Koliko je studentska ljetna škola HPD-a uspješan projekt, pokazalo se rezultatima bivših škola koje su spojile studente psihologije cijele Hrvatske, iznjedrile mnoga istraživanja i buduće mlade znanstvenike. Iako su prijave za ovogodišnje sudionike završene, nadamo se da će vas plan nove ljetne škole, koji u nastavku prenosimo u ime ovogodišnjeg organizacijskog odbora, motivirati za prijavu dogodine.

Slika prikazuje polaznike Ljetne škole koja se 2019. održavala u Osijeku, zagrljeni stoje ispred ulaza na Filozofski fakultet u Osijeku
Sudionici ljetne škole 2019. u Osijeku

Otkad su u protekloj godini svijet zadesile brojne promjene koje su kao posljedicu donijele obavezu svakoga od nas da se prilagoditi na njih, u ordinacijama psihologa i srodnih stručnjaka tražio se termin više. Kako bi stručnjaci u području mentalnog zdravlja osiguravali da njihov način rada ima snažnu teorijsku podlogu, svoju prakse temelje na rezultatima brojnih istraživanja. Stoga su članice Studentske sekcije Hrvatskog psihološkog društva odlučile organizirati četvrtu po redu Studentsku ljetnu školu Hrvatskog psihološkog društva pod krovnom temom “Izazovi suvremenog života: perspektiva mladih”.

Cilj ovoga projekta je povezivanje studenata svih studija psihologije u Republici Hrvatskoj, razvijanje novih vještina i znanja te poticanje uključivanja studenata u znanstveno-istraživački rad.
Studentska ljetna škola HPD-a je petodnevni događaj u kojem sudjeluju studenti i stručnjaci u području psihologije. Nekoliko mjeseci prije ljetne škole studenti se udružuju u istraživačke timove formirane na temelju njihovih interesa te pod vodstvom iskusnih mentora, doktora znanosti u području psihologije, osmišljavaju nacrte svojih istraživanja.
Na samoj ljetnoj školi koja se ove godine održava u Zagrebu od 12. do 16. srpnja, studenti slušaju predavanja, dovršavaju svoje istraživačke nacrte te sudjeluju u radionicama i društvenim aktivnostima kojima je cilj međusobno ojačati odnose među sudionicima. Nakon ljetne škole sudionici provode svoja istraživanja, točnije, prikupljaju i analiziraju podatke.

Nalaze istraživanja će kasnije prijaviti za izlaganje na Godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa (GKHP), najvećoj konferenciji psihologa u Hrvatskoj, ali i u međunarodni časopis JEPS (Časopis europskih studenata psihologije) koji izdaje EFPSA (Europski savez udruga studenata psihologije).
Kroz prijavu svojih radova studenti će proći kroz iskustvo istraživačke recenzije i dobiti opsežne povratne informacije kako bi mogli rasti i razvijati se na svom znanstvenom putu.
Ovogodišnji istraživački timovi bavit će se temama digitalnog posramljivanja, očuvanja mentalnog zdravlja, zapošljavanja i iseljavanja, problematičnog korištenja društvenih mreža, korištenja humora kao sredstva suočavanja sa stresom i odnosa između osobina ličnosti i izazova u akademskom svijetu. U skladu s krovnom temom ljetne škole, sva istraživanja bave se suvremenim problemima s kojima se mladi ljudi suočavaju. Budući da će njihovi rezultati pružiti važne smjernice za rad stručnjaka za mentalno zdravlje u praksi, na taj će način posredno pomoći brojnim mladima da se nose s izazovima burne svakodnevnice.