Ovim putem najavljujemo još jedan zanimljiv događaj sa psihološke scene ovih područja - sada već poznati SPiRi! Organizacijski odbor Regionalnog susreta studenata psihologije u Rijeci poziva sve da se uključe u ovogodišnji program koji se održava od 13. do 15. svibnja, a prijave za pasivne i aktivne sudionike su trenutno u tijeku. Ovogodišnji se SPiRi održava online putem preko Zoom aplikacije. Iako će nam nedostajati upoznavanje nakon predavanja i društveni aspekt konferencija i skupova, imate slobodu prijaviti se na izlaganja s bilo koje lokacije (i u bilo kakvom izdanju).

Regionalni susret studenata psihologije trodnevni je događaj koji se održava svake dvije godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Kao i obično, Susret organizira Udruga studenata psihologije Psirius. SPiRi je susret koji se održava s ciljem okupljanja studenata psihologije iz Hrvatske, ali i drugih zemalja regije, a obilježava ga bogati znanstveni program koji uključuje domaća i strana pozvana predavanja, okrugle stolove, tribine i studentska izlaganja. Uz znanstveni program SPiRi nudi i raznovrsni društveni program koji se sastoji od teambuilding aktivnosti, radionica i zabavnih druženja.

Što očekivati i kako se uključiti?

Tema ovogodišnjeg susreta je "Zavirimo unutra - čime se bave klinički i organizacijski psiholozi?". Ova tema proizlazi iz toga da je veliki interes studenata psihologije usmjeren upravo na praktični dio discipline, a to često znači klinička i organizacijska psihologija. Iz organizacijskog tima poručuju:

Iako veliki dio kolegija kroz preddiplomske i diplomske studije psihologije obuhvaća područja kliničke i organizacijske psihologije, cilj nam je studentima omogućiti uvid u konkretne radne zadatke, tržište rada, mogućnosti zapošljavanja i daljnjeg usmjeravanja unutar tih područja te izazove koji ih očekuju na radim mjestima kliničkih i organizacijskih psihologa.

Nadalje, ističu SPiRijevci, postoji potreba za međunarodnim umrežavanjem studenata psihologije kao budućih stručnjaka radi osnaživanja struke, širenja novih ideja, poticanja pozitivnih promjena među studentima, ali i u društvu. Vjerujemo kako će program biti ispunjen šarolikim temama i zanimljivim gostima, a dio programa već je predstavljen na službenom Facebook eventu i stranici ovogodišnjeg Susreta, gdje također možete pratiti sve novosti.

Pozivamo da se SPiRi-ju priključite i vi! To možete napraviti tako da izlažete svoj rad kao aktivni sudionik u studentskoj sekciji ili jednostavno kao pasivni sudionik uživate u zanimljivim psihološkim predavanjima i radionicama! Kao aktivni sudionik možete se prijaviti na poveznici, a kao pasivni sudionik to možete učiniti na ovoj poveznici. Organizatori su prijave odlučili i za aktivne i pasivne sudionike produžiti do idućeg petka (23.4.). Kada kažemo pasivni, mislimo samo na one koji žele i promotivne materijale. Za sve ostale koji ne žele promotivne materijale prijave će biti otvorene do 6. svibnja (tjedan dana prije samog susreta).

Nepopularci na SPiRi-ju

Jako nam je drago sudjelovati na ovogodišnjem SPiRiju kao njegovi promotori i sudionici, no i u društvu pozvanih predavača. Od Nepopularaca ove godine tu čast ima moja malenkost s temom "Psiholog kao Scrum master". O povezanosti Scruma i psihologije smo već pisali, kao i o značenju pojma Scrum, za slučaj da je nekim čitateljima ovaj pojam još uvijek nepoznanica. Cilj izlaganja je kratko predstaviti Scrum kao okvir uz poseban naglasak na ulogu Scrum mastera, to kako sve više psihologa bira tu ulogu za svoj karijerni put te povezanost Scruma s nalazima organizacijske psihologije.

Kao kratku najavu možemo reći kako uloga Scrum mastera podrazumijeva moderiranje, facilitiranje i praćenje načina rada tima. Osim toga, ona podrazumijeva i implementaciju, kao i održavanje, Scrum strukture i vrijednosti koje se kroz Scrum komuniciraju. Scrum master zajedno s timom nastoji otkloniti prepreke i izazove u njihovu radu te pomaže onima izvan tima u shvaćanju koje su od njihovih interakcija s timom konstruktivne, a koje destruktivne. Osim sa samim timom, Scrum master surađuje i s organizacijom u cjelini.

Principi funkcioniranja Scruma se poklapaju s poznatim modelima organizacijske psihologije. Zbog ovih preklapanja uloga Scrum mastera psiholozima može biti posebno zanimljiva. S druge strane, ulazak u ulogu Scrum mastera iz pozicije psihologa sa sobom nosi i specifične izazove. Kroz predavanje ćemo razmotriti oba aspekta biranja ovog zanimanja. Predavanje će se održati posljednji dan Susreta 15.5. u 10:45h.

Vidimo se!