“Stvari koje nismo smjeli reći… o njima” četvrto je izdanje interdisciplinarnog simpozija koji pod organizacijskom palicom (bivših) studentica psihologije, uz potporu Filozofskog fakulteta Osijek, Studentskog zbora i Udruge studenata psihologije “Psihos” okuplja velik broj studenata i stručnjaka različitih znanstvenih disciplina. Tradiciju simpozija obilježava bavljenje kontroverznim i nesvakidašnjim temama pa su tako dosad krovne teme bile psihički poremećaji (2018.), Drugi svjetski rat i Holokaust (2019.) te seksualnost (2020.), pri čemu nam je drago istaknuti kako je i Nepopularna sudjelovala na posljednjem izdanju simpozija.

Svake godine ovaj projekt okuplja sve više izlagača, ali i publike - tako je na
prošlogodišnjem simpoziju u četiri dana svoja predavanja održalo više od 30 izlagača, a pojedina predavanja brojala su i više od stotinu gledatelja i slušatelja. Kao podsjetnik na prošlogodišnji simpozij može poslužiti i naš osvrt.
Ovogodišnji simpozij održava se od 20. do 22. svibnja u “hibridnom” obliku - jedan dio programa održat će se u prostorijama FFOS-a uz ograničen broj gledatelja, ali istovremeno i online streaming, dok će ostatak predavanja biti održan putem platforme Zoom. Više o organizaciji i temi ovogodišnjeg izdanja simpozija rekla nam je Sara Grbešić ispred organizacijsko-programskog odbora.

“Organizacija je ove godine definitivno bila drugačija od svih prethodnih, nismo znali što nas čeka i hoće li se i na koji način simpozij održati, no odustajanje za nas nije bila opcija - a do samog kraja smo ustrajali na tome da se barem jedan dio programa održi uživo jer su upravo atmosfera i druženje svih ovih godina bile jedna od najboljih stvari kod naših simpozija.”

Za njih, pojašnjava Sara, simpozij je počeo već pred kraj 2020., kada su imali prve sastanke organizacijskog tima i počeli s akcijom prikupljanja higijenskih potrepština za prihvatilište za beskućnike tijekom blagdana. Nešto kasnije su uspjeli postaviti vješalice za ostavljanje i uzimanje odjeće u centru grada koja, zahvaljujući velikom interesu sugrađana, pet mjeseci kasnije i dalje traje! Ovim putem upućujemo sve pohvale organizacijskom timu na ustrajanju u organizaciji simpozija, ali i na ovim popratnim akcijama kojima zapravo pokazuju pravu poruku simpozija.

Tema simpozija

Ako ste se pitali tko su “oni” u naslovu simpozija, iz organizacije nam pojašnjavaju da su to svi marginalizirani i diskriminirani, pripadnici skupina od kojih često okrećemo glavu i, premda ih ponekad sažalijevamo, njihovu prisutnost volimo držati dalje od sebe. To su beskućnici, osobe koje su se borile ili se bore s problemima ovisnosti, psihičkim teškoćama, osobe koje su izdržavale ili još uvijek izdržavaju zatvorsku kaznu, Romi, djeca i mladi u riziku i, nažalost, mnogi drugi.

Ovogodišnji simpozij posvećen je njima, a za cilj ima smanjenje marginalizacije, rušenje predrasuda i poticanje dijaloga o tome što mi možemo učiniti za ove ljude i kako možemo postati oni koji ne marginaliziraju, ne šire stereotipe i ne odbacuju. Djelovanje organizatora je, ističe Sara, nadišlo sam simpozij:

“Posebno smo sretni što smo uspjeli uspostaviti suradnju s brojnim udrugama i centrima te što se nećemo zadržati samo na teoretiziranju, već ćemo uspjeti na različite načine pomoći onima koji su se odazvali na naš poziv.”

Osim predavanja studenata, ali i ljudi iz različitih područja kojima je rad s marginaliziranim skupinama već godinama dio osobnog i profesionalnog života, tijekom simpozija imat ćete priliku sudjelovati i na iskustvenoj radionici te pogledati kratke filmove prikazane u sklopu “UHVATI FILM” festivala, kao i poslušati koncertno čitanje ulomaka iz zbirke priča i pjesama “Naše priče su vaš kompas”.

Cijeli program simpozija možete pronaći na službenom Facebook događaju, a zanimljive informacije pratite na Facebook i Instagram stranicama, gdje će tijekom sljedećih dana biti objavljenje, između ostalog, najave pojedinih predavanja. Veselimo se simpoziju i želimo organizatorima puno sreće u organizaciji, a čestitamo im i na svemu već učinjenom.