Suicidi, suicidalne misli i simptomi depresije sve su učestalija problematika u društvu. Mladi sve češće izjavljuju da se osjećaju beznadno, bezvoljno i da im je "svega dosta". Uz sve veći broj takvih izrečenih misli, postoji još puno onih neizrečenih, zataškanih misli koje mogu dovesti do katastrofalnih posljedica za žrtvu. Prešućivanje zbog osude drugih, nerazumijevanja ili straha od stigme dovodi nas u sve goru situaciju po ovom pitanju. Kako možemo pomoći?

Cilj nam je težiti društvu tolerancije, prihvaćanja i razumijevanja bez osude ili etiketiranja osoba koje se nalaze u nepovoljnim fizičkim ili psihičkim stanjima. Težimo otvorenosti po pitanju izražavanja osjećaja i educiranosti na temu "Kako reagirati kada se tako nešto dogodi mom bližnjem?" O ovoj temi razgovarali smo i u jednom od naših intervjua "Suicidalnost - što poduzeti?" s kliničkom psihologinjom Ivom Žegurom.

Jedan od načina edukacije mladih na temu suicidalnosti, u kojem psiholozi svakako mogu ostaviti traga, je prevencija! Prevencijom učimo kako reagirati, što je najbolje reći, gdje se obratiti i od koga potražiti pomoć. Educiranje na ovu temu ne samo da pomaže zdravijem društvu i boljim međuljudskim odnosima, nego doslovno može nekome spasiti život.

Ovim putem vam predstavljamo BESPLATNU konferenciju o prevenciji suicida britanskog psihološkog društva. Konferencija će se održati 10. i 11.9.2022. godine, ali će videomaterijali biti i naknadno dostupni do 6.11. svim prijavljenim sudionicima.

Ako se nosite s povezanim problemima, ne oklijevajte javiti se u CENTAR ZA KRIZNA STANJA I PREVENCIJU SUICIDA, kamo možete doći bez najave i uputnice svakoga dana između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom na broj 01 2376 470, od 0 do 24 sata. Niste i ne morate biti sami!