje važnosti tolerancije i prihvaćanja onih aspekata seksualnosti s kojima se ne mogu poistovjetiti ili ih ne smatraju ugodnima, odnosno prema kojima gaje određene predrasude."

Dani seksualnosti će se ove godine održati od 8. do 10. svibnja u Zadru u Znanstvenoj knjižnici (ul. Ante Kuzmanića 3). Za sve zainteresirane koji nisu u mogućnosti uživo prisustvovati, predavanja ćete moći pratiti i online, preko Zoom platforme.

Program

Iz ovogodišnjeg bogatog programa, neke teme su nam posebno zapele za oko - možda zato što će ih održati članovi Nepopularne psihologije.

Jedan od predavača ove godine je Davor Dubravić, psiholog i edukant kognitivno-bihevioralne terapije, koji će održati predavanje pod nazivom "Novi seksualni trendovi: iskustva centara za testiranje spolno prenosivih infekcija". Davor će u predavanju govoriti o tome kako stručnjaci odgovaraju na probleme novih seksualnih trendova, o rizičnim seksualnim obrascima koji opstaju godinama te razlozima njihova pojavljivanja.

Uz Davora, još jedan član Nepopularne, i to ni manje ni više nego naš predstavnik Mario Zulić, također edukant kognitivno-bihevioralne terapije, sudjelovat će u Danima seksualnosti s predavanjem zanimljivog naslova "Seks, droga, Marko i Goga: Različite supstance i ljudska seksualnost". U svom će izlaganju Mario pokušati raspetljati kompleksnu mrežu odnosa konzumacije različitih supstanci i seksualnog doživljavanja.

Izdvojit ćemo i jedan odličan novitet na XIII. Danima seksualnosti, a to je odjeljak za sigurno i besplatno cijepljenje protiv HPV-a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo koje će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru 8. svibnja od 9:30h do 11:30h.

Program kroz sva 3 dana održavanja skupa obiluje temama zanimljivih naslova te smo sigurni kako svatko od vas može pronaći nešto od interesa za sebe.

Program XIII. Dana seksualnosti

Online sudjelovanje

Kako smo spomenuli ranije, ukoliko niste u mogućnosti pridružiti se Danima seksualnosti uživo, predavanja možete pratiti preko platforme Zoom. Priključujete se u vrijeme kada je predviđeno održavanje predavanja koja vas zanimaju, a u nastavku donosimo Zoom linkove po danima:

🍑
SRIJEDA, 8. SVIBNJA: XIII. Dani seksualnosti - DAN 1
🍒
ČETVRTAK, 9. SVIBNJA: XIII. Dani seksualnosti - DAN 2
🍆

Preporučamo da zapratite Dane seksualnosti preko društvenih mreža (Facebook i Instagram) kako biste bili u tijeku s informacijama o izlaganjima, radionicama te imali mogućnost sudjelovati u nagradnim igrama.

Ovim putem čestitamo kolegama iz Udruge Kasper koji se iz godine u godinu trude održati organizaciju ovog skupa na zavidnom nivou te im želimo puno sreće u realizaciji projekta.