Iako je u znanosti možda puno češća tema psihologija glazbe, koja istražuje npr. kako ona utječe na naše raspoloženje, obrasce u preferiranim žanrovima i sl., ovdje smo odlučili skrenuti pažnju na glazbene komade čiji je sadržaj usko povezan s temama psihologije i mentalnog zdravlja. Iz konkurencije smo izostavili tematiku ljubavnih problema i neuzvraćenih ljubavi iz očitih razloga. S druge strane, velik broj pjesama bavi se raznim stanjima i ponašanjima iako nam na prvo slušanje to može promaknuti. U nastavku smo pokušali sagledati nekoliko pjesama s aspekta tekstova, video spotova te (auto)biografske note koje su "zapele za uho" upravo zbog tema kojima se bave.

Pearl Jam - Jeremy


Jeremy je jedna od najpoznatijih pjesama s debitantskog albuma "Ten" iz 1992. godine. Tekst nas upoznaje s dječakom kojemu nije pružena roditeljska pažnja i ljubav, a u školi doživljava vršnjačko zlostavljanje.

Daddy didn't give attention
Oh, to the fact that mommy didn't care
King Jeremy the wicked
Oh, ruled his world
...
Clearly I remember
Pickin' on the boy
Seemed a harmless little fuck
But we unleashed the lion

U nastavku pjesme iz teksta (i video spota koji ga prati) otkrivamo kako si je Jeremy odlučio oduzeti život pred cijelim razredom povlačeći okidač pištolja kojeg je donio u razred. Ovaj je tekst zapravo temeljen na članku o Jeremy Wade Delleu, 16-godišnjaku koji je učinio upravo to. U jutro 8. siječnja 1991. je počinio suicid pred kolegama iz razreda pucnjem iz Magnuma .357-kalibra. Autor teksta Eddie Vedder je istaknuo kako je pjesma o Jeremyju, no dijelom i o učeniku kojeg je on poznavao, a koji će kasnije počiniti masovnu pucnjavu u školi. Zanimljivo je kako je originalni spot promijenjen kako se ne bi vidio čin suicida te možemo vidjeti samo reakciju ostatka razreda. Osobno mi je pjesma uvijek skretala pažnju na zanemarivanje mentalnog zdravlja mladih kao i važnost pravovremene intervencije.

Hozier - Take Me to Church


Poznata pjesma do tada nepoznatog Hoziera zavladala je glazbenim ljestvicama 2013/14. godine nakon što je video spot postao viralan gotovo preko noći. Glavna tema djela je seksualnost i odnos javnosti prema (homo)seksualnosti. Video spot prati istospolnu vezu dvojice muškaraca čija je nenormativna veza okidač nasilja  zajednice prema njima. Autor Hozier-Byrne je izjavio kako je video inspiriran nasilnim događajima prema LGBT zajednici koji su se tada zbivali u Rusiji. Tema pjesme tako postaje ograničavanje seksualnosti od strane raznih doktrina te institucija koje vjeruju da djeluju u duhu tih doktrina, bez obzira na orijentaciju. Autor ističe kako je seksualnost usko vezana uz ljubav i potpuno prirodna, bez obzira na orijentaciju. U tom smislu "pjesma je o jačanju sebe i vraćanju svoje ljudskosti kroz čin ljubavi."

Take me to church
I'll worship like a dog at the shrine of your lies,
I'll tell you my sins so you can sharpen your knife
Offer me that deathless death
Good God, let me give you my life

Zbog religijskog tona refrena pjesme, dio publike je ova poruka o odnosu prema doktrini vjerojatno zaobišla što možda objašnjava njenu popularnost i kod publike konzervativnih pogleda na ljudsku seksualnost. Iako mi se ovo činilo malo vjerojatno, osobno sam doživio da ova pjesma bude predložena za koncert benda no nakon slučajnog upoznavanja osobe s tematikom, isti zahtjev je ubrzo povučen uz iznenađenje o čemu je pjesma zapravo.

Larkin Poe - Mad as a Hatter


"Ovu pjesmu smo napisale za našeg djeda koji je patio od schizofrenije. Mentalno zdravlje je jedna od onih tema o kojoj je jako teško govoriti, neugodno. No smatram da je to nešto o čemu trebamo govoriti. Jako je teško gledati kako netko nestaje pred vama..." Poslije ovakvog uvoda u pjesmu uistinu nije potrebno isticati zašto je dospjela na ovu listu. Sestre Lovell nas u ovoj dirljivoj pjesmi kroz cijeli tekst upoznaju sa svijetom iz perspektive osobe koja strahuje od gubljenja razuma i vlastitog selfa zbog genetske predispozicije za stjecanje bolesti.

Just like the father of my father, time stole his mind
And I can't forget that one-fourth of his blood is mine

...
Please don't come for me
I promise I'll be great
Just let me keep what's mine, let me keep what's mine

Iako možda nije dospjela na glazbene top liste poput nekih ranije spomenutih pjesama, vjerujemo da definitivno zaslužuje taj status zbog iznimnog teksta, iskrenosti i govora o mentalnom zdravlju s pozornice. Također, moram spomenuti kako je baš ova pjesma bila inspiracija za ovaj članak, kao i preporučiti ovaj bend svim ljubiteljima blues i rock glazbe.

Metallica - Master of Puppets


Nezaobilazni klasik za sve ljubitelje nešto žešćeg zvuka je definitivno Master of Puppets, naslovni singl s istoimenog albuma Metallice iz 1986. godine. Brz ritam i prepoznatljivi riffovi možda su odvratili nekoga da zaviri u ovaj slikoviti prikaz ovisnosti. Točnije, pjesma se fokusira na stadij ovisnosti kada supstanca koju zloupotrebljava počinje kontrolirati ponašanje korisnika, a ne obrnuto.

Master of puppets
I'm pulling your strings
Twisting your mind and smashing your dreams
Blinded by me, you can't see a thing
Just call my name, 'cause I'll hear you scream
Master! Master!

Ovakvu interpretaciju pjesme je potvrdio i vokal benda James Hetfield: "Pjesma se više-manje bavi drogom. Kako su se stvari zamijenile, umjesto da sam kontroliraš što govoriš i radiš, droge te kontroliraju." U istom intervjuu, gitarist Kirk je izjavio kako je koristio droge dok su mu se činile jako zabavne, sve dok nisu postale nimalo zabavne. Ova tema je dakako zastupljena i u znanstvenoj zajednici gdje su istraživanja usmjerena kako na ljude, tako i na životinje (vidi Koob i sur., 2003)

Iako je sva umjetnost otvorena subjektivnim interpretacijama, nastojali smo se što više držati originalnog sadržaja i stavova samih autora. Budući da je pjesama sa zanimljivim sadržajima jako puno, zbog duljine teksta prikazali smo samo mali dio probranih pjesama (jako teškim odabirom), no možda ih uskoro pronađete u članku "Psihologija u glazbi II".