Projekt, koji je svjetlo dana ugledao davne 2018. godine, već se šesto ljeto zaredom ostvaruje pod organizacijskom palicom Društva studenta psihologije ''Psihomnia''. Istraživačka ljetna škola svake se godine održava u drugom gradu u kojem postoji studij psihologije te se istraživanja posvećuju određenom području. Ovogodišnje izdanje Škole održavalo se od 10. do 14. srpnja u gradu Osijeku, a glavna je tema glasila: "Suvremena psihologijska istraživanja: Psihologija 21. stoljeća".

Primarni cilj Istraživačke ljetne škole je povezivanje studenata psihologije u Hrvatskoj. To je petodnevni događaj koji okuplja mlade entuzijaste i stručnjake iz područja psihologije kako bi istraživali, učili i stvarali nova iskustva. Ljetna škola predstavlja most između teorije i prakse, stvaranja i primjene znanja te omogućuje studentima da dođu do novih znanstvenih spoznaja, steknu nova iskustva i usvoje vještine potrebne za razvoj istraživačkih planova, prikupljanje podataka i izvještavanje o rezultatima istraživanja. Psihologija se kao znanstvena disciplina razvija kroz kontinuirana istraživanja, inovacije i praćenje svjetskih trendova. Upravo je to srž poruke koju donosi Istraživačka ljetna škola.

Kako je izgledala ovogodišnja Ljetna škola?

Kao i svake godine, pripreme za Istraživačku ljetnu školu počele su već u travnju, kada su se studenti udružili u timove i počeli planirati svoja istraživanja. Studenti su vođeni mentorima u razvoju nacrta istraživanja, samostalno provode istraživanja i na kraju ih prezentiraju na prestižnim konferencijama ili ih objavljuju u časopisima. Polaznici također na samoj Ljetnoj školi predstavljaju svoje istraživačke radove te u nastavku možete saznati koje teme su ovogodišnji sudionici obradili.

Izlaganja polaznika Ljetne škole

1. Istraživački tim – Ometanje digitalnom tehnologijom u romantičnim vezama

Mentorica: dr.sc. Marina Kotrla Topić

Članovi: Tea Đula, Leonarda Nago, Filip Pavličević i Barbara Perković

2. Istraživački tim – Kolektivna inteligencija

Mentor: dr.sc. Damir Marinić

Članovi: Dominik Iveković, Ema Magdalena Jukić, Monika Kiris, Emma Konjević, Mia Pucić

3. Istraživački tim – Povezanost socijalne anksioznosti i online samoprezentacije

Mentorica: Sonja Biglbauer, mag. psych.

Članovi: Ivana Ivanko, Borna Krajnović, Kristijan Pilčik, Katarina Semren i Stella Sremić

4. Istraživački tim – Percipirana podrška trenera: izravni i neizravni doprinos kolektivnoj učinkovitosti

Mentor: dr.sc. Dragan Glavaš

Članovi: Klara Aščić, Valentina Kostančar, Klara Malnar, Matija Sudarić i Helena Vuković

Polaznici 6. istraživačke ljetne škole

Program je dodatno obogaćen pozvanim predavanjima stručnjaka iz područja kojem je Ljetna škola posvećena. Sudionici su imali priliku slušati zanimljiva predavanja poput onog izv. prof. dr. sc. Ane Kurtović o suočavanju sa stresom putem prihvaćanja, poučno predavanje prof. dr. sc. Marije Heffer o biološkim ciklusima i mentalnom zdravlju, zatim predavanje o pozitivnom mentalnom zdravlju koje su održale prof. dr. sc. Gorka Vuletić i mag. psych. Ena Kantor te predavanje o virtualnoj realnosti u psihološkim istraživanjima koje je održao doc. dr. sc. Dino Krupić. Također su sudjelovali na radionici koju su održali Izabela i Dinko Pleša, znani kao Kognitivna muza, o red i green flagovima u ljubavnim odnosima.

Ljetna škola također uvijek uključuje i zabavne aktivnosti, posvećene međusobnom upoznavanju, timskom radu i upoznavanju kulturnih znamenitosti grada domaćina. Ove su godine sudionici sudjelovali u eng. Scavenger huntu (u slobodnom prijevodu: "igra potrage") i tražili kultne lokacije po Osijeku. Organizatori su pripremili i razne igre upoznavanja pa su tako sudionici igrali Human bingo, surađivali u Escape roomu i na pub kvizu te koristili svaku slobodnu priliku za stvaranje novih prijateljstava, a, kako možemo posvjedočiti iz vlastitog iskustva, neka od tih prijateljstava će se zasigurno nastaviti još dugo, u privatnoj i profesionalnoj sferi!

Nema sjedenja na radionicama!

Neka tradicija živi!

Ovim putem čestitamo kolegama iz Psihomnije na još jednoj uspješnoj organizaciji Istraživačke ljetne škole. Za ovogodišnju organizaciju posebna pohvala ide volonterkama Eni Ravlić, Eni Petek, Petri Palinkaš, Ivi Vlašić, Steli Mutavdžija i Ivoni Bajsić koje su osigurale polaznicima Škole da kroz 5 dana provedenih u Osijeku uživaju u samom gradu, slušaju zanimljiva predavanja te sklope vrijedna poznanstva, a sve u dobroj atmosferi.

Sljedeća se Ljetna škola održava u Rijeci te vas svakako pozivamo da pratite Facebook stranicu Psihomnije kako biste na vrijeme osigurali svoje mjesto i postali dijelom ovog kvalitetnog, edukativnog i zabavnog projekta!