Što je uopće mentalno zdravlje? Postoji li svijest koliko je ono zaista bitno i koliko utječe na sve nas svakodnevno, kako na radnom mjestu, tako i u okrilju vlastitog doma? O ovim i sličnim pitanjima razgovarali smo s grupom entuzijasta s domaće psihološke scene koji organiziraju zanimljive događaje i dovode pitanja wellbeinga u organizacijama u mainstream. Osim toga, sretni smo što možemo promovirati nadolazeći događaj Wellbeing u praksi: "Ima svoju cijenu" koji će se održati 22. travnja ove godine.

Prije spomenutog nadolazećeg događaja uspješno je održan prvi događaj naziva "Krojen po mjeri" krajem ožujka ove godine te je obuhvatio četiri predavanja na temu mentalnog zdravlja u organizacijama. „Sretni smo i zadovoljni što je prva edukacija „Krojen po mjeri“ privukla veliki broj zainteresiranih i  popraćena brojnim pozitivnim reakcijama, tako da vjerujemo da smo na dobrom putu. Očito su ovakve edukacije potrebne kako bismo osvijestili važnost brige za wellbeing, onaj vlastiti kao i onaj zaposlenika.“, rekla je Ivana Štulić, jedna od organizatorica događaja. Ukoliko ste ovaj događaj propustili, snimku donosimo u nastavku:

Wellbeing u praksi: Krojen po mjeri, održan 23.03.2021. 

Wellbeing u praksi: "Ima svoju cijenu"

Druga edukacija u nizu pod nazivom "Ima svoju cijenu" fokusira se na pogled kroz „brojke“, odnosno na isplativost provođenja wellbeing programa i pogled Uprava pri odlučivanju održat će se online 22. travnja u 10 sati putem LinkedIn livea. Za sudjelovanje na drugom događaju potrebno je ispuniti prijavni obrazac putem linka.

Uvodno predavanje pod nazivom "Povrat na uloženo u wellbeingu" održat će direktorica Spona codea Diana Kobas Dešković, a u panelu koji slijedi sudjeluju Blagica Petrovac, viša direktorica ljudskih potencijala za Hrvatsku i jugoistočnu regija u PLIVA Hrvatska d.o.o., Mario Žižek, predsjednik Uprave Addiko banke te Zoran Turković, direktor 24sata.

Sudionici na svim događanjima stručnjaci su iz područja psihologije, ljudskih potencijala, interne komunikacije, članovi uprava i ostali predstavnici organizacija koji su bili ključni sudionici u provedbi wellbeing programa. Serija od prva tri događanja zamišljena je na način da se prvo razjasne pojmovi i prikaže kako jedan takav program može izgledati, da kolegama koji rade u području ljudskih potencijala pomognu definirati pristup i potrebne brojke kako bi dobili zeleno svjetlo od uprave te uvidjeli tko su im ključni dionici kako bi program zaživio i primio se kod zaposlenika. Svako online događanje iz ove serije u sebi sadrži uvodno edukativno predavanje, nakon čega slijede primjeri iz prakse i/ili panel diskusije.

Događanja su otvorena i besplatna za sve sudionike uz prethodnu prijavu putem obrasca. U planu za svibanj 2021. je i treća edukacija "Zajedno možemo više" koja će se tematski fokusirati na kreiranje savezništva unutar organizacije, kako bi wellbeing program zaživio i postao rado korišten od strane zaposlenika.

Zašto pričamo o ovim temama?

Stav iza organizacije ovakvih događaja je jasan. Mentalno zdravlje se u Hrvatskoj uglavnom marginalizira, a one koji se redovno bave svojim mentalnim zdravljem se stigmatizira jer nije uobičajeno ni „normalno“ ići psihijatru, psihologu, terapeutu ili bilo kome tko nam može profesionalno pomoći u nošenju s nesvakidašnjim situacijama. Ipak, posljednjih se godina različiti programi wellbeinga provode u većim multinacionalnim kompanijama ili modernim start-upovima, no oni ipak ne dolaze do šire javnosti ili do kolega u manjim kompanijama koji bi htjeli pokrenuti nešto, a ne znaju nužno od kuda krenuti.

„Kompanije danas čine drugi dom zaposlenicima i sve je važnije kako se u tom domu osjećaju, što ima utjecaj na dugoročnu održivost i uspješnost kompanije. Temeljem toga je jedna grupa entuzijasta u svoje slobodno vrijeme, volonterski, krenula u osvještavanje primarno poslovnih krugova o važnosti brige za zaposlenike, posebno u segmentu mentalnog zdravlja. Na taj način se zapravo svijest širi i do pojedinaca koji imaju mogućnosti o mentalnom zdravlju razgovarati u krugu prijatelja ili obitelji i time osvijestiti i njih o važnosti brige za sebe.“ objasnila je Marina Cvirn Jurčec.

Ovoj ideji, dodaje Marina, pridonijela je i reakcija na stanje uzrokovano koronavirusom i potresima u zadnjih godinu dana. Riječ je, zapravo, o grupi šire HR zajednice u Hrvatskoj koja želi povećati svjesnost o važnosti sustavne brige za mentalno zdravlje zaposlenika, a istovremeno svojim kolegama omogućiti dijeljenje znanja i najboljih praksi te ih potaknuti na poduzimanje konkretnih akcija za osmišljavanje i unapređenje programa wellbeinga.

Ideja za online evente rodila se na događanju u organizaciji Hacking HR-a, zajednice HR stručnjaka, u jesen prošle godine, uz inicijativu i poticaj Ivane Štulić, vlasnice IS-KORAK-a i magistre primijenjene pozitivne psihologije, u čijem je fokusu upravo wellbeing. Ponovo se priča zakuhala početkom 2021. godine kada se okupio mali, ali zabavan i entuzijastičan, tim pojedinaca iz područja psihologije i ljudskih potencijala. Tim, uz Ivanu, čine Rajka Marković (Prava Formula, psihologinja s dugogodišnjim iskustvom u radu s organizacijama), Jadranka Delač Hrupelj (Creativa, psihologinja s bogatim iskustvom u radu s pojedincima i organizacijama), Katarina Bugarin (KADRA jobs, dugogodišnje iskustvo u upravljanju i razvoju ljudskih potencijala), Marina Cvirn Jurčec (HGK, dugogodišnje iskustvo u upravljanju i razvoju ljudskih potencijala) te Dragan Knežević (Alter Ars, master coach koji godinama uspješno vodi vlastiti biznis). S obzirom na to da se predstavljaju kao grupa entuzijasta, velika nam je čast predstaviti ih na jednom mjestu uz osobne poruke za čitatelje Nepopularne psihologije.

Jako nam je drago da možemo promovirati ovakva događanja, obilježena velikim brojem informacija koje povezuju teoriju i praksu. Osim toga, ponosni smo i što možemo predstaviti ovakav tim našim čitateljima te im ovim putem želimo puno uspjeha u budućim događanjima, a veselimo se i budućim suradnjama.