Osjećaj ugode kada zagrlimo dragu nam osobu u situacijama lošeg raspoloženja ili zabrinutosti nikome od nas nije stran. Za takvu promjenu raspoloženja i pronalazak utjehe možemo zahvaliti osjetu mirisa i svakako feromonima voljene osobe. Feromon je kemijska izlučevina iz tijela jedinke koja se širi zrakom i izaziva određenu reakciju kod članova iste vrste. Evolucijski gledano, feromoni su imali i imaju važnu ulogu u komunikaciji i socijalnom ponašanju velikog broja životinja i biljaka pa tako i ljudi. Osim u privlačenju spolnih partnera, feromoni imaju ulogu i u označavanju teritorija, socijalnoj koheziji, oznaci pripadnosti određenoj vrsti ili različitim emocionalnim stanjima. Predstavit ćemo vam dva istraživanja koja govore o tome kakvu ulogu imaju feromoni i osjet mirisa u našim bliskim romantičnim vezama.

Zanimljivo eksperimentalno istraživanje proveli su Hofer i suradnici (2018). Istraživali su važnost mirisa u socijalnim odnosima te ustanovili da miris može utjecati na psihološke i psihosocijalne reakcije na stres. U istraživanju je sudjelovalo 96 žena koje su bile u vezi s osobom suprotnog spola. Njihovi partneri su zamoljeni da za potrebe eksperimenta nose jednu majicu 24 sata. Žene su trebale pomirisati jednu od 3 majice (partnerovu, majicu potpunog stranca ili potpuno novu majicu), a zatim su izložene stresorima (Trier Social Stress Test). Razina stresa bila je mjerena nekoliko puta tijekom eksperimenta verbalnim iskazima i mjerenjem koncentracije kortizola u slini ispitanica - povećana razina kortizola pokazatelj je veće razine stresa. Kod žena koje su prethodno pomirisale partnerovu majicu smanjena je razina stresa tijekom izloženosti i oporavka od stresa. S druge strane, razine kortizola bile su povišene kod žena koje su pomirisale majicu stranca prije, tijekom i nakon stresne situacije.

Osim što smanjuje stres i povećava osjećaj sigurnosti, miris romantičnih partnera može također poboljšati i san. Drugo zanimljivo istraživanje još novijeg datuma proveli su Hofer i Chen (2020). U istraživanju je sudjelovalo 155 sudionica i sudionika koji su bili u heteroseksualnim vezama dulje od 3 mjeseca. Za potrebe istraživanja spavali su u kontroliranim uvjetima 4 noći. Dvije noći spavali su s majicom koju su nosili njihovi partneri (eksperimentalna skupina), a dvije noći s novim, nenošenim majicama (kontrolna skupina).
Kvaliteta sna ispitanika se mjerila na dva načina. Prvi od njih bila je objektivna metoda mjere efikasnosti sna koja uključuje mjerenje moždane aktivnosti (aktigrafija), a drugi samoizvještavanje ispitanika o percipiranoj kvaliteti sna. Obje metode pokazale su bolju kvalitetu sna u slučajevima kada su ispitanici proveli noć s partnerovim majicama, nego s kontrolnim majicama.

Koliko nam je miris važan govori i činjenica da se u zapadnom svijetu godišnje troši ogromna količina novca za preparate i parfeme koji pojačavaju ili prikrivaju prirodne mirise. Iz svega možemo zaključiti da mirisi imaju vrlo bitnu ulogu u našim životima i socijalnim odnosima, iako to ponekad i ne primjećujemo. Svjesno, ljudi na mirisne informacije uglavnom reagiraju samo ako su one neuobičajene, snažne ili neprimjerene situaciji, ali nesvjesno i u mnogim drugim situacijama.

Sada kada smo utvrdili kako miris partnera ili partnerice može utjecati na neke naše psihološke aspekte, vjerujem da će dečki lakše shvatiti zašto majice posuđene partnerici nikada nisu i vjerojatno neće dobiti natrag.


Izvor:
Hofer, M. K., Collins, H. K., Whillans, A. V. i Chen, F. S. (2018). Olfactory cues from romantic partners and strangers influence women’s responses to stress. Journal of Personality and Social Psychology, 114(1), 1-9.

Hofer, M. K., Chan, F. S. (2020) The Scent of a Good Night’s Sleep: Olfactory Cues of a Romantic Partner Improve Sleep Efficiency. Psychological Science, 1–11.

Semwal i sur. (2013). Pheromones and their role as aphrodisiacs: A review Journal of Acute Disease, 253-26.