Pozivamo vas na besplatan simpozij u mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji će se održati 9. prosinca u Zagrebu. Studenti pedagogije i ERF-a organiziraju "U zoni tabua", skup koji će okupiti stručnjake iz relevantnih područja.

Ovisnost predstavlja gorući problem, osobito u mlađoj populaciji. Uzimajući u obzir da su mladi izloženi brojnim stresorima i iskušenjima, poglavito u studentskim godinama, edukacija i pravovremeno djelovanje od iznimne je važnosti za poboljšanje njihove dobrobiti i zdravlja. O ovisnostima ne pričamo dovoljno, a psihosocijalne intervencije u području ovisnosti često ne rezoniraju s mladima te borba s ovisnosti postaje sinonim za borbu s vjetrenjačama.

Kao odgovor na ovu problematiku, studenti ERF-a u lipnju 2022. odlučili su pokrenuti Relaps, projekt preventivno-edukativnog djelovanja koji za cilj ima edukaciju mladih o rizicima koje vežemo uz sredstva ovisnosti (obuhvaćajući tako i bihevioralne ovisnosti te ovisnosti o psihoaktivnim tvarima). U međuvremenu su ostvarili brojne pothvate i uspjehe u edukaciji mladih o ovisnosti na nešto drugačiji, “more relatable” način, a velike napore ulažu u obilježavanje Međunarodnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti u kojem se trenutno nalazimo (15.11. - 15.12.).

U zoni tabua

Projektni tim studentskog projekta “Relaps”, u suorganizaciji s Udrugom studenata socijalne pedagogije, ove godine organizira jednodnevni skup na temu ovisnosti pod nazivom “U zoni tabua”. U okviru ovogodišnjeg mjeseca borbe protiv ovisnosti, ovaj mladi interdisciplinarni tim studenata odlučio je organizirati događaj koji će spojiti stručnjake, znanstvenike, opću javnost i zainteresirane studente te osvijetliti teme iz područja ovisnosti o kojima ne pričamo dovoljno ili ih “stavljamo pod tepih”.

Sudionici ovog događaja će imati priliku čuti vodeće stručnjake iz različitih područja kako pričaju o zanimljivim temama - od ispovijesti osobe koja je nekad bila u problematici ovisnosti, trgovine ilegalnih/novih droga pa sve do psa tragača droga i psihoza koje su inducirane konzumacijom psihoaktivnih tvari. Studentski simpozij o ovisnostima “U zoni tabua” održat će se 9. prosinca u Dvorani Plitvice, Centar za Rehabilitaciju ERF-a (Borongajska 83f). Simpozij je besplatan, otvoren i namijenjen generalnoj javnosti te je organizacija u studentskoj nadležnosti - dakle, svi se mogu prijaviti! Prijava se odvija putem obrasca kojem možete pristupiti ovdje.

Jako je lijepo vidjeti raznovrstan program koji će kroz dan ponuditi različite perspektive. Jedan od govornika je i poznati psihijatar Slavko Sakoman, s čijim se izjavama u nekoliko navrata nismo složili zbog njihovog odstupanja od znanstvenih nalaza. Tema njegova izlaganja je iznimno zanimljiva, a možemo ju povezati i sa fokusom rada Gabora Matéa, koji ističe važnost društva i vanjskih faktora u razvoju ovisnosti.

Projektni tim Relapsa sačinjavaju voditelji i studenti diplomskog studija socijalne pedagogije Ivan Petrik i Ozana Brkić te članovi projektnog tima: studentice socijalne pedagogije Karla Čukelj, Denise Jurman i Iva Arbutina, studentica medicine Dora Učkar te studentica socijalnog rada Lea Romek, a svi vas s veseljem iščekuju u zoni tabua 9. prosinca.

Ovim putem pozdravljamo inicijativu studenata, naročito interdisciplinarni pristup (u kojem će se naći i neki psiholog u budućnosti nadamo se), koji je nužan kod kompleksne teme poput ovisnosti.  Želimo im svu sreću u organizaciji skupa kao i u nastavku vođenja ovog hvalevrijednog projekta. Vidimo se 9. prosinca!